Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

Преди няколко месеца си купих ел. китара и усилвател за да си свиря.

Проблема е че като я включа в усилвателя и увелича звука някъде до средата от китарата, почва да се чува много неприятен шум. Най-странното е че като си сложа ръката върху струните на китарата и този звук изчезва, щом я махна пак се появява.

Ходих днес до магазина дето купих китарата за съвет, и оттам ми казаха, че това е нормално и го има дори и при най-скъпите модели на Фендер. Малко не им вярвам... защото не съм виждал да речем Axel Rudi Pell, или Yngwie Malmsteen като си махнат ръцете от китарата и да се чува такъв шум... :girl_cray2:

Моля дайте ми някакъв съвет, трябва ли да нося китарата на поправка? Явно в магазина дето я купих няма да ми помогнат. Наистина ли е нормално така да бучи и ако да, има ли начин да се премахне този шум? Напоследък свиря наживо с приятели и е много дразнещо като я оставя за малко и постоянно да ми бучи.

Сигурен съм че проблема не е в кабела, нито в усилвателя. Китарата е STAGG L400-BK.

Отговорено

Беше обсъждано това вече, даже при това съвсем на скоро. Да, донякъде е нормално да шуми. Обяснението е някъде между съпротивлението на кабела, потенциометъра и китарата....

Отговорено

...и дали електрическата инсталация на сградата е правилно свързана, дали наоколо има източници на електромагнитни смущения (напр. CRT монитори, мощни ел. двигатели) и т.н.

Отговорено

Обикновено екраниране помога до голяма степен, но е най-добре като не свириш/си махаш ръката за малко да намаляш китарата от потенциометъра на пикгарда.

Отговорено

Благодаря за по-горните отговори.

Та значи, основно ме интересуваше дали при всяка китарка го има този шум, даже и най-скъпите, фендер страт или даже гибсъните?

Най-интересното е, че като че ли само единия от адаптерите прави този проблем, когато намаля почти до край единия потенциометър - този за силата на звука на задния адаптор, шум няма никакъв, но се чува само басовия адаптор, и просто не е толкова хубаво. Ще направя още някой експерименти и ще ви кажа какво е станало.

Възможно ли е все пак проблема да е в някой от адапторите и как да разбера ако е така?

Отговорено (Редактирано)

вземи си активни адаптори или ноис геит.

btw нормално е да си шуми

Редактирано от Dball
Отговорено (Редактирано)

Всички адаптери за китара прихващат шум/брум, при наличие на външни източници на електромагнитни вълни.

Едни по-малко, други повече. И това не е твърде здраво свързано с цената. По-скоро с параметри като сила на магнита, брой навивки и др.

Пасивните адаптери често са твърде подобни в това отношение.

@Dball

Активните адаптери(тези с предусилвател в тях) имат някои предимства(например по-малко брум при средно положение на волюм потенциометъра), породени от ниското им изходно съпротивление и маклото съпротивление на окомплектованите с тях потенциометри(25-50К), но също чуват външните електромагнитни полета, а някои(особено CRT монитори и др.) източници на брум чуват много по-силно от пасивните адаптери в определени положения на китарата спрямо източника.

Нойз гейта не винаги е добро решение, тъй като изяжда и звука, когато се затвори.

Разбира се, единичните адаптери хващат значително повече брум(ниско бучене, най-често от ел. мрежа, монитори и др.) от хъмбъкерите.

Хъмбъкерите(двойните адаптери) хващат доста по-малко от брума, но пък това носи със себе си и различията в звука между тези два основни типа адаптери за ел. китара. Хъмбъкерите имат 2 бобини и са измислени така, че брума индуктиран в двете бобини, до голяма степен се гаси и изчезва.

Активните адаптери по-малко се влияят от не добре екранирана китара или лоши кабели, но в общи линии пак "чуват" външните електромагнитни източници.

Редактирано от Evtim Djerekarov