TheRipper Публикувано Май 12, 2009 Share Публикувано Май 12, 2009 Добър ден! Днес пристигна един 100 ватов китарен говорител (закупен от един наш съфорумник) . Ще се захващам тия дни с изработката на кутия, но нямам никаква идея каква трябва да е... до сега съм правил само нормални тонколони, но китарни - не. Имам достатъчно матеряли, инстументи и какво ли още не, само ми е необходима информация като за 100 ватов говорител каква кутия трябва да бъде изработена. Ето снимки на говорителя => http://img22.imageshack.us/my.php?image=p5120965.jpg , http://img8.imageshack.us/my.php?image=p5120966.jpg Поздрави! ПП: може да се забележи отпред на говорителя по средата, че е малко смачкан... това проблем ли е? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Dilian Nedev Отговорено Май 12, 2009 Share Отговорено Май 12, 2009 Сигурно ли е , че е китарен говорител? По надписа "Heavy Duty Bass Woofer" не е ли логично да е изкаран от бас-кабинет? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TheRipper Отговорено Май 12, 2009 Автор Share Отговорено Май 12, 2009 Сигурно ли е , че е китарен говорител? По надписа "Heavy Duty Bass Woofer" не е ли логично да е изкаран от бас-кабинет? Незнам.. човека в офертата беше написал, че е китарен .. пък и мембраната е някаква тънка и мека каквато и трябва да е. Предполагам, че въпреки надписа "Heavy Duty Bass Woofer" говорителя е китарен Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sasoh Отговорено Май 12, 2009 Share Отговорено Май 12, 2009 То не пречи продавача да е мислил баса за китара и затова така да го е продал Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bratmito Отговорено Май 12, 2009 Share Отговорено Май 12, 2009 Май се сещам кой е продавача.Трябваше да прочетеш първо мненията за него в съответния раздел. Иначе направата на китарни колони май не се крепи толквоа на теория,а на експерименти и предпочитания.В сайта на Celestion преди имаше информация за различните типове колони и т.н.Общо взето се правят от шперплат(обикновенно 18мм) а размери можеш да видиш на някоя marshall Колона например.Вече за самата изработка как трябва да е вероятно ще намериш информация в интернет. И все пак остава въпроса дали си струва ако говорителя се окаже,че не е китарен.На мен ми прилича на бас говорител от PA колони. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slide Отговорено Май 12, 2009 Share Отговорено Май 12, 2009 (Редактирано) Димитър Попянев: "Конструиране на озвучителни тела". Иначе говорителя наистина може да е от бас кабинет или комбо. Можеш да използваш шперплат за кутията с дебелина.... 20мм. Можеш да използваш и солиден дървен материал, но той както за добро, така и за лошо, може да оцветява тона. (Малко или много.) - Орех, чам, череша... какво то ти дойде, няма ограничения, но разлика в звука ще има. Шперплата се води като доста неутрален в оцветяването. 100ватов говорител хич не е малко. Ако искаш всичко да е педантично изпипано, наистина се хвани да прочетеш малко информация. (Със сигурност в нета има.). Празна ли ще бъде кутията, ще има ли звукопоглъщащ материал (ямболенова вата, минерална вата, изкуствен памук...) за да се избегне резонанс. Ще има ли бас рефлектор... Най-важното - трябва да се сметне обема на кутията, която ще се използва. Мощност на говорителя, размер, честотни характеристики.... и съответно, ако има звукопоглъщащ материал, бас рефлектори - те оказват влияние върху това колко ще е обема (повече, по-малко...) Иначе, ако искаш само да дрънка. Прави една кутия 50 ширина, 60 височина, 40 дълбочина, сложи болкит между говорителя и кутията. Използвай правоъгълни трупчета от дърво в ъглите (при сглобките) и ги захващай с види от външната страна. (По-здрава конструкция и за избягване на резонанс.) ПП: ultramega си беше направил кабинет с един говорител. Бая бухалка беше също, може и да е 100 ватов и неговия говорител. Помня, че май липа беше използвал. Разрови се няколко страници назад и ще видиш темата. Можеш и да го питаш на ЛС. Занимава се с дървен материал, може да ти е от помощ. Редактирано Май 12, 2009 от Slide Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TheRipper Отговорено Май 12, 2009 Автор Share Отговорено Май 12, 2009 Благодаря за съветите. Все пак дано говорителя се окаже китарен... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slide Отговорено Май 12, 2009 Share Отговорено Май 12, 2009 (Редактирано) Ами ако не е - телефончето, продавача, обясни на човека, че е бил в грешка и те е подвел и теб също, като е представил говорителя за китарен, АКО е такъв, ама с тва Heavy Duty Bass Woofer... Може някоя рекламна простотия на Берингер да е, знам ли. Може и hi-fi говорител да е Редактирано Май 12, 2009 от Slide Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TheRipper Отговорено Май 12, 2009 Автор Share Отговорено Май 12, 2009 Лошото е, че нито му имам телефона, нито намирам темата с обявата... 100 пъти прегледах и не я намерих. За всичко се разбрахме на лични, а аз и тях съм изтрил и не му помна името. Ех, че работа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Май 12, 2009 Share Отговорено Май 12, 2009 (Редактирано) Ммм да, тук се навлезе в тема от една от последните ми разработки.Макар и да е 2по12" моя кабинет, то принципите са еднакви.Ето теми които прочети! : http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=38950&hl= http://forum.muzikant.org/index.php?showto...40887&st=15 http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=48970&hl= http://forum.muzikant.org/index.php?showto...mp;#entry431091 За клоусд бек използвай обем около 55литра(вътрешен обем!).За оупън бек - най-малък възможен обем. И , да , смачканото пречи.Пробвай да го пооправиш с изтегляне, примерно с тръбата на включена прахосмукачка.... Пробвал съм, става, ама бъди вниматетелен!!! Редактирано Май 12, 2009 от liquid_death Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TheRipper Отговорено Май 12, 2009 Автор Share Отговорено Май 12, 2009 Благодаря! Оправих смачканото по твоя метод Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Май 12, 2009 Share Отговорено Май 12, 2009 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bratmito Отговорено Май 12, 2009 Share Отговорено Май 12, 2009 Предполагам си го взел от kostov,защото гледах че продаваше точно същия говорител скоро. Колкото до обемите съм забелязал,че повечето фирми ползвта едни и същи говорители,а обемите на кабинетите са им различни,или хора взимат едни кабинети с определени говорители и слагат други без проблеми.Или с други думи тук няма изчисляване на обема както при хай фи говорителите.Примерно Mesa предлагат oversized кабинети.Още повече,че може да е с отворен гръб или запечатана.Вата също несъм виждал в китарни колони.Намери в интернет снимки на маркови кабинети от вътре да разгледаш как са направени. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slide Отговорено Май 12, 2009 Share Отговорено Май 12, 2009 Е, за звукопоглъщащ материа и аз съм съгласен, че не се използва или поне не съм виждал. (При китарни и басови колони/комбота.) За изчисленията и обема не съм съгласен, защото ако сложиш един 12 инчов говорител в кутия за обувки и в голям сандък, колкото акумулираща печка, звука ще е различен. (В единия случай няма да има почти никакви ниски, в другия те ще преобладават и звука пак няма да е хубав.) Един кабинет на Меса може да е по-нисък с 15см от един Маршалски, но пък да е по дълбок или широк. Ако са с еднакви говорители и един и същи обем (но не с еднакви размери - височина/ширина/дълбочина), звука пак няма да е един и същ, колко и субективно да е тва. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Май 12, 2009 Share Отговорено Май 12, 2009 Не гледайте тесногръдо на нещата.Смисълът на китарния кабинет е да озвучава, така че всичко, което се използва за подобряване на звука е добре дошло, било то и вата дори.Всичко зависи от кабинета, говорителите и звука който се стремите да постигнете.Правил съм опити с и без вата на един и същ кабинет и говорители, после с други говорители, после други кабинети.... опита ми казва че адски много зависи от говорителите! Най-добре е да има установка за тест - кабинет, който да може да е оупънд и клоусд и да може да му се слага вата и да се маха за да се тества и да се избере най-подходящия за човека и ампа вариант. Ако няма и няма желание да се направи се ползват готови варианти.... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts