Jump to content
Българският форум за музиканти

Има ли смисъл от евтини монитори/слушалки


Fenix

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здрасти.

 

От вчера имам вече аудио интерфейс и разбира се стигам до момента, в който искам да чувам това, което записвам. Само дето нямам желание да уча миксиране и мастериране, предпочитам десетките часове, които ще прекарам, за да започна бегло да отбирам да посветя на свирене. Но все пак искам поне до някъде да мога да представя идеите си, да не е съвсем "от гетото" история.

 

Затова се чудя сега, има ли смисъл от евтини монитори и/или слушалки? Защото дилемата е, дали да взема директно някакви наистина евтини монитори или слушалки, просто защото имам само една 2.1 система с едни 2" говорители, която определено не става за тая работа. Или няма смисъл изобщо да се занимавам? Под наистина евтини имам предвид монитори до маааакс 80-100 евро чифта или слушалки до 50... По-добре ли би било каквито и да е монитори в нетретирано помещение, отколкото моята "система" и слушалките от скайпа?

 

Другата възможност е да изчакам и да си взема монитори до 200 евро чифта (Alesis,Maudio,ESI, тия 5") или слушалки за 100, но не знам в нетретирано помещение има ли толкова смисъл и за човек без почти никакъв опит, дали няма да е същото като някои от тия "компютърните колонки тип монитор" ала берингер с 4" говорители? Къвто съм куц и глух...

 

Приемам и всякакви линкове по темата, де що намерих у форуму и гугъло изчетох... И да, като споменавам "монитори" за 50 евро примерно, ми е ясно колко смешно звучи и не очаквам чудо на чудесата. :) 10х!

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, навсякъде чета, че само от слушалки няма смисъл. Основно защото нямаш ниакква представа за пространство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих ти препоръчал да си вземеш монитори, дори и да се наложи да изчакаш малко повече време...

Новата сериа КРК рокит 5, чувам че не са никак лоши. Има, предполагам и други добри оферти в по-ниския ценови клас, даже и на старо..

Не ти препоръчвам да смесваш и мастерираш на слушалки. Лично мнение.

 

Ако все пак след време решиш че не са ти необходими съм забелязал, че не се продават особено трудно...

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, навсякъде чета, че само от слушалки няма смисъл. Основно защото нямаш ниакква представа за пространство.

 

Не, че няма смисъл - има смисъл, особено когато не можеш да чуеш нещо ясно на колоните, но е вярно, че микс на слушалки по принцип не се прави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

щом като бюджета е ограничен - първо слушалки, после пак ще ги ползваш. И когато се "зарибиш" достатъчно - скачай на монитори.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

VSTi ми го взе от устата...:--)

Съмнявам се да си вече студиен маг и точно затова ти препоръчах хубави слушалки. Доста по-универсални са от мониторите, не вдигат шум и можеш да ги вземеш навсякъде.

Ако задобрееш и почнеш да настигаш Куинси Джонс, примерно, инвестирай в монитори.

А най-добре е да имаш и двете...----)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен трябва да си вземеш монитори. На слушалки не можеш да се научиш никога, на монитори поне ще видиш кое какво е и ще започнеш да си задаваш въпроси и да намираш отговори, ще можеш да правиш миксове, които звучат поне малко на други колони (това със слушалките няма да стане).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип и аз съм за монитори, но трябва да призная, че съм чувал добре звучащи миксове на няколко души работещи на слушалки. Въпрос на приоритети и обстоятелства е в случая, но бих взел монитори на твое място.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз почнах със слушалки и то дори HiFi ама доста добри и мога да ти кажа че успх да се понауча какво и как да слушам. После си взех и монитори.

 

При всички положения вземи по-качественото и което по-добре ти звучи спрямо бюджета които имаш ... независимо дали монитори или слушалки - важното е да те кефи, а хората са казали - апетита идва с яденето :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че спокойно като мен можеш да минеш на слушалки на тоя етап :) Но монитори винаги си е по-добре. Аз съм на AKG 141 и да ти кажа съм доста доволен. Само дето не затварят ушите нацяло, но за тез пари поне звука бива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Недостатъкът дори на хубавите слушалки, е че изморяват ушите. За това е по-добре да се ползват монитори дори и от не толкова висок клас.

Уловката е, че ползването на монитори в помещение, което не е третирано акустично е също толкова ефикасно, колкото и ползването на какви да е добре звучащи Hi-Fi колони. Така че ако нямаш намерение или възможност да превръщаш стаята си в домашно студио се насочи към решение, което те удовлетворява финансово. Тва са моите пет с'тинки по въпроса. :hysterical:

 

П.П. Относно слушалките - специално от моделите на АКГ съм ползвал К44, К55, К66, К77, K141 и К271. Последните два модела не си оправдават цената - това не са мониторни слушалки, оцветяват звука твърде много, а и не стават за дълга употреба заради дебелата кожа (макар да уплатняват добре). Първите четири в общи линии са разновидност на един и същ модел - удобни и леки стават за по-продължителна употреба защото са широки и обхващат ухото.

Редактирано от patient
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ползването на монитори в помещение, което не е третирано акустично е също толкова ефикасно, колкото и ползването на какви да е добре звучащи Hi-Fi колони

Това не е вярно. Лошата акустика вреди, да, но не обезсмисля купуването на колони предназначени за критично слушане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^Съгласен съм, че преувеличавам малко с това изказване, но съм ставал свидетел на грешки при смесване породени именно от лоша акустика в помещението и неправилно поставени монитори. Добрите студийни монитори са прецизен инструмент, който има нужда от подходящи условия, за да си върши качествено работата. Иначе е все едно да дадете на хирург да оперира с тъп скалпел.

 

Ако ми трябват колони за прослушване на това, което свиря, докато се разхождам с китарката из стаята, монитори няма да ми свършат работа, заради насочеността си - ще имам верен звук единствено пред пресечната точка на осите. В такъв случай отворени озвучителни тела биха свършили по-добра работа, макар да не дават на 100% верен звук, а да го доукрасяват. Мисля, че в конкретния случай, по-добре е да се търси бюджетното решение - човекът сам казва, че смята предимно да свири, а не да прави професионални записи.

Редактирано от patient
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.