Jump to content
Българският форум за музиканти

Неработещ клавиш на Roland


Recommended Posts

Здравейте колеги,

 

Имам проблемче с моя Roland E16. Един от клавишите (белите) в един момент просто спря да свири. За момента отговаря когато се натисне силно (по-силно от колкото би се наложило при свирене), но подозирам че скоро изобщо ще престане да отговаря. Предполагам че просто някоя гумичка се е износила и че няма да е голяма философия да се смени, но никога не съм го отварял. Та за това питанката ми е дали някой е имал подобен проблем, дали знае къде мога да го занеса да ми го оправят и къде се продават подобни части.

 

Благодаря предварително! :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще ти вземат половината от стойността на клавирчето... Може да не си го отварял,ама винаги има 1-ви път.Нищо сложно няма-развиваш болчетата,махаш капака,откачаш жиците (само които пречат),изваждаш клавиатурата,сваляш всички клавиши и махаш гумичките-от долу платката ще е като недобре подържана тоалетна ;):thumbup: -като не е отваряна изобщо,обикновено всяка свирка е доста мръсна от вътре.Пръсни, ако имаш почистваш спрей на едно меко парцалче(в краен случай просто навлажни кърпата) и изчисти както платката,така и гумичките от вътре.

Вервай,че като го сглобиш след това,ще свири като нов!..Не мисля,че има друга причина-понякога едва забележима прашинка може да пречи на контакта и затова не свирят накои клавиши.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най вероятно гумичката с графитните контакти под клавишите се е закъсала. Добрата новина за теб е, че за твоя клавир ги има в музикалните магазини. Продават се на ленти за цяла октава, но може да отрежеш и само за един клавиш, ако не ти се занимава, пак там питаш кой може да ти свърши работа. Ако тъгнеш да разглобяваш клавиатурата, неразхвърляй клавишите, а си ги подреждай и помни кой от къде си свалил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря първо за отговорите!

 

Направих така, както maestro посъветва - отворих свирката и махнах клавиатурата. След като почнах да махам всеки клавиш поотделно, имаше мръсотия на килограм :punk_guitar: Почистих ги, свалих гумичката на октавата където беше неработещия клавиш, почистих и продухах. След това заработи.

 

Между другото, клавишите са обозначени - в горната и невидима (когато са сглобени за свирката де) част на всеки пише C,D,E ... така че няма как да ги объркаш. За белите говоря разбира се, черните така или иначе са еднакви.

 

Благодаря още веднъж за помощта! :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.