Jump to content
Българският форум за музиканти

Каква е тази китара?


Recommended Posts

Темата е леко безсмислена, просто се надявам на бърз отговор от форумните познавачи и да я оставим да потъне. ;)

 

Става въпрос за електроакустичната китара от това клипче -

Ще съм много признателен, ако някой разпознае какъв модел е или поне кой е производителят, а аз нататък ще се ровя в каталозите за да открия точния модел. :)

 

Благодаря предварително. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

"Бицев" е с такава... или му е на аватар-а

 

av-15465.jpg

 

в момента е онлайн та може да го питаш... би трябвало да знае

ред: махнах цитата

Редактирано от badValue
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина поразително прилича на моята акустична китара Seagull Original S6 - особено формата на главата и донякъде - на логото. При по-внимателно вглеждане, обаче, ми се струва, че логото във видеото е по-голям кръг, в който диагонално е вписан може би някакъв надпис - но тоя диагонал не излиза извън кръга. (доколкото може да се види).

 

На Сийгъл китарите, от друга страна, логото е по-малко кръгче (3 концентрични кръгчета) и на чайката крилата значително излизат извън кръга. Така е при всички модели, разликите са в материала на инкрустацията,но логото си запазва формата. Тази разлика единствено ми оставя едно малко съмнение...

 

При не най-идеалното качество на образа, може и да не виждам добре. Пеенето на френски донякъде е в полза на тезата за Сийгъл. Те са от френска Канада, това е другата фирма на небезизвестния лютиер Робер Годен (казано на френски) или Робърт Гоудън / Годин (на хамерикански). Фирмата му под фамилното му име е световно по-прочута с фантастичните електроакустични / акусто-електрични китари Godin.

 

И наистина, китарата е чисто акустична, не електроакустична. (Пионер 306 е прав, не знам що му се смее Кристал?). Единственият електроакустичен модел на Сийгъл (по-точно серия - семейство от модели) имат прекалено видими копчета точно там, откъдето гледа камерата - това не е от тези модели, а поскоро нещо като моята S6-ица. (То си личи и от записа, ако имаше пиезо- сигнал смесен с тоя микрофон, китарата нямаше да се чува така глухо. Всъщност Сийгъл имат много бляскав висок регистър, но трябва друга подредба на микрофон/и).

 

Ако някой го интересува като потенциален избор - горещо препоръчвам!

 

.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

 

Малки примерчета как звучи (макар и записвано в не-идеални условия, с джобна записваща играчка):

 

http://www.4shared.com/file/102877654/e9328f50/Draziw.html

 

http://www.4shared.com/file/102877850/e4c1..._D_-_Remix.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пионер 306 е прав, не знам що му се смее Кристал?

Не, аз не се подигравам или нещо такова. Разбрах го по друг начин и ми стана забавно!

Извинявам се!

 

Поздрави!

Данио

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И наистина, китарата е чисто акустична, не електроакустична.

Потърсих в Гугъл името на певеца и производителя на китарата и открих, че наистина неговият модел е S6. Просто ми направи впечатление, че вече десетина години момчето ползва все тази китара на концертните си изяви, а не е беден, да кажеш че не може да си позволи по-нова. :godbless: Китарата наистина е страхотна от това, което съм видял/чул от нея, но ако погледнеш например това видео, ще видиш, че е някакъв електро-акустичен модел.

 

Благодаря за подробната информация, Бицев. Ще обикалям магазините в София тези дни, дано разполагат с тия канадски творения. :beer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Китарите Seagull са с масивен топ,не от ламинат.Той се прави от Кедър или Смърч(специално подбиран от определена част на дървото) и колкото повече остаряват толкова повече звукът става богат и красив и изобщо не ме учудва , че въпросният музикан си държи на "старата" китара и свири от години предимно на нея.

Що се отнася до това дали ше ги намериш по BG-магазините то силно се съмнявам.Евтините модели са някъде около 400$ а по-скъпите достигат до 2000$,което ги прави твърде непривлекателни за българските търговци на инструменти(за съжаление).

 

П.П.На всяка акустична китара може да се сложи електроника и да се превърне в електро/акустична,въпрос на нужди...

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

 

ciriljohnson правилно е отговорил по електроакустичния въпрос: и без да гледам въпросното видео, знам със сигурност (нали имам S6) че няма нищо вградено - и така са всички от серията (семейството модели) 'Original'. Но нищо не пречи който иска да си монтира едно пиезо - направо свързано с жак или през съответни регулатори на сила и тон, и дори активна електроника с предусилване - голям избор такива комплекти се продават и е въпрос на сръчност (или по-добре - на майстор) да се сложат.

 

Аз не исках да си дупча или променям китарата, още повече от опит никога не съм харесал звука на такива решения. Това има смисъл само на живо на големи сцени, където акустичният звук по ред причини никога не може да е идеален. Аз при много редки (акустични) участия на големи сцени съм ползвал едно евтино пиезо което се самозалепва отгоре около (или върху) бриджа - звукът е като всяка китайска електроакустична китара под $200.

В малки клубове най-добре е да се озвучава с микрофон за по-добро чуване на истинския акустичен звук. На запис пък е просто грехота да се пише с пиезо - това просто не е тая китара! (за всяка акустична китара става дума).

 

Аз си избрах кедровия вариант - на слух, след като опитах десетки китари. Задницата е от дива череша, грифът - от сребърен клен с планка (фретборд) от палисандър. Има много балансиран тон с брилянтни високи и доста дълбок бас (за средното си по големина тяло). Най ми хареса, обаче удобството на грифа - просто 'лети', още при първите проби ми легна в ръката като да съм се родил с нея. (А в предходните години акустично бях свирил единствено на класическа китара със съвсем друг гриф). Бях тръгнал да си избирам Тейлър за два пъти повече пари - и всички Тейлър-и, които пробвах ме разочароваха именно като усещане и удобство на грифа - както и един Мартин в същия ценови диапазон. (Още GBP 500-600 отгоре и ставаха съвсем друга работа,но аз си бях сложил 'таван' до 800). За Seagull да си призная не бях чувал - привлякоха ме с вида и добрата си изработка. Почти се приготвих да ги подмина като видях етикетчето с цената - стори ми се доста евтина (GBP 300, по онова време около $500) и не очаквах качество, но нещо ми подсказа да пробвам една. После друга. После пак Тейлър, и в друг магазин - и обратно на Seagull-a. След много сравнения и колебания реших, че не ми е нужно да се перча с престижна марка, щом неизвестната е обективно по-добра.

 

Далече съм от мисълта да принизявам качествата на легендарните Тейлър и Мартин, шапки долу на майсторите им и на тези, които свирят с такива. Споделям само опит от обективни сравнения. Доколкото може да е обективно каквото и да е в музиката - всичко е въпрос на личен вкус.

- - - -

 

А ако не ги внасят в България, може би не е лоша бизнес- идея някой да вземе представителството. Няма да се продават в обемите на китайските китари, но ще си намерят солидна ниша сред музикантите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Любима марка китари. В момента в който имам чисто логистичната възможност да държа още една китара около мен тя ще е Seagull, както си говорихме веднъж със sa6tiat.

 

За първи път ги чух в един радио - албум (на живо) на една реге - ска група Slightly Stoopid, и ахнах от звука, те обаче май ползват Coastline серията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.