Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво е "Мusic In Real-time"


Recommended Posts

Доста често се среща .....а аз балъка :thumbs_up: не знам какво означава това понятие

 

пример :

1. от про тулс 8 Transfuser allows you to create, manipulate, and perform loop- and rhythm-based music in real-time.

2 . от сонар 8 You can add both MIDI and audio effects directly from the Track view. SONAR adds these effects in real-time, preserving your track's original data.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки софтуер си има основено ядро, двигател (engine). "В реално време" е термин обозначаващ връзката между способностите на хардуера (звукова или видео карта в нашия случай) и заявките от софтуера (програма за входно-изходен запис на музика, дигитализирана или изображения). На практика за хардуера няма значение какво е. Просто е дин поток от електричество преобразувано на порции чрез софтуера. Когато всичко това става максимално близко до "реалното време" и реалния хардуер (например приисква ти се звук от синтезатора на пиано, клавесин или тромпет), цялата тази порцедура е добре да се случва без надпис "Чакай малко, че смятам и ще ти го изкарам след малко (време)".

 

Реално можеш да си го представиш така: да речем, че си мулсти-инструменталист и можеш да свириш на барабани, китари, клавир и саксофон. И искаш да изсвириш парче пред публика. Винаги можеш да им изсвириш първо китаарата, после клавира да речем, после барабаните да изтропаш и прочее. Но никои две от тези изпълнения няма да ги направиш в "реално време", освен ако нямаш втори човек (да речем, че той представлява друг хардуер за света на машините) и така трети човек...

Ако си представиш, че изсвирваш по една нота на инструмент и взимаш другия инструмент достатъчно бързо и исзвирваш на него хармонизираната с предния инструмент нота, пак физически няма да можеш да го правиш достатъчно бързо, за да не усети публиката как си взел следващия инструмент от аранжимента.

Представи си сега, че понякакви неведоми пътища божии успяваш да изсвирваш по около 6 милисекунди от всеки инструмент и мигновено взимаш следващия и изсвирваш пак 6 милисекунди и така като ги завъртиш и 4-те (барабани, китари, клавир и саксофон) ще можем да кажем, че успяваш да изсвириш произведението в реално време САМ. Има се предвид, че инертността на слуха в средностатистическо ухо е в рамките на около 30 милисекунди. За компютърния свят мисля, че бяха около 0,1 милисекунди, но зависи колко броя ядра има компа (процесора) и как е разпределена работата между тях с адресираните (насочените порции) части от оперативната памет (способността на супермена-човек-изпълнител от примера да "превключва" от един инструмент на друг).

 

Друг е въпросът, че това което ние възприемаме като време, машините в сегашният им стадий на развитие няма да могат да възприемат, също както ние не можем да възприемем, че времето като величина е обвързанос движението, но отвъд това има много други време-та, а не времена. :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЕВАЛА Kurt Uvash

 

 

Отговора е супер ... :D ...днес се опитаха да ми го обяснят,но човека който се опита не беше го възприел,а наизостил.... :)

 

Евала пак :) .... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз едно благодарско да ударя, че въпреки че имах представа какво е свирене в

реално време, горният отговор ми донесе още интересни знания и теми за мислене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... цялата тази порцедура е добре да се случва без надпис "Чакай малко, че смятам и ще ти го изкарам след малко (време)" ...

 

:);):)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.