Zucker4e Публикувано Юли 10, 2009 Публикувано Юли 10, 2009 Здравейте! Сравнително от скро съм в музикалния бранш, но затова пък ми е страшно интересно и даже искам да продължа да се занимавам с музика и завбъдеще! Имам обаче един проблем - от толкова много информация не можах все пак да разбера в НМА "Любомир Пипков" има ли специалност Композиция - БАКАЛАВЪР! Намирам програмата за магистърската степен, но не и за бакалавърската. Ако някой знае нещо повече и за приемните изпити, моля кажете - много е важно за мен! Благодаря предварително! Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Юли 10, 2009 Отговорено Юли 10, 2009 (Редактирано) Здравейте! Нещо сте се объркали. НМА - Национална Музикално Академия (бившата Държавна Консерватория) се казва "Панчо Владигеров", а НМУ - Национално Музикално Училище, се казва "Любомир Пипков". Съответно, предполагам, искате да учите в НМА "Панчо Владигеров". На САЙТА им е дадена подробна информация за кандидатстване, като това, което ви интересува се води "ТЕОРЕТИКО-КОМПОЗИТОРСКИ И ДИРИГЕНТСКИ ФАКУЛТЕТ" и по - специално Катедра "Композиция". Между другото, понеже тази година и аз кандидатствах в Академията (но не за композитор), имаше леки промени в изпитите за ТКДФ спрямо миналите години. За съжаление не съм много навътре какви точно са били, но ми казаха, че имало нови неща в изпитите (дано не бъркам). Ето ви малка извадка от сайта, но най - добре си го разгледайте подробно, там има телефони, обадете се и се поинтересувайте. Или си купете справочника. Композиция Срок на обучение: - 2 години за завършилите бакалавърска степен в ТКДФ при НМА, редовно обучение - 3 години за завършилите бакалавърска степен по музика, редовно обучение Прием: А) Малка триделна форма по зададени два мотива или Б) Солова или хорова песен с акомпанимент на пиано по зададен текст (хоровата песен може да бъде акапела). Времетраенето на изпита е 4 астрономични часа. Доколкото разбирам, се кандидатства в ТКДФ и след това, за още 2 години, се завършва "Композиция", като се излиза след общо 6 години, със степен "Магистър". Дано съм Ви бил полезен с нещо. Поздрави! Редактирано Юли 10, 2009 от Vasil Pavlov Цитирай
Zucker4e Отговорено Юли 19, 2009 Автор Отговорено Юли 19, 2009 (Редактирано) Композиция Срок на обучение: - 2 години за завършилите бакалавърска степен в ТКДФ при НМА, редовно обучение - 3 години за завършилите бакалавърска степен по музика, редовно обучение Благодаря много за отговора. И все пак да попитам - как мога да кандидатствам за БАКАЛАВЪРСКА степен, композиця? Миси предварително. Редактирано Юли 19, 2009 от Zucker4e Цитирай
mproject Отговорено Юли 20, 2009 Отговорено Юли 20, 2009 Здравейте Zucker4e! Не съм учила в НМА"Панчо Владигеров", затова и аз Ви съветвам да се обадите лично в учебен отдел и лично да проучите въпроса (Учебна служба - (02) 944-27-15). Реално изпитите са началото на юли и вече са минали. Тази година е обявен в сайта им и допълнителен прием през септември. Информацията, която мога да споделя е, че първо трябва да се подготвите за кандидат-студентския изпит за т.нар. Теоретичен факултет (ТКДФ) Т-теоретичен, К-композиторски, Д-диригентски, Ф-факултет. След първата (или след втората година не съм сигурна) се провеждат допълнителни изпити за разпределяне на студентите в ТКДФ в различните специалности на факултета - съответно за Композиция, Тонрежисура, Дирижиране, Педагогика на обучението по музика и Музикознание. Реално обучението за бакалавърска степен се провежда в рамките на 4 години, а за магистърска в рамките на същите 4 години + още една, т.е. 5 години. Изпитите не са лесни - както кандидат-студенските изпити, така и изпитите за продължаване на обучението в конкретна специалност на ТКДФ. Ето тук е информацията за кандидат-студентския изпит в ТКДФ на НМА: ***************************************** ПРОМЯНА В ПРИЕМНИТЕ ИЗПИТИ ЗА ТКДФ Приемните изпити за Теоретико-композиторския и диригентски факултет за учебната 2009-2010 г. ще се проведат както следва: І. СОЛФЕЖ - Писмен изпит: две диктовки (едногласна и двугласна) в тоналности до два знака, с алтерации, по зададен тон "ла"; - Устен изпит: изпяване на солфеж, определен чрез жребий по време на изпита, в тоналност до два знака, с алтерации, по зададен тон "ла". ІІ. ТЕОРИЯ НА МУЗИКАЛНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ - Познаване, построяване и изпяване на ладове, интервали и акорди (видове тризвучия и мажорно-малкия септакорд и техните обръщения) по зададен тон; - Нотиране на виолинов, алтов, теноров и басов ключ. ІІІ. ПИАНО - Три произведения, изпълнени наизуст: 1. Й.С.Бах - едно произведение по избор от следните: Прелюд и фуга от "Добре темперираното пиано" (І и ІІ том); Инвенция (двугласна или тригласна); Алеманда или Жига от Френска сюита; Прелюд, или Алеманда, или Жига от Английска сюита. 2. Първа част из соната по избор от Хайдн, Моцарт или Бетовен. 3. Пиеса по избор на кандидата. ******************************************************* УСПЕХ И НЕ СЕ ОТЧАЙВАЙ ОТ ИЗИСКВАНИЯТА - АКО ТОВА ТИ Е МЕЧТА, СЛЕДВАЙ Я! Тина PS: С този пост се надявам да допълня написаното от @Vasil Pavlov. Единствено не съм убедена, че обучението е в рамките на 6 учебни години, но със сигурност в Учебен отдел са по-компетентни от нас и ще могат да отговорят на този и на всияки други въпроси. Цитирай
Zucker4e Отговорено Август 17, 2009 Автор Отговорено Август 17, 2009 Здравейте Zucker4e! Не съм учила в НМА"Панчо Владигеров", затова и аз Ви съветвам да се обадите лично в учебен отдел и лично да проучите въпроса (Учебна служба - (02) 944-27-15). Реално изпитите са началото на юли и вече са минали. Тази година е обявен в сайта им и допълнителен прием през септември. Информацията, която мога да споделя е, че първо трябва да се подготвите за кандидат-студентския изпит за т.нар. Теоретичен факултет (ТКДФ) Т-теоретичен, К-композиторски, Д-диригентски, Ф-факултет. След първата (или след втората година не съм сигурна) се провеждат допълнителни изпити за разпределяне на студентите в ТКДФ в различните специалности на факултета - съответно за Композиция, Тонрежисура, Дирижиране, Педагогика на обучението по музика и Музикознание. Реално обучението за бакалавърска степен се провежда в рамките на 4 години, а за магистърска в рамките на същите 4 години + още една, т.е. 5 години. Изпитите не са лесни - както кандидат-студенските изпити, така и изпитите за продължаване на обучението в конкретна специалност на ТКДФ. Ето тук е информацията за кандидат-студентския изпит в ТКДФ на НМА: ***************************************** ПРОМЯНА В ПРИЕМНИТЕ ИЗПИТИ ЗА ТКДФ Приемните изпити за Теоретико-композиторския и диригентски факултет за учебната 2009-2010 г. ще се проведат както следва: І. СОЛФЕЖ - Писмен изпит: две диктовки (едногласна и двугласна) в тоналности до два знака, с алтерации, по зададен тон "ла"; - Устен изпит: изпяване на солфеж, определен чрез жребий по време на изпита, в тоналност до два знака, с алтерации, по зададен тон "ла". ІІ. ТЕОРИЯ НА МУЗИКАЛНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ - Познаване, построяване и изпяване на ладове, интервали и акорди (видове тризвучия и мажорно-малкия септакорд и техните обръщения) по зададен тон; - Нотиране на виолинов, алтов, теноров и басов ключ. ІІІ. ПИАНО - Три произведения, изпълнени наизуст: 1. Й.С.Бах - едно произведение по избор от следните: Прелюд и фуга от "Добре темперираното пиано" (І и ІІ том); Инвенция (двугласна или тригласна); Алеманда или Жига от Френска сюита; Прелюд, или Алеманда, или Жига от Английска сюита. 2. Първа част из соната по избор от Хайдн, Моцарт или Бетовен. 3. Пиеса по избор на кандидата. ******************************************************* УСПЕХ И НЕ СЕ ОТЧАЙВАЙ ОТ ИЗИСКВАНИЯТА - АКО ТОВА ТИ Е МЕЧТА, СЛЕДВАЙ Я! Тина PS: С този пост се надявам да допълня написаното от @Vasil Pavlov. Единствено не съм убедена, че обучението е в рамките на 6 учебни години, но със сигурност в Учебен отдел са по-компетентни от нас и ще могат да отговорят на този и на всияки други въпроси. Благодаря за изчерпателния отговор! Ще ми бъде от голяма полза! Цитирай
Recommended Posts