Kurt Uvash Публикувано Май 13, 2009 Публикувано Май 13, 2009 Това е нещо, което не бях виждал и чувал до сега, но просто го открих съвсем случайно като търсих безплатни VST-та. Намерих този линк: http://aradaz.blogspot.com/2008/07/shorten...e-response.html в който се обяснява как да се намали големината на едно такова нещо с цел да не товари процесора. Така и не разбрах къде и защо се използват тези impulse responses. Моля, ако някой знае за какво става въпрос, ползвал ги е и прочее, да обясни за какво са нужни, къде се прилагат и защо. Цитирай
BlueZone Отговорено Май 14, 2009 Отговорено Май 14, 2009 Най-грубо може да се каже следното: Импулс риспонс е начинът, по който дадено помещение реагира на подаден сигнал (импулс). Най-простия начин да се провери как работи тази схема е човек да плесне веднъж в празна стая/зала/whatever и да чуе какво се случва. Получената от пляскането реверберация е импулс риспонса на даденото помещение. Идеята на цялото занимание е да може чрез импулсен ревербератор да се възстановява точната акустика на определено помещение. Ако някой се сеща за допълнения, да допише Цитирай
Kurt Uvash Отговорено Май 14, 2009 Автор Отговорено Май 14, 2009 Но трябва да е свързано нещо с VST или подобни, нещо като ефект към емулация ли знам ли аз. Вижда се че е някакъв аудио файл с кратка дължина, който се зарежда някъде си, сугурно във VST или трак или знам ли аз. И явно прави нещо като ефект. Ама какъв, не разбрах? Цитирай
Бицев Отговорено Май 14, 2009 Отговорено Май 14, 2009 (Редактирано) @BlueZone: Точно казано. Също някъде можете да го срещнете като convolution (reverb) от математическата операция (конволуция/конволюция), която се прилага при цифровата обработка на сигнала. Най-просто казано, това е съчетаването на вашия сух сигнал, с един модел - запис от истинско помещение на ответа (реакцията на помещението) на единичен кратък звук (импулс). Резултатът е - като че ли вашият звук е бил записан точно в онова реално помещение. Техниката получи много широко разпространение поради реалистичното възпроизвеждане на действителни акустични среди. Предлагат се и модели (записи на импулс за конволуция) от известни зали по света: примерно можете да 'поставите' изпълнителя си в Зала България или пък в НДК, все едно е записвано там. Някои от по-сложните програми позволяват и да си записвате импулси в реални помещения (да им правите 'акустична снимка') и да си градите библиотека от пресети, както и да моделирате фиктивни помещения 'от нищо'. И - да, наистина методът кара вашия процесор доста да 'щрака'. Особено ако слагате различен реверб в реално време на множество канали (при обработка на многоканален запис), по-скромните компютри могат да се 'задъхат' от тая математика, че и да се 'препънат'. Няма особени порблеми при обработка на вече смесен (стерео) сигнал. @Kurt_Uvash: след като пост-нах, видях допълнителния ти въпрос: надявам се, че горното отговаря? Наслука! Редактирано Май 14, 2009 от Бицев Цитирай
DYLGIQ Отговорено Май 14, 2009 Отговорено Май 14, 2009 Ей тука четете: http://forum.muzikant.org/index.php?showto...%EC%EF%F3%EB%F1 Черната птица е обяснил подробно нещата, има и хубави линкове. Цитирай
Kurt Uvash Отговорено Май 14, 2009 Автор Отговорено Май 14, 2009 DYLGIQ, благодаря! Точно това ми трябваше! И комай и нов компютър! Тва изглежда невероятно, ако е това, което си мисля, че е. Цитирай
Black Bird Отговорено Май 14, 2009 Отговорено Май 14, 2009 Ето още импулси. http://www.myspoonistoobig.net/?page_id=53 Много са добри! Цитирай
MR_STENCH Отговорено Май 14, 2009 Отговорено Май 14, 2009 ^Благодаря ! А в тази връзка да попитам и аз.... Black Bird, като човек активно занимаващ се с това можеш ли да ми препоръчаш някакъв VST IR модул, който да може да използва пълноценно двуядрен процесор и въобще има ли такъв...? И в старият и в новият Revalver Convolution модула "разчита" само на едното ядро на процесора и например в колекцията от по-горният пост на доста от импулсите се огъва без Resample... Цитирай
MR_STENCH Отговорено Май 15, 2009 Отговорено Май 15, 2009 ^ Да, това определено е нещо друго Но в момента в който го добавя във FX рак-а се появява някаква досадна латенсия... може би... около стотина милисекунди... Хоста е в ASIO режим а размера на буфера е 256. Пробвах един друг продукт, VoxengoBoogex при него няма такъв проблем ...лошото е, че той освен Convolver си е и амп симулатор... Някакви идеи от какво може да е? Цитирай
Black Bird Отговорено Май 15, 2009 Отговорено Май 15, 2009 Има един малък знак "?" горе в дясно. Натисни го и там вече може да си оправиш латенсията на плъгина. Цитирай
MR_STENCH Отговорено Май 15, 2009 Отговорено Май 15, 2009 Кой да гледа внимателно.... Всичко вече е наред. Благодаря ! Цитирай
sardaesox Отговорено Май 16, 2009 Отговорено Май 16, 2009 Много импулси,много нещо,бе бърд!Сега пак ще се завъртя в кръг из джунглата на симулациите ,а онези настройки за ревалвер,които си дал в гитар амп моделинг нещо има липсват импулсите и требе да зареждам други,ако можеш да дадеш линк и за тях-цена нямаш ей!! Цитирай
Black Bird Отговорено Май 16, 2009 Отговорено Май 16, 2009 Не помня кои импулси Пише ли имената ? Цитирай
Recommended Posts