nikida Публикувано Юли 26, 2009 Публикувано Юли 26, 2009 Сори за невежеството, но някой знае ли какво означава цифрата "5" в дадената табулатура... http://www.snimka.bg/album.php?album_id=39...mp;pid=13795211 Все си мислех, че това е пръста на лявата ръка. Иначе с нотите нямам никакви проблеми... От таба ме интересува само пръстовката Цитирай
checho Отговорено Юли 27, 2009 Отговорено Юли 27, 2009 (Редактирано) това показва кое прагче от съответната струна, върху която е цифрата, да изсвириш в случая пет - пето прагче дано да става дума за тази петица пп аз таб с пръстовка май не съм виждал Редактирано Юли 27, 2009 от checho Цитирай
Kurt Uvash Отговорено Юли 27, 2009 Отговорено Юли 27, 2009 nikida, така както си си мислел... тогава какво ли би означавало цифрата 7 например... седми пръст на лявата (праговата) ръка?!? Може би учудването ти е защото свириш по ноти, а спрямо повечето грифови инструменти те са меко казано нееднозначно определящи струната и пракчето, която трябва да се застъпи, за да се просвири желаният тон. Е, табулатурата ти предоставя тази възможност. Линиите са ти струните (най-долната по разположение е най-дебелата ти върху китарата), числата са ти прагчето на съответната струна (върху която е числото), което трябва да застъпиш с пръст, за да получиш желания тон и да просвириш след това. П.П. Дано да не си от индивидите, които осен, че са левичари, не си обръщат и подредбата на струните... като Dan Swanö от бандата Bloodbath например. Тогава и табулатурата не помага, освен ако не е специална такава. Цитирай
nikida Отговорено Юли 27, 2009 Автор Отговорено Юли 27, 2009 (Редактирано) мерси и благодарности... То било много лесно Жалко само че пръстовката не е показана ама имам и видео урок, ще трябва да го гледам под лупа Kurt Uvash мерси приятелю, ще се мъча да усещам нещата от раз Редактирано Юли 27, 2009 от nikida Цитирай
7thString Отговорено Юли 27, 2009 Отговорено Юли 27, 2009 Пръстовката може да я пише отгоре или отдолу от таба(не си спомням къде- май отгоре) Цитирай
skopy Отговорено Юли 27, 2009 Отговорено Юли 27, 2009 (Редактирано) пръстовка обикновенно се означава само при упражненията за начинаещи по следния начин : Лява ръка: 1- показалец 2 - среден 3- безименен 4- кутре Дясна ръка ( ако се свири с пръсти): "p" или "+ " за палец "i" или " . " за показалец "m" или ".." за среден "а" или "..." за безименен означения както казах има само при упражненията за начинаещи и се поставят над или под нотата (зависи къде е по удобно спрямо позицията и на петолинието ), а като гледам за това закоето питаш няма , което значи ,че трябва сам да отркиеш как ще ти е най-удобно успех! Редактирано Юли 27, 2009 от skopy Цитирай
krisku Отговорено Юли 28, 2009 Отговорено Юли 28, 2009 (Редактирано) Като допълнение мога да ти предложа да метнеш око на книжката "С китара на купон #1", качена на: http://babythomas.name Там можеш да видиш разни упражнения с изрично упомената пръстовка. Редактирано Юли 28, 2009 от krisku Цитирай
Recommended Posts