Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

3дравейте!

От доста години имам това "комбо" и съм и3ключително доволен от 3вука му.

Когато се сдобих с него беше в перфектно състояние откъм работа и в ужасяващо откъм външен вид (с това лесно се справих още преди време).

Периодично обаче се появява "шум".

Първия път проблема и3че3на, след като пре3апоих някои компоненти от усилвателната част, предусилвателя е бе3проблемен.

Наскоро проблема се появи отново.

Става дума не 3а брум, а по-скоро 3а пукане и пращене.

Толкова е силно, че усилвателя е практически неи3пол3ваем - мога да го оприлича с "трещене".

Семпли евентуално ще мога да кача в сряда.

Какво съм установил дотук:

Проблема се появява абсолютно прои3волно - може да се появи още при 3агряването, или минути по-късно.

Няма никаква 3ависимост в силата и честотата на "трясъците".

Веднъж появили се - не и3че3ват с времето.

По мое мнение - проблема я някъде в крайното стъпало, 3ащото:

- няма 3начение дали има плъгнат инструмент или не

- трещенето не се влияе по никакъв начин от корекциите volume и tone на предусилвателя

Още нещо ме навежда на мисълта, че предусилвателя не е причината: двете 3вена са свър3ани с конектор и кабел, тоест предусилвателя може да се и3ключи, а крайното стъпало да работи.

При това положение проблема остава, абсолютно със същите характеристики, както и ако предусилвателя е включен.

Крайното стъпало е с три лампи - две L34 и една ECC83.

И трите лампи бяха подменяни с нови еквиваленти - проблема си остава.

Ра3мяната на местата на двете L34 също не се отра3и.

По3волих си дори експеримента да оставя крайното стъпало с ЕДНА L34, като променях мястото й, сменях самата лампа, сменях с еквиваленти пак по една и на ра3лично място... - проблема продължи.

Това, което 3абеля3ах обаче е, че при "трещенето" има промяна в "светенето" на лампите, и при 4-те бройки крайни лампи, които и3пол3вах 3а тестовете.

Това е дотук...

Някой може ли да ми даде съвет към какво да се насоча?

Подмяна на конден3атори? Или пък 3амерване на трафовете....

Благодаря!

Отговорено

Toва,че се променя светлината на лампите ме навежда на мисълта за проблеми в захранването.Усилвателят ти си е една антика и като такава се нуждае най-вероятно от преглед на всички контактни повърхности и елементи.Огледай кабела за 220 или най- добре го подмени.Огледай гнездата на предпазителите и/или ги подмени.Ако нямаш нови гнезда--почисти добре старите ,защото съм сигурен,че са окислени.Самите предпазителчета смени с нови.Огледай и повтори всички спойки по мрежовия траф.И така нататък по веригите на захранването.Огледай и спойките на изходния траф,повтори и тях и се надявам да решиш проблема.

Отговорено
Toва,че се променя светлината на лампите ме навежда на мисълта за проблеми в захранването.Усилвателят ти си е една антика и като такава се нуждае най-вероятно от преглед на всички контактни повърхности и елементи.Огледай кабела за 220 или най- добре го подмени.Огледай гнездата на предпазителите и/или ги подмени.Ако нямаш нови гнезда--почисти добре старите ,защото съм сигурен,че са окислени.Самите предпазителчета смени с нови.Огледай и повтори всички спойки по мрежовия траф.И така нататък по веригите на захранването.Огледай и спойките на изходния траф,повтори и тях и се надявам да решиш проблема.

Твърде вероятно е и да има студена спойка и по цоклите на лампите .

Отговорено

Този вид усилватели - анодното им напрежение е с множител на напрежение - не е постоянно, а зависи от капацитета на кондензаторите и от моментната натовареност.

Трябва да се проверят кондензаторите на захранването и всики проходни.

Трябва да се замери тока на покой на крайните лампи - ампа е катод биас.

Абе много неща са и дистанционно няма да стане.

Все пак напреженията са високи и опасни за човешкото здраве.

Дори и изключен амп - остават заредени електролитни кондензатори.

Отговорено

Благодаря 3а съветите дотук.

Ще имам реална въ3можност да ги приложа едва в неделя.

В сряда ще се постарая да постна семпли.

Надявам се проблема да не е от трафовете или от електролитните конден3атори...тогава вече ще се отвори бая работа....

Отговорено

Май не съм написал ясно -

"Трябва да се проверят кондензаторите на захранването и всики проходни." да се чете :

Трябва да се проверят електролитните кондензаторите на захранването и всики проходни (п.с. абе всички кондензатори - щото има и катодни )

Отговорено

Имал съм същия проблем на два такива Регента. Оказа се, че с течение на времето гетинаксовите (или текстолитовите - не зная точно какъв е материала) ленти в крайното стъпало, на които са наредени "ушенцата" за закачване на елементите са станали до някъква степен проводими. На тези места са почернели и там прескача искра, нарушаваща режима на работа на лампата и предизвикваща пращенето. Когато закрепиш стъпалото на една страна и го пуснеш да работи, ако се загледаш внимателно се вижда искренето. Като установиш мястото на искренето трябва да изстържеш нагорялото място до здрав материал. В единия ми случай дори се наложи въобще да прекъсна (срежа) тази гетинаксова лента.

Отговорено

Чух шума-имал съм същият на моя Регент 30-като смених ECC 83 шумът изчезна.Пробвай-може да се оправи,но моята препоръка е сходна с мнението на metalhammer честно да ти кажа трябва да се сменят всички електролитни кондензатори и то от човек работил с високи напрежения!!!ВНИМАНИЕ!!!Вътре освен 220V-мрежово променливо напрежение има и постоянни напреж.достигащи до 400V.

Крайно МНОГО ОПАСНИ !!! ЗА ЧОВЕК!!!

Отговорено

Ама....КАК така става от 220 на 400 волта???

Шегувам се, ра3бира се :hysterical:

Наясно съм с опасностите, а и подръка имам специалист електротехник и радио-любител (както навремето се наричаха...).

Уви, не е специалист по лампови усилватели....

Благодаря на всички, които се от3оваха с ценни съвети.

Тайната ми надежда беше проблема да има ЕДНО ясно решение....

3а да си спестя време и нерви, но явно ще си поиграя доста, което всъщност си има и добрите страни - профилактичния преглед и ремонт би предпа3ил усилвателя и от евентуални бъдещи и3дънки.

Понеже виждам, че в темата са писали хора, които или са имали, или са чували поне Regent30/30H, а и 3а да не спамя форума с нови теми - искам да попитам тук: какви са плюсовете и минусите на "прескачането" на преампа точно на то3и модел Регент? (Тоест да включа дисторшъна си, който не е трю-байпас, директно в крайното стъпало).

Вече имам мнението на metalhammer по въпроса, просто искам да чуя и други хора какво мислят.

Модификацията не е никак сложна, но ще има ли промяна, 3аради която да си струва експеримента?

Отново благодаря 3а помощта!

:hooray:

Отговорено

3дравейте отново!

Проблема се реши.

Ока3аха се няколко лоши спойки по шасито и към единия от трафовете.

3а щастие конден3аторите работят, предстои им смяна също, предвид преклонната им въ3раст.

Това ще стане по-нататък, когато съм планирал по-серио3ен ремонт и някои ко3метични промени.