Jump to content
Българският форум за музиканти

B.c. Rich


robtrujillo

Recommended Posts

Смятам до няколко месеца да си зимам нов бас и съм се спрял на марката BC Rich. Пиша от толкова рано за да получа мнения и т.н....И все пак, какво ви е впечатлението от тези басове? :thumbs_up:

P.S Ще си взема или Virgin NT или Warbeast Trace...в краен случай - Warlock Paolo...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://forum.muzikant.org/index.php?showto...%82%D0%B5%D0%BB

 

http://forum.muzikant.org/index.php?showto...%82%D0%B5%D0%BB

 

Това са две подходящи теми, които намерих набързо с търсачката. Ако не ти стига като информация можеш да потърсиш и ти, със сигурност е писано доста по този въпрос.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чек ся, в процесорите има ли преамп? :hysterical: И колко е цената на тея нещица горе-долу към момента...Спомена и нещо за Rob Trujillo, не мога да разбера как вади тоя гърмящ чудовищен звук от баса си... :thumbs_up:;)

П.С. Съжалявам че те безпокоя толкова често, но наистина имам нужда от помощ, щото почнах преди месец и сам се уча...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Навсякъде след струната на баса имаш преампове. Сигнала от адаптерите излиза прекалено слаб (не помня точно, но беше около 1-2 волта).

1 - Ако влизаш директно в усилвател, тоя слаб сигнал не може наведнъш да се усили 100-тина пъти. Затова всеки усилвател вътре в себе си има предусилвател и едно или няколко крайни стъпала, които усилват сигнала поетапно. Затова усилвателя има предусилвател.

 

2 - Ако ползваш процесор, той обработва сигнала (ефекти, глупости). Покрай всичката си електроника в него, има доста паразитни шумове. Да речем, че от баса ти излиза сигнал с напрежение 1 волт (приеми го това като "сила"), а вътрешните шумове на процесора са 0.2 волта - е та в тоя случай ти имаш 20% шум в сигнала !!!! Ако сигнала от баса ти се усили (примерно на 10 волта (да ме извиняват електро-специалистите за произволните цифри, ама това е обяснение със свои думи )), към него се добавя постоянния шум от процесора - той пак си е 0,2 волта, ама вече 0,2 към 10 си е 2%, а не 20 !!! Затова е предусилвателя в процесорите (и май във всички активни ефекти). Общо взето - имаш ли захранване - имаш шум !

 

3 - ако си на голяма сцена, с мощни усилватели, с много захранвания (прожектори, примерно), с много разплетени разклонители и неща, включени в тях - всичко това генерира шум. И ако си на гол сигнал от баса (пак на примерно 1 волт), само от индукцията на околните захранващи кабели имаш шум, и то - отнесено към жалкия 1волт сигнал - доста голям процент шум. Е да, ти имаш предусилвател в апаратурата, ама той е на 3-5 метра от тебе, а през тия метри има ШУМОВЕ !!!!

Тук идва активната електроника на баса - тя е "предусилвател" веднага след струните, и по кабела ти през смущенията тече по- силен сигнал, на който шума по- малко му пречи.

 

Дотук излиза, че активната електроника е идеалното решение, ама не е баш така. Всички вградени в баса предусилватели не са с дискретни елементи, а с интеграли. А те, общо взето, са си едно напудлено л@йно. Напудрено, ама това не го променя много... Затова хората, които имат ДОБРИ басове, с ДОБРИ (да се чете - "скъпи") кабели, които влизат в ДОБРИ апаратури, предпочитат пасивни басове. Един вид - нека адаптера изкара най-добрия си звук, аз съм се погрижил след него да има минимални загуби и смущения, без някакви чипове да му пречат. Ама тук отиваме на МНОГО пари. Затова - активната електроника е много добър компромис, с много плюсове и съвсем малки минуси. А като почнат баш тия малки минуси да ти бъркат в здравето - значи отиваш един порядък нагоре като качество и цена на инструментите ! :)

 

-------

Забравих Трухилио ! Могъщия звук идва от могъщ риг (апаратура). Най- малкото, което межем да си позволим, е тоя предусилвател директно след баса:

http://www.jimdunlop.com/index.php?page=pr.../pip&id=257

Имам го - верно сваля плочки. Ако ти трябва ремонт на банята - свиркай ! :-D

Редактирано от Demiurg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам къде съм споменал Трухильо, но отговорът приблизително е яко свирене, читав инструмент, хубава апаратура (много!) плюс добър вкус и умения в добавка. Виж линка, който давам за списък с оборудването му, но имай предвид, че подобни люде често сменят ефекти и аксесоари, така че списъкът ще е актуален за съвсем ограничен период от време :D :

http://www.guitarworld.com/metallica_death...robert_trujillo

Под "гърмящ звук" най-вероятно имаш предвид дисторжън - звуков ефект, който добавя изкривяване в сигнала на инструмента. От линка горе цъкни върху Tech 21 XXL.

 

 

Чисто технически погледнато предусилвател (preamp) се нарича устройство, което усилва сигнала в някакви определени граници и доста често е част от някакъв по-комплексен уред. Предусилвателна част има в активната електроника на бас китарите, в усилватели, ефекти и т.н.

Музикантите наричат предусилвател устройство, което променя силата на сигнала (обикновено нивото на изхода е достатъчно високо за да захрани крайно стъпало), но добавя към него и допълнителна звукова окраска.

Отговор на въпросът "колко струва" не е възможен - зависи от производител, тип конструкция и т.н. Разликите в цената са дори по-големи от разликите в звученето на отделните модели :greenangel:

 

Някои от твърденията на колегата Demiurg ми се виждат леко спорни. Например предпочитанията към активен или пасивен инструмент далеч нямат толкова пряка връзка с цената на оборудването, колкото изглежда от неговия пост. По-скоро е въпрос на вкус. Начинът да се избегнат смущения от осветления, захранвания и т.н. е да се екранира добре инструмента. Все едно дали е активен или пасивен, ако не е екраниран добре ще има шум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, значи тоя риг го има в процесорите, или не съм разбрал? ;) Друго, кво ше рече да се екранира инструмента...и последно, става ли активен бас+процесор със дисторжън и риг+хубаво кубе+добри кабели или тряя и преамп? Аз съм начинаещ, ама уж бързо се уча, захранван от :)

П.С. Demiurg, за жалост скоро няма да прайм ремонт на банята, ама ше събаряме бараката в двора, така че... :whistle:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така де, ае някой да каже нещо за BC Rich басовете, как са като качество и за да не сме съвсем :) да направи връзка с по-горните изказвания...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

За BC Rich мога да кажа само най-хубави неща :surprise:

 

В предната ми група басиста беше с BC Rich Warlock Bass,но не помня точно модела...От по-евтините определено.

Падаха ми пломбите от него,а момчето постоянно разправяше колко бил качествен...

 

Определено няма да сбъркаш ако вземеш signature-a на Paolo oт Trivium,тук коментара е просто излишен...

 

И естествено - външния вид на Warlock-a според мен е от най-хващащите окото :)

 

Ако свириш метъл,препоръчвам!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Събери 1 хилка за Mockingbird :hysterical: Най-забавната форма на басовете им поне за мен. (Може и Bich Bass ама не са в производство от доста време :D )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ем аз тъкмо си мисля да си взема един модел на Паоло Григолето от Тривиум, 4-ри струнен с активна електроника, за 900 кинта... Екстра!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом си решил - ОК, но пробвай и мокингбърда. За около 180 лева отгоре не ползваш копие на нечий инструмент и получаваш бас с 2 присижън адаптера и NT конструкция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.