Jump to content
Българският форум за музиканти

Схема за общ тон потенциометър


Recommended Posts

Привет!

Искам да попитам има ли някой на идея как мога да направя общ тон потенциометър на страт тип китара? Имам хъмбъкъри на Neck и Bridge позициите и един сингъл на Middle позицията и основната идея е двата двойни адаптери да са с един общ тон контрол а сингъла с друг. Схемата е кажи речи тази:

 

shieldedinnards.gif

 

като съм сложил 2 отделни кондензатора на всеки потенциометър. Ще съм благодарен ако някой с повече познания по електротехника от мен (което значи с каквито и да е познания по електротехника :)) даде идея какво мога да направя по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ значи не съм чак толкова зле колкото си мислех :hysterical:. ники точно това направих. проблема е че нищо не стана. разбира се има още няколко фактора който пропуснах да спомена. най-важния е че си прецаках суитч-а когато запоявах нек-а така че сега самото зъбче на което запоявам жичката която идва от нек адаптера е разпоено отвърте в суитча и на нек позицията няма никой. мостче съм направил но на бридж позицията този потенциометър никакъв го няма. когато обаче например съм на позиция нек+мидъл веднага се усеща че имам 2 отделни тон контрола (макар и да свири само сингъла), тоест там и двата тона работят (а те са с отделни кондензатори и вместо свръзката от R2 към R3 съм сложил кондензатор при R2 който от своя страна отива после направо към ground-a след кондензатора)

 

абе най-общо казано пробвах с мостче но не се получи и на бридж-а нямам тон контрол, макар и да работят и двата тона на другите позиции.

 

81.slash мерси много но тази схема е с общ тон за всички адаптери а моята идея е да използвам различни кондензатори и различни потенциометри (250к и 500к) при различните видове pickups - humbuckers и single coil-a.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направи го по схемата показана по-горе. Ползвай 3 потенциометъра от по 500к и си готов.

Това трябва да направиш.

Схемата ще заработи когато всичко е направено както трябва :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Схемата ще заработи когато всичко е направено както трябва :D

 

 

Знаех си! ;)

 

:hysterical::)

 

Мерси много! ;) Ще пиша по-натам когато купя потенциометрите и суитча и сглобя схемата.

Само един последен въпрос, за да не правя отделна тема. Какви жички ще ми препоръчате за такава схема като размер и евентуално тип/марка? Едножилни стават ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стават всякакви. Въпроса е колко ще ти е удобно да работиш с тях.

Лично аз ти препоръчвам многожилен меден проводник с малко сечение, за да не седи все пак като окабеляване на печка Раховец :thumbdown:

Аз купувам едни сигнални бели кабели в които има няколко проводника. Хвърлям изолацията и ползвам само проводниците.

Важно е кабелите на адаптерите да са усукани ако не са екранирани. Кабелите към жака също да са усукани ако не ползваш екраниран кабел и всички маси да отиват на капачката на волумето. Хвани ги здраво всички, например с една свинска опашка, усучи ги на сноп и ги запои върху пота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

амиии ... при мен китарата е екранирана и всички маси отиват на дъното на китарата където има една медна пластинка завинтена върху покритото с алуминий дърво. ама скоро май ще сменям системата че нещо....

 

иначе това с усукването не го знаех, мерси много!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

при мен китарата е екранирана и всички маси отиват на дъното на китарата където има една медна пластинка завинтена върху покритото с алуминий дърво. ама скоро май ще сменям системата че нещо....

 

Няма за какво да сменяш системата. И това е добро решение. Карай така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ужаса идва когато се наложи да отворя китарата и цялата електроника която е завинтена на пикгарда е запоена с доста тънки жички за дъното на кухината.... :ok: (нарочно поддържам темата жива защото до ден два ще имам няколко доста свързани с нея въпроси и няма смисъл да пускам нови :drummer: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.