Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Благодаря за препратките, да уточня че съм лаик в областта и китарата е само мое хоби. Стана ми ясно, че с въпросното радио, кремонката и MRX + ще са ми предостатъчни на първо време. Единственото, което търся във форума е отговорите на вълнуващите ме въпроси. С риск, че досаждам все пак да попитам - има ли опасност да ме тресне тока, докато свиря на старото радио Мелодия 10 ?

Редактирано от maxim09
Отговорено

Може да те тресне, а може и да НЕ. Ако е в ред, няма да те тресне. Но ако не е - може да те тресне.

За да предотвратя "компетентни" коментари, ще посоча един възможен вариант - в първичната на трансформатора има кондензатори, които са за предпазване от кросмодулация и индустриални смущения. Те са за високо пробивно напрежение, но са се случвали пробиви, което "довежда" фазата на корпус...

Можеш да опиташ проверка с фазомер - ако не свети при допир с "масата" на радиото или китарата, има вероятност да НЕ те тресне. Но това не винаги е гаранция.

Освен това е необходимо старателно да се провери заземяването и зануляването (да се измери съпротивлението на "земното" както се казва от професионалистите) на мрежовото захранване. И да не се използват в една система два или повече контакти... не само поради вероятност от различни фази, но и поради повсеместно калпавата захранваща мрежа у нас.

И понеже

"да уточня че съм лаик в областта"
, нека поне това да направи някой, който не е лаик.
Отговорено

Фазомера свети при допир с фазата на мъжкия моно жак на кабела на китарата, идващ от грамофонния вход на радиото. Явно радиото е опасно?!

Отговорено
Фазомера свети при допир с фазата на мъжкия моно жак на кабела на китарата, идващ от грамофонния вход на радиото. Явно радиото е опасно?!

Какво наричаш "фаза" на мъжкия моно жак? Такова понятие няма. Предполагам имаш предвид "TIP" т.е. върха на жака?

Каквото и да е, щом свети , и ти можеш да светнеш :recourse: ...

Затова писах - нека да се провери от разбиращ човек, да няма после жито на калпак.

Може да не правиш нещо като хората с фазомера или свързването, и да няма действително проблем, но рискът е сериозен!

Толкова често коментирам опасността от токовете, а все чета " аз нищо не разбирам, ама ще бръкна в контакта...!!!"

И всеки се пробва...

"Малко се мисли (пие) в тази държава" (Стършел)...

Отговорено

Да "TIP" - върха на жака имах предвид. То май по това време / 1963 г./ електроуреди , радиа и т. н. не са били оборудвани с контакт шуко. То и на антената е предвидено заземяване, но не и на грамофонния вход. Идеята, че може да ме тресне дори радиото да е изправно никак не ме очарова.

Отговорено (Редактирано)

:crying:

Всеки един от отговорите на Парния Валяк е право в целта...зависи обаче целта дали не е имагинерна...( щото "е" на "х"-та и да го плашиш с диференциране едва ли му пука на аргумента - ако перефразирам един математически виц)

Редактирано от Telerig
Отговорено

Благодаря за Мненията и препоръките и все пак готов съм да си платя на специалист, за да стане радиото безопасно, но възможно ли е според теб това? Или по-целесъобразно е да купувам ампче - Stagg, Fender 10 - 15 W ?

Отговорено

Всичко е възможно, като ново може да се направи, но не чакай друг да преценява вместо теб. Все пак ти си този който трябва да прецени какво му харесва - черно ли, русо ли... няма как друг да го направи.

Единствено мога да подкрепя мненията на всички изказали се в темата досега - редът е лампа, и след това останалите. Ако не различаваш качествата на различните технологии, тогава няма значаение какво ще ползваш. Ако ушенцето ти предпочита някой от вариантите - избираш него и толкова.

И моля те напиши в профила, от къде си...

• 2 weeks later...
Отговорено

Мен ме тресна :) .

Имам едно радио орфей и докато си свиря и си пипам струните с пръсти не ме хвашта (или поне не усештам), но като си допра "подлакедника" ме "хвана" леко тока. На какво се дължи това и как да го оправя и опасноли е за китарата ми.

p.s Благодаря предварително

Отговорено
На какво се дължи това и как да го оправя и опасноли е за китарата ми.

Боже, боже... Твоят живот дали не е по-важен от китарата?

• 1 year later...
Отговорено (Редактирано)

Ако можеш запиши как звучи радиото с микрофон пред говорителя.Това което смяташ за басово може и да е нормалното звучене на усилвателя.Не съм сигурен кой точно е този модел,но Акордите имаха потенциометър за тон.Ако и това раидо има поиграй си с него.

Аз преди свирих така на едно радио и звучеше много по-добре от повечето усилватели под 300-400 лв.

За дисторшън незнам точно какво да те посъветвам,защото зависи каква музика ще се свири с него и колко пари си готов да дадеш има доста мнения и препоръки в други теми.

Днес се сетих, че преди време имах такава тема и тогава й дължах семпълче със старото радио Мелодия 10. Днес записах едно, лошо е изсвирено и време нямах да се постарая повече, а и тези лампи как греят в тази жега! Но нали идеята е да се чуе евентуално как звучи, що годе. Използвах микрофон от тези малките за компютър, където са от 2-3 лв.

Чиста китара http://soundcloud.co...melodia10-clean

Драйв http://soundcloud.co...melodia10-drive

Голяма зарибявка са тези лампи, спор няма :punk_guitar:

Редактирано от maxim09
Отговорено

За драйв семпъла какъв ефект си използвал?

Иначе и аз бях почнал преди да си играя с едно подобно старо радио, ами де от мързел, де от това, че през лампите течеше нелогично голям ток и имах съмнение, че ще издадът багажа скоро, оставих проекта. И сега ме е яд на себе си, че неможах даже да му чуя звука, а трябваше само да му сложа една букса TS 1/4'. Може скоро да го захвана пак, ами нещо не съм на тая вълна в момента и не ми се захваща.

Отговорено (Редактирано)

Ефекта е MXR + distrotion правен от мен, с някакви руски германиеви диоди, мисля че бяха Д18. Даде ми ги едно приятелче, че с тях по-добре сработи ефектчето. То тези радиа са стари, но за крастата :music336:. Иначе, що годе читаво за домашна употреба лампово комбо мисля до 5 W, гледам има по 200-300 лв., не са много скъпи, с една лампа са, но нямам възможност да пробвам. Мисля би трябвало да вадят читав звук!:metalist:

Редактирано от maxim09
Отговорено

Ако си решил да свириш на китара купи си усилвател за нея,няма смисъл да пострадаш от това старо радио и да ти излезне целия експеримент твърде СКЪПО!Вслушай се компетентното мнение на "Парни валяк"!