Jump to content
Българският форум за музиканти

Мога ли сам да си почистя пианото?


Recommended Posts

Понеже пианото ми доста отдавна не е чистено и е много прашно отвътре, искам да ви попитам дали мога да го почистя сам, ако не съм го правил преди? Има ли някаква опасност да повредя нещо и изобщо лесно ли се почиства?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето как:

 

Вдигаш горния хоризонтален капак,предният верикален капак от двете си страни има две летвички които завърташ навътре така че да се освободи и внимателно го изваждаш.Долният вертикален капак (при педалите) обикновено също има летва която го притиска.Като го махнеш с прахосмукачка почистваш дъното-там се събират най-много прах и мъхове.Капакът върху клавишите се маха като леко се издърпа нагоре.Сега вече можеш да достигнеш до вътрешната част на клавишите.Почиства се с много леко влажен парцал.Не забърсвай струните-Те лесно раждясват.Не използвай препарати на спиртна основа особено ако пианото ти е старо (с шел лак),иначе рискуваш да нарушиш покритието.Чукчетата-с прахосмукачката-в никакъв случай с парцал-неприятен ефект може да се получи ако ги увлажниш-втвърдяват се повече от необходимото(те са от пресована вълна).Това е общо взето.Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ако пуснете прахосмукачката да смуче и с мека четка ги "поразрошите" -става.

Никакви парцали-особено мокри.Ще се втвърдят чукчетата след като се изпари водата от тях-това оказва и лошо влияние върху тона на инструмента.

Редактирано от byschmidt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изчистих го, на някои места все още има прах, но иначе мисля, че се справих добре. Благодаря за помощта. Сега съм го оставил малко отворено, за да се проветри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря. Мисля че ще мога да се справя.

 

Да добава - за доброто състояние на пианото може да сложиш бурканче с вода под долния капак( този дето е в краката при педалите) за да се овлажнява като цяло и да не изсъхва, също сложи в пианото малка торбичка с лавандула против молци! Това наистина е много важно за поддържането му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Двадесетгодишната торбичка с лавандула си е там и все още гони молците. А иначе вероятно byschmidt ще поспори малко с теб за буркана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.