Jump to content
Българският форум за музиканти

Класика на уестърн китара - глупости ли правя


Mar4enko

Recommended Posts

Здравейте на всички във форума !

Започнах да свиря на китара в далечната 1974 г. и след 15-ина години сериозно (все пак любителско) свирене по самодейни групи се отдадох на професията си. Китарата хващах много рядко. Както обикновено се случва един пожар никога не е напълно потушен и след време може да избухне отново. Та от година някъде отново хванах китара но запален от акустичните изпълнения на Ричи Блакмор измъкнах едни школи и подкарах наред упражненията. Идеята е че макар да не съм схванат в пръстите не съм свирил класическа китара и трябва да си оправя пръстовката на дясната ръка. За целта използвам една кремона - била е на брат ми (по-голям !!!) значи някъде от 1971-72 г(не се смейте) . Иначе инструмента си е добър, грифа е като струна, вярна е. Та сега се чудя и искам съвет - дали да си взема добра електроакустична китара и да свиря на нея класика или да си взема класическа. Ръката ми не е голяма и при по-широкия гриф на класическата може да имам проблеми. За съжаление където живея класическа китара не можеш със свещ да намериш за проба та ще пробвам в някой магазин из България.Въпросът ми е принципен - знам че по света могат да се видят всякакви изпълнения.

Между другото съм планирал (може би другата година) да си взема и ел. китара. Решил съм да се поглезя с някакъв вариан на Gibson Les Paul - втора ръка разбира се. Е, ако имам късмет и някой съфорумец сметне ,че има прекалено много китари и реши да изхвърли Gibson-a .......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, щом си решил, да свириш класика, и си почнал някакви школи, според мен би трябвало, да си купиш класическа китара.

Все пак, електроакустичната си има бая разлики.

Това за ръката, че нямало да може да стигне, не мога да го повярвам, ама знае ли човек :)

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да свириш класика ще ти бъде най-лесно на класическа китара.

Може да си вземеш класическа с пиезо и да си имаш

класическо-електроакустична китара.

Грифа не би трябвало да е проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звучи ми доста познато :) И аз съм имал период на отдалечаване от китарата заради 'по-важни' неща - браво, че не си загубил тръпката и си се върнал при инструмента.

 

За избора ти е най-важно какво очакваш от китарата (и себе си), какво искаш да постигнеш. По принцип 'правилна китара за правилния жанр и стил' е важно правило, но от тези дето се нарушават.

 

Някои пуристи биха ти казали, че с метални струни и тесен гриф (че и заоблен) няма ниокга да свириш правилно класически пиеси. Това е така, ако искаш да участваш в класически конкурси, да даваш концерти в Карнеги Хол и да издаваш албуми с меломански грамофонни къщи. Иначе си е напълно възможно да свириш в къщи (и дори пред местна публика) прилично на наличната китара. Уменията ще са ти от полза и за други жанрове и стилове, където също се свири много с пръсти (дясна ръка) и полифонично (а не само едногласни мелодии или дрънкане на акорди).

 

Щом имаш апетит и за електрическа китара, неизбежно (както и на мен се е случвало) ще посегнеш да правиш дълбоки вибрати и да опъваш бендове на акустичната китара. Престъпление, според пуристите - а и физически почти невъзможно с найлонови струни. Но и от това има изключения, с такива струни, на класическа (или 'фламенко', понякога) китара са изсвирени не една легендарни блуз-пиеси. Ще ти е по-лсено, все пак, да прескачаш между жанровете на 'уестърн' акустична китара с метални струни.

 

Защо точно ти трябва електро-акустична не мие съвсем ясно (за сцена - или?) но това не променя горните съображения за избора на тип китара (като струни и гриф).

 

Моята класическа китара отпреди 35 години неотдавна ме изостави (много беше изстрадала) и сега имам само акустична с метални струни. Това не ми пречи да си пипам на нея класически пиески, като ми се прииска. Засега не са ме поканили в Карнеги Хол. Ако се случи, може пак да си купя и класическа.

 

На слука!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ако не ме лъжат спомените, бяха питали Пако де Лусия дали е пробвал да свири на електрическа китара и той беше отговорил нещо от рода на: "Само веднъж и си изпочупих всички нокти.":).

 

Шегите настрана, мисля, че, ако човек иска да свири класически неща, определено си му трябва класическа китара, и то не толкова защото е невъзможно да ги изсвири и на друга - просто се получава много по-добре. Освен това да се намери една непретенциозна такава не е никак трудно, нито е въпрос на много средства, та според мен си струва. Отделно от това няма лошо човек да си има и "уестърн" и електрическа - не е нужно всичко да се свири на един "универсален" инструмент.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички отзовали се !!!

Това за елекроакустичната го споменах с идеята да експериментирам с различни тембри и ефекти /понякога се правя на автор/ но не е задължително. Решението си беше ясно от самото начало - за всеки вид свирене си иска отделен инструмент. Та ще започна с покупката на класическа китара, ел.акустична /уестърн/ ако ми потрябва и ел. - задължително - когато му дойде времето.

 

В тази връзка - кой е най заредения с китари магазин на Динакорд в София че са доста а няма да имам време да ги обиколя всичките. Знам само този на петте кюшета.

 

Поздрави на всички !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

pro-technica(динакорд) - контакти(работноВреме+адрес)

в този на Искърско шосе е "доста големичък" и има бая китари

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.