noflip Публикувано Юни 20, 2009 Share Публикувано Юни 20, 2009 Привет! Искам да попитам има ли някой на идея как мога да направя общ тон потенциометър на страт тип китара? Имам хъмбъкъри на Neck и Bridge позициите и един сингъл на Middle позицията и основната идея е двата двойни адаптери да са с един общ тон контрол а сингъла с друг. Схемата е кажи речи тази: като съм сложил 2 отделни кондензатора на всеки потенциометър. Ще съм благодарен ако някой с повече познания по електротехника от мен (което значи с каквито и да е познания по електротехника ) даде идея какво мога да направя по въпроса. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
81.slash Отговорено Юни 20, 2009 Share Отговорено Юни 20, 2009 Това върши ли работа - http://www.seymourduncan.com/support/wirin...ic=HSH_1v_1t_5w Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Юни 21, 2009 Share Отговорено Юни 21, 2009 Трябва да теглиш само едно мостче както съм нарисувал на картинката: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
noflip Отговорено Юни 21, 2009 Автор Share Отговорено Юни 21, 2009 ^ значи не съм чак толкова зле колкото си мислех . ники точно това направих. проблема е че нищо не стана. разбира се има още няколко фактора който пропуснах да спомена. най-важния е че си прецаках суитч-а когато запоявах нек-а така че сега самото зъбче на което запоявам жичката която идва от нек адаптера е разпоено отвърте в суитча и на нек позицията няма никой. мостче съм направил но на бридж позицията този потенциометър никакъв го няма. когато обаче например съм на позиция нек+мидъл веднага се усеща че имам 2 отделни тон контрола (макар и да свири само сингъла), тоест там и двата тона работят (а те са с отделни кондензатори и вместо свръзката от R2 към R3 съм сложил кондензатор при R2 който от своя страна отива после направо към ground-a след кондензатора) абе най-общо казано пробвах с мостче но не се получи и на бридж-а нямам тон контрол, макар и да работят и двата тона на другите позиции. 81.slash мерси много но тази схема е с общ тон за всички адаптери а моята идея е да използвам различни кондензатори и различни потенциометри (250к и 500к) при различните видове pickups - humbuckers и single coil-a. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Юни 21, 2009 Share Отговорено Юни 21, 2009 Направи го по схемата показана по-горе. Ползвай 3 потенциометъра от по 500к и си готов. Това трябва да направиш. Схемата ще заработи когато всичко е направено както трябва Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
noflip Отговорено Юни 21, 2009 Автор Share Отговорено Юни 21, 2009 Схемата ще заработи когато всичко е направено както трябва Знаех си! Мерси много! Ще пиша по-натам когато купя потенциометрите и суитча и сглобя схемата. Само един последен въпрос, за да не правя отделна тема. Какви жички ще ми препоръчате за такава схема като размер и евентуално тип/марка? Едножилни стават ли? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Юни 21, 2009 Share Отговорено Юни 21, 2009 Стават всякакви. Въпроса е колко ще ти е удобно да работиш с тях. Лично аз ти препоръчвам многожилен меден проводник с малко сечение, за да не седи все пак като окабеляване на печка Раховец Аз купувам едни сигнални бели кабели в които има няколко проводника. Хвърлям изолацията и ползвам само проводниците. Важно е кабелите на адаптерите да са усукани ако не са екранирани. Кабелите към жака също да са усукани ако не ползваш екраниран кабел и всички маси да отиват на капачката на волумето. Хвани ги здраво всички, например с една свинска опашка, усучи ги на сноп и ги запои върху пота. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
noflip Отговорено Юни 21, 2009 Автор Share Отговорено Юни 21, 2009 амиии ... при мен китарата е екранирана и всички маси отиват на дъното на китарата където има една медна пластинка завинтена върху покритото с алуминий дърво. ама скоро май ще сменям системата че нещо.... иначе това с усукването не го знаех, мерси много! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Юни 21, 2009 Share Отговорено Юни 21, 2009 при мен китарата е екранирана и всички маси отиват на дъното на китарата където има една медна пластинка завинтена върху покритото с алуминий дърво. ама скоро май ще сменям системата че нещо.... Няма за какво да сменяш системата. И това е добро решение. Карай така. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
noflip Отговорено Юни 22, 2009 Автор Share Отговорено Юни 22, 2009 ужаса идва когато се наложи да отворя китарата и цялата електроника която е завинтена на пикгарда е запоена с доста тънки жички за дъното на кухината.... (нарочно поддържам темата жива защото до ден два ще имам няколко доста свързани с нея въпроси и няма смисъл да пускам нови ) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts