Evtim Djerekarov Отговорено Юни 24, 2009 Отговорено Юни 24, 2009 (Редактирано) По принцип не е добре флойда да се накланя значително, защото така по-бързо се захабяват ножовете му, понеже се получава ъгъл. Различен от 90 градуса между оста на стъдовете и равнината на основата на флойда. Малки наклони са ОК, но при големи наклони може и да се получи проблем. Ако е възможно седлата да се подпрат така, че струните да са с точната височина, когато основата на флойда е еднакво вдигната и от двете страни, това би бил оптималният вариант. Като съвет, бих искал да ви напомня, че не само удобстото е важно, а и дали инструментът свири вярно, понеже височината на струните и верността на инструмента са тясно свързани и пипайки едното, задължително променяте другото в някаква посока, а китарата не се прави вярна само от ключовете за настройване и винтовете за октавите. Дори идеално настроена китара със съвсем точни октави може да звучи фалшиво като пиано, неакордирано от 30 години. Направете следните стъпки: 1. Настройте си октавите на 12-то прагче добре. 2, Настройте си китарата много вярно. 3. Уверете се, че на всяка струна отклонението от верния тон е 0 цента както на свободни струни, така и на 12-то прагче. 4.След като 3 е изпълнено, натиснете всяка струна нормално силно на 1-во прагче и вижте какво е отклонението от верния тон. Това отклонение най-често е +2 до +10 цента на повечето серийни китари. Ако отклонението е в границите над +- 1цент, максимум 2, ако сте непретенциозен, китарата ви просто няма да засвири вярно никога, без да се пипне по съответния начин магарето/заключването ГОРЕ. Разбира се, за да опрете до корекции по китарата, трява да сте сигурни, че ще свирите в даден строй с дадени струни на тази китара. Ако се сменят струните или строя, всичко отива пo дяволите. Аз умея доста добре да коригирам подобни проблеми по китари както с нът, така и със заключване. Без да звучи нескромно, бих казал, че ги правя доста близки до добре настроено пиано когато струните са нови и китаристът не прекалява с натискането. Но подобни корекции са необходими само на хората, които обичат да свирят и доста широки акорди на различни места по грифа и имт нужда от верен инструмент. За жица с най-много 3 едновременно звучащи тона в близки регистри, едва ли има подобна нужда. Редактирано Юни 24, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юни 24, 2009 Отговорено Юни 24, 2009 E, разбира се, не говоря за някакви значителни наклони, а за наклон в рамките на 1мм, да кажем. В крайна сметка каквито да са подложките все пак ше се наложи флойда да е малко "наклонен" на една страна. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 24, 2009 Отговорено Юни 24, 2009 (Редактирано) Не мисля. Рядко се налага 6-та струна да е повече от 0.5мм по-вдигната от 1-ва. Вярно, ще трябва повече заигравка, но с мерак може да се направи и равен флойда. Иначе наистина при малки наклони едва ли ще се получат осезаеми проблеми. Редактирано Юни 24, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Yves Отговорено Юни 24, 2009 Отговорено Юни 24, 2009 Yves: мисля, че има начин като се промени височината на единото от не-ги-знам-как-се-наричат-тия-неща-на-които-се-опират-остриетата-на-флойда. Да, мерси, знам го тоя начин, но не се постига желания ефект по простата причина, че освен 6та струна вдига и другите 4. А както споменах дори и да постигна добър компромис по отношение на височината на всичките струни, то тогава явно наклона става прекалено голям и така се разтройва, че дори не мога да я вкарам в строй. (а принципно системата е уникално стабилна и дори след 30 дайв бомба не мърда) Ами...да, всъщност! Просто повдигаш флойда само от страната на дебелите струни - нищо му няма. Има друго обаче - ако си разглобявал флойда и си разместил магаренцата е възможно да си сложил тези за трета и четвърта струна на мястото на първа и втора - а те са с различна височина (3;4 са по-високи от 1;6 например). Тия-неща-на-които-се-опират-остриетата-на-флойда се наричат стъдове (studs). Мне, не съм ги разменял, убеден съм Според мен радиуса на флойда не е много съобразен с радиуса на фретборда, защото на 3та и 4та струна е по-висок от този на 1-2 и 5-6 съответно. С други думи радиуса на флойда е по-малък (за по-объл фретборд) от този на грифа на моята китара. Има вариант с пилене, но не ми се ще да прибягвам до такива дръзки и необратими българизации. Не че с подложките също не е малко първобитно, но поне винаги може да се върне в изходна позиция Евтиме, следващия път като мърдам до София ще ти донеса китарата да я подготвиш, защото аз един път почвах да я интонирам, обаче след 2 струни бях на 1 струна от нервна криза Цитирай
TONY Отговорено Юни 24, 2009 Отговорено Юни 24, 2009 Yves и мен ме мъчи тази разлика в радиусите, но това е положението. Някои от китарите с флойд са просто така. Например Ibanez & Jackson са общо взето без дъга на грифа (по ширина, не онази дъга), но на други проиводители, грифа е като на фендер.... Цитирай
EAmechaniX Отговорено Юни 24, 2009 Отговорено Юни 24, 2009 Всъщност много от китарите джксън и не само те са с 12'' на 1-во прагче и после завършва на 24-то 16'' ако ме разбираш на къде бия... Цитирай
encode12 Отговорено Юни 25, 2009 Автор Отговорено Юни 25, 2009 ... И гордо вече мога да кажа, че поне успях да я настроя (с грешка до -5% максимално, ако трябва да съм точен мисля, че само 1 струна имаше грешка - 5% останалите бяха макс +/- 1 - 2%), а вече като тръгна да сменям дебелината на струните ще се обърна към по-висшестоящите. Специални благодарности към винтовете обтягащи пружините на тремолото и на всички отзовали се Цитирай
Recommended Posts