Jump to content
Българският форум за музиканти

Преди първите стъпки...


flamingone

Recommended Posts

Здравей, flamingone! Хубаво е, че си се захванал да изучаваш бас техники и тн., но докато не хванеш истински бас в ръце, ще ти е трудно. Трябва да свикнеш с позата, дебелината на струните и тн. :greenangel: За slapping/ popping техниката на свирене има доста време да тренираш докато я усвоиш, дори и когато вече имаш бас в ръцете.

Аз лично също съм начинаещ басист и видях в горния ти пост, че си се насочил към Cort и реших, че мога да споделя мнение. Аз си взех 4-струнен активен бас Cort GB34A. Наистина бях впечатлен от звука и визията му /вярно пробвах го на усилвател за хиляда и няколко лева, но все пак.../.

Отидох в магазина на Dynacord и директно казах, че търся бас за начинаещ по възможност активен и един от продавачите веднага ми препоръча този модел. Преди това бях пробвал Squer и Stagg, но още с хващането на баса усетих разликата - удобна форма, добра визия и приятен звук. Вярно е, че за начинаещ не съм достатъчно компетентен и се доверих се на препоръката на продавача, както и на някои съфорумци и други музиканти. Сега, вече три месеца откакто направих избора си, съм доволен и тренирам на баса си, използвам едни български колони и усилвател, пари за амп още не съм събрал, но съм набелязал един за около 250лв. /пак от Dynacord/, пробвах го и ми хареса звученето му, има и вграден процесор с ефекти и тн. 15W, достатъчно мисля за домашни условия. За да си избереш бас първо трябва да обиколиш магазините, да пробваш, да се посъветваш и тогава да решиш. Лично аз така направих и според много хора така е най-добре. :greenangel:

Потърси във форума, може и да откриеш нещо добро на прилична цена. ;)

Надявам се, мнението ми да е било от полза. Ако имаш въпроси - питай!

 

Успех! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Вдигам си темата, за да се оплача и да се похваля...

 

Първо - да се оплача от учебниците в СУ, които ми изядоха парите за хубавия бас :rocker: Но пък идва Коледа, нали така :rocker: Работния пазар за мързеливци като мен, които нямат възможност да работят редовно извън къщи, е доста свит и май ще си чакам осми Декември и Коледа като повод да не похарча определени джобни и подаръчни пари :rocker:

 

Да се похваля - поне успях за тези два месеца да си подредя времето така, че да мога всеки ден да отделям поне по два часа за интензивни упражнения на кухарката. :) Скоро ще и слагам метални струни и след като си нарежа пръстите хубаво, ще се тренирам за "сила" :D Междувременно тръгнах и на фитнес с един колега и имам чувството, че и това натоварване спомага за растежа на пръстите :)

 

Вече минавам основно на позиция малко пред бриджа, защото пръстите ми се засилват и прекалено често излиза бръждене около 22-ри праг...

Разучих и тренирам три-четири гами отпред назад и отзад напред, свиквам с различните позиции на лява ръка и разни луди дабълбендове с кутре (най-вероятно невъзможни на баса с ЕЙ-такива струни :) )

 

Разучих няколко нови песни, и ми става все по-лесно и да уча разни работи. Интрото на Bombtrack by RATM сравнително го докарвам, ако приемем, че се свири без слап (виждал съм и двата варианта в тубата). Разбрах логиката на т.нар. "octave slap". Набелязах си един гайд, за който някъде във форума намерих линка - http://www.harmony-central.com/Bass/Articles/Hanging_Ten/ - за свирене на бас с десет пръста, който мисля да разучавам поне технически на кухарката, докато дойде Момента. Минах сравнително раздвижването на безименния и сега почти всичко, което го свирех с редуване показалец- среден, го мога и показалец - среден - безимен, но това е само минимална част от работата :) Много се кефя, че научих да докарвам синхронно бас линията на Children of the Grave by Sabbath, въпреки че осъзнавам, че това не е нищо особено :)

 

Относно позата - отскоро си направих колан от стари два колана, и осъзнавам, че няма да ми е лесно да свикна да свиря прав, защото досега съм свирил предимно седнал.

 

Сънувам баса си почти всяка нощ. Не като нещо определено, а просто се събуждам с мисълта, че току-що съм държал заветното парче дърво :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

^(blush)

 

Май е време за доклада :thumbs_up:

 

В сесия съм още и докато пиша, би трябвало да уча за третия си изпит в понеделник...

 

Интрото на Fade to black е овладяно, скоро ще пусна запис, и си го ползвам като загрявка, а пръстите на лявата ми ръка мутират доволно... :hysterical: Овладях сравнително още няколко парчета на RATM (Maggie's farm; Take the power back; Tire me; Born of a broken man и други), на темпо ги улучвам, но предполагам, че като звук има какво да се желае... Основните две бас-линии от Black Sabbath - NIB също са овладени (без интрото - убиец)...

 

На мейдънския фронт - вече докарвам целия Fear of the dark, Where eagles dare, The evil that men do и се занимавам с разни други.

 

Пробвах се да свиря бас линии на Металика... Epic Fail... Първо, на записите, които имам, въобще не чувам баса, и второ - има десетина различни варианта за всяка песен, която ми се досвири - различни настройки, различни ноти и прочие. Отделно, че поне аз останах с впечатлението, че басът им не е от най-простия...

Временно се отказах и от слап, и от безимен, ще дойде време и за това, засега главно ще работя върху ритъм и координация ляво-дясно...

 

Един чисто технически въпрос, който продължавам да си задавам - идеята да си направя нът от част 6*1 от лего дали не беше лоша? :hysterical:

 

Гордея се, че изучих До Мажор, но скъсах шеста струна и ми е тъпо, а ще си взимам нови струни след изпита в понеделник. Метални. Най-сетне... Имам също така да си изшкуря фингърборда и тялото на китарката, ако не ме домързи - да си взема едно копче за колан и да и пробия една дупка, но всичко това след сесията...

 

Планът е, като свърши сесията - след грубо 3 седмици, или да взема някоя стипендия, или да поработя, или и двете. Съответно - мечтата се приближава. Вече ме бъзикат, че когато Господ е раздавал музикалните таланти, аз съм закъснял и за мен е останало в торбата само търпението... :godbless: Поздрави на колегите, следящи розовия ми роман...

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някои няма ли една стара кремона да му подари на това момче бе. Ако си пазех стария Стаг веднага бих ти го пратил ама го подарих отдавна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Моля те, човек, не ми беше това идеята в никакъв случай, и ще ми е по-сладко да се развие сцената как аз отивам в магазина, хващам баса за сефте и почвам да свиря :) Няма страшно, държа си фронта още, хващам сесията и после влизам на работа, а след един месец излизам от магазина ухилен до уши.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някои няма ли една стара кремона да му подари на това момче бе. Ако си пазех стария Стаг веднага бих ти го пратил ама го подарих отдавна.

Копрофагус и на мен ми мина тая идея през главата, за съжаление Уестфиелда ми отдавна замина по предназначение.

Флейми, дръж ни в течение за баса, не искам да ти се меся, ама ще ме е яд да намериш бас дето ти харесва, ама не ти достигат някви кинти и не можеш да си го позволиш и да вземеш някой дето не е тва, което искаш.

веднага ти правя бенефит тука и вземаме баса( within reason! ) :)

като ти гледам ентусиазма и аз се надъхах да ти взимаме бас вече!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Наистина ви благодаря, колеги, но на мен си ми няма нищо, жив и здрав съм си, би трябвало да стане работата с работата :D сега след сесията, а в самата сесия просто усещам, че в момента на кухарката ми се свири достатъчно, че още сега да зарежа цялото учене, пък сещаме се какво ще стане, като пипна големия бас :)

 

Сигурно следващият ми пост ще бъде нещо от сорта на "Колебая се между ... и ... - какво ще ми кажете?" - поне, ако всичко върви по план :coolp: Отделно съм хвърлил око тук на една yamaha мисля, че моделът беше RB374, и на няколко други обяви, които се въртяха в обявите, на хубава цена, но когато му дойде времето ;) Ще ви държа в течение за течението :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наскоро избирах за един колега евтин бас, и понеже той беше финансово ограничен, нямаше много избор, та се спряхме на един Squire Affinity.

squier affinity j bass

За 460-те си лева е много добър. Звучи като истински бас, удобен е, достатъчно добре направен е, зада не ти пречат прагове. За тая сума - силно препоръчвам !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Съгласен, но с една малка уговорка!

Трябва да се чуе в магазина задължително! И то да се просвири целия от-до. Преди години като ходих да избирам първи бас, обиколих всички магазини, за ниските класове (все пак бях начинаещ в баса и не ми се събираха пари за нещо наистина хубавко). Както често се споменава и по другите раздели - Получаваш това, за което плащаш. В този случай това може да бъде перефразирано така "Има си бройки, които звучат добре, има и такива които не си заслужават и половината на сумата, за която се продават.

Викаш си един да помага в магазините с теб, срещу определена бройка бири в брой и започвате да преслушвате всичко.

Аз лично се спрях при моя първи бас на Washburn - бях доволен, както от звук, вярност на инструмента, така и от цената му. Оказа се че е най-евтиния по магазините, а странното е че звукна най-добре. Когато ходих да пробвам Скуайерите в познатия ни магазин, останах много неприятно изненадан от неща като калпава електроника с много брум, сложени логаритмични, вместо линейни потенциометри, неинтонирани басове, разни дреболийки, които ти късат нервите и ти бодат в очите, като вадещи се видийки за колана и подобни. Не казвам че това е "Абсолютно така за всички басове от еди-коя-си-марка", просто е напълно задължително да направиш пълна обиколка из всички басове в този ценови клас, да чуеш задължително най-скъпия изложен бас, за да добиеш представа за звук. След това отиваш, пиеш една-две бири и си решаваш кое ти е харесало най-много. Отиваш пак, чуваш го и ако отново ти хареса и можеш да си го позволиш, го отнасяш с теб към вас. :girl_witch:

 

^Горното е базирано на моя опит и е моята "рецепта за намиране на музикален инструмент". Не задължавам никого с нея, просто при мен работи безотказно :hysterical:

Поздрави и успех с покупката :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ъпдейтът на темата иде да покаже, че днешния изпит ще го вземам пак есента, а междувременно (утре или другиден) ще си взема нови струни за кухарката :wacko:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

И така, да продължим, в деня, когато още не мога да повярвам на разни хора, които разправят, че Дио бил починал...

(R.I.P.)

 

 

Явно широките пръсти са качество, което трябва да се прояви чак след като човек си вземе бас, понеже я тук, я там, разни парички потъват, я тук на тати назаем, я там назаем и те така се отдалечаваме от целта...

 

 

Отделно, вече се научих на китарката да свиря октави с кутренцето, за да съм "готов". Темата взе да става банална, и все пак се надявам да съм полезен и на други започващи колеги. Започнах и да свиря разни работи с акорди горе-долу. Следващата ми цел е да накарам E и Em, както и A i Am да звучат различно един от друг. Трудна цел, но не се отказваме :(. Онзи ден си купих метални струни за пръв път от почти година и половина. Срязах си пръстите, но пък усещам, че има значителна промяна. Упражнявам се да свиря блусчета кротичко, басът на Nothing else matters и Fade to black е овладян почти изцяло... И все пак, само по разликата от найлон до метални струни съдя колко ще е трудно на дебелите струни някой ден. Трябва съвсем различно (по-голямо) количество натиск, за да излезе хубав тон.

 

Налага ми се да прекарвам голяма част от времето си в четене, не искам и втора поправка за септември. :) Съответно, съседите страдат вече само сутрин между 9 и 10 и вечер пак между 9 и 10. Не свиря през цялото време, през около половината се колебая и аз като един колега "да хвана ли баса"... На чисто теоретично ниво разбира се, на практика не съм събрал достатъчно начален капитал, наложи ми се да рефинансирам и един външен дълг, но това е друга история. Все още благодаря на всички за коментарите по-горе, помощта ви означава много за мен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали не си сложил метални струни на класическа китара? Ако си и държиш на тази китарата - моля те, Undo по най-бързия начин! Иначе - свири си, кефи се, но я отпиши...

 

С твоя ентусиазъм вземи да дойдеш на бас-срещата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.