robtrujillo Публикувано Април 12, 2009 Публикувано Април 12, 2009 Смятам до няколко месеца да си зимам нов бас и съм се спрял на марката BC Rich. Пиша от толкова рано за да получа мнения и т.н....И все пак, какво ви е впечатлението от тези басове? P.S Ще си взема или Virgin NT или Warbeast Trace...в краен случай - Warlock Paolo... Цитирай
robtrujillo Отговорено Април 12, 2009 Автор Отговорено Април 12, 2009 Хора, съжалявам за , ама ми се иска да питам...Кво аджеба е тва преамп? Цитирай
Demiurg Отговорено Април 12, 2009 Отговорено Април 12, 2009 Хора, съжалявам за , ама ми се иска да питам...Кво аджеба е тва преамп? преамп - предусилвател. Цитирай
robtrujillo Отговорено Април 13, 2009 Автор Отговорено Април 13, 2009 Eм да де, за кво служи? Цитирай
разбойник Отговорено Април 13, 2009 Отговорено Април 13, 2009 http://forum.muzikant.org/index.php?showto...%82%D0%B5%D0%BB http://forum.muzikant.org/index.php?showto...%82%D0%B5%D0%BB Това са две подходящи теми, които намерих набързо с търсачката. Ако не ти стига като информация можеш да потърсиш и ти, със сигурност е писано доста по този въпрос. Цитирай
robtrujillo Отговорено Април 13, 2009 Автор Отговорено Април 13, 2009 Чек ся, в процесорите има ли преамп? И колко е цената на тея нещица горе-долу към момента...Спомена и нещо за Rob Trujillo, не мога да разбера как вади тоя гърмящ чудовищен звук от баса си... П.С. Съжалявам че те безпокоя толкова често, но наистина имам нужда от помощ, щото почнах преди месец и сам се уча... Цитирай
Demiurg Отговорено Април 13, 2009 Отговорено Април 13, 2009 (Редактирано) Навсякъде след струната на баса имаш преампове. Сигнала от адаптерите излиза прекалено слаб (не помня точно, но беше около 1-2 волта). 1 - Ако влизаш директно в усилвател, тоя слаб сигнал не може наведнъш да се усили 100-тина пъти. Затова всеки усилвател вътре в себе си има предусилвател и едно или няколко крайни стъпала, които усилват сигнала поетапно. Затова усилвателя има предусилвател. 2 - Ако ползваш процесор, той обработва сигнала (ефекти, глупости). Покрай всичката си електроника в него, има доста паразитни шумове. Да речем, че от баса ти излиза сигнал с напрежение 1 волт (приеми го това като "сила"), а вътрешните шумове на процесора са 0.2 волта - е та в тоя случай ти имаш 20% шум в сигнала !!!! Ако сигнала от баса ти се усили (примерно на 10 волта (да ме извиняват електро-специалистите за произволните цифри, ама това е обяснение със свои думи )), към него се добавя постоянния шум от процесора - той пак си е 0,2 волта, ама вече 0,2 към 10 си е 2%, а не 20 !!! Затова е предусилвателя в процесорите (и май във всички активни ефекти). Общо взето - имаш ли захранване - имаш шум ! 3 - ако си на голяма сцена, с мощни усилватели, с много захранвания (прожектори, примерно), с много разплетени разклонители и неща, включени в тях - всичко това генерира шум. И ако си на гол сигнал от баса (пак на примерно 1 волт), само от индукцията на околните захранващи кабели имаш шум, и то - отнесено към жалкия 1волт сигнал - доста голям процент шум. Е да, ти имаш предусилвател в апаратурата, ама той е на 3-5 метра от тебе, а през тия метри има ШУМОВЕ !!!! Тук идва активната електроника на баса - тя е "предусилвател" веднага след струните, и по кабела ти през смущенията тече по- силен сигнал, на който шума по- малко му пречи. Дотук излиза, че активната електроника е идеалното решение, ама не е баш така. Всички вградени в баса предусилватели не са с дискретни елементи, а с интеграли. А те, общо взето, са си едно напудлено л@йно. Напудрено, ама това не го променя много... Затова хората, които имат ДОБРИ басове, с ДОБРИ (да се чете - "скъпи") кабели, които влизат в ДОБРИ апаратури, предпочитат пасивни басове. Един вид - нека адаптера изкара най-добрия си звук, аз съм се погрижил след него да има минимални загуби и смущения, без някакви чипове да му пречат. Ама тук отиваме на МНОГО пари. Затова - активната електроника е много добър компромис, с много плюсове и съвсем малки минуси. А като почнат баш тия малки минуси да ти бъркат в здравето - значи отиваш един порядък нагоре като качество и цена на инструментите ! ------- Забравих Трухилио ! Могъщия звук идва от могъщ риг (апаратура). Най- малкото, което межем да си позволим, е тоя предусилвател директно след баса: http://www.jimdunlop.com/index.php?page=pr.../pip&id=257 Имам го - верно сваля плочки. Ако ти трябва ремонт на банята - свиркай ! :-D Редактирано Април 13, 2009 от Demiurg Цитирай
разбойник Отговорено Април 14, 2009 Отговорено Април 14, 2009 Не знам къде съм споменал Трухильо, но отговорът приблизително е яко свирене, читав инструмент, хубава апаратура (много!) плюс добър вкус и умения в добавка. Виж линка, който давам за списък с оборудването му, но имай предвид, че подобни люде често сменят ефекти и аксесоари, така че списъкът ще е актуален за съвсем ограничен период от време : http://www.guitarworld.com/metallica_death...robert_trujillo Под "гърмящ звук" най-вероятно имаш предвид дисторжън - звуков ефект, който добавя изкривяване в сигнала на инструмента. От линка горе цъкни върху Tech 21 XXL. Чисто технически погледнато предусилвател (preamp) се нарича устройство, което усилва сигнала в някакви определени граници и доста често е част от някакъв по-комплексен уред. Предусилвателна част има в активната електроника на бас китарите, в усилватели, ефекти и т.н. Музикантите наричат предусилвател устройство, което променя силата на сигнала (обикновено нивото на изхода е достатъчно високо за да захрани крайно стъпало), но добавя към него и допълнителна звукова окраска. Отговор на въпросът "колко струва" не е възможен - зависи от производител, тип конструкция и т.н. Разликите в цената са дори по-големи от разликите в звученето на отделните модели Някои от твърденията на колегата Demiurg ми се виждат леко спорни. Например предпочитанията към активен или пасивен инструмент далеч нямат толкова пряка връзка с цената на оборудването, колкото изглежда от неговия пост. По-скоро е въпрос на вкус. Начинът да се избегнат смущения от осветления, захранвания и т.н. е да се екранира добре инструмента. Все едно дали е активен или пасивен, ако не е екраниран добре ще има шум. Цитирай
robtrujillo Отговорено Април 14, 2009 Автор Отговорено Април 14, 2009 Така, значи тоя риг го има в процесорите, или не съм разбрал? Друго, кво ше рече да се екранира инструмента...и последно, става ли активен бас+процесор със дисторжън и риг+хубаво кубе+добри кабели или тряя и преамп? Аз съм начинаещ, ама уж бързо се уча, захранван от П.С. Demiurg, за жалост скоро няма да прайм ремонт на банята, ама ше събаряме бараката в двора, така че... Цитирай
robtrujillo Отговорено Април 14, 2009 Автор Отговорено Април 14, 2009 Така де, ае някой да каже нещо за BC Rich басовете, как са като качество и за да не сме съвсем да направи връзка с по-горните изказвания... Цитирай
DDevil Отговорено Април 26, 2009 Отговорено Април 26, 2009 За BC Rich мога да кажа само най-хубави неща В предната ми група басиста беше с BC Rich Warlock Bass,но не помня точно модела...От по-евтините определено. Падаха ми пломбите от него,а момчето постоянно разправяше колко бил качествен... Определено няма да сбъркаш ако вземеш signature-a на Paolo oт Trivium,тук коментара е просто излишен... И естествено - външния вид на Warlock-a според мен е от най-хващащите окото Ако свириш метъл,препоръчвам! Цитирай
vurbito Отговорено Април 27, 2009 Отговорено Април 27, 2009 Събери 1 хилка за Mockingbird Най-забавната форма на басовете им поне за мен. (Може и Bich Bass ама не са в производство от доста време ) Цитирай
robtrujillo Отговорено Април 27, 2009 Автор Отговорено Април 27, 2009 Ем аз тъкмо си мисля да си взема един модел на Паоло Григолето от Тривиум, 4-ри струнен с активна електроника, за 900 кинта... Екстра! Цитирай
vurbito Отговорено Април 28, 2009 Отговорено Април 28, 2009 Щом си решил - ОК, но пробвай и мокингбърда. За около 180 лева отгоре не ползваш копие на нечий инструмент и получаваш бас с 2 присижън адаптера и NT конструкция. Цитирай
Recommended Posts