Jump to content
Българският форум за музиканти

Усилвателят


Recommended Posts

Попаднах на една книжка" Да послушаме музика" на Григори Костандиев.издателство "Народна Младеж" от поредицата "Ключ"

Винаги са ми били слабост такива книжки писани в периода в който съм бил петгодишен келеш. Забавлявах се докато я четох.Въпреки ,че голяма част от написаното е боза , могат да се намерят и интересни неща.

Понеже знам , че този раздел го следят много фенове на Ламбата, ги поздравявам с този цитат:

Съществуват все още и редица заблуждения и остарели схвашания,като че ли най-силни именно при усилвателите. Например повечето от по-възрастните любители и някой специалисти ще ви препоръчат ламповите усилватели.Наистина днес и с лампи може да се построи чудесен усилвател, но не случайно вече нито една фирма по света не проектира и не произвежда подобни лампови устройства.Миниатюризацията, предлагана от транзисторите, далеч не е единствената причина за това - в стремежа си към миниатюризация съвременните лампи прекрачиха онази граница на надежноста,която им осигуряваше завидна дълговечност в недалечно минало.Днес лампа от най-разпространента серия "80" има гаранционен срок 500 часа - несравнимо по-малко, от колкото е съответният показател за съвременните силициеви и германиеви транзистори.Транзисторите работят и със значително по-малко отделяне на топлина - така се облекчава термичната защита на усилвателя.След всичко казано до тук е ясно,че място за съмнение няма: вашите предпочитания трябва да се насочат изцяло към транзисторните усилватели, а когато ще купувате своя уред, просто забравете, че съществуват и радиолампи..
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Въпреки ,че голяма част от написаното е боза ...

Биролюб, знам че се забавляваш с този пост, за което те приветствам!

Sapiens nihil affirmat, quod non probet!

Заемането на крайни становища, особено от хора дето не им е работа това, за което се изхождат в медиите (пък било то и "Народна Младеж" :oops: ), е крайно тенденциозно. Противопоставянето на лампи и транзистори е любимо занимание на хора, които не разбират от едното, от другото, или и от двете. Има достойни произведения и от двете области, има и много боклук от двете. Да не споменаваме колко боклук са съвременните цифрови псевдоапаратури, които са толкова евтини, че няма как да не са боклук. И при тях има много хубави неща, но не са евтини. Та май спорът трябва да е евтино срещу скъпо, ама това спор ли е? Просто една констатация.

Има обаче един проблем, който тангира със статията. Колко хора разбират, усещат, схващат качеството въобще?

И като не могат, какво значение има дали е лампа или транзистор, като си избират апаратурата по цвета и външния вид избрани от съпругата, така че да са в тон с пердетата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

като си избират апаратурата по цвета и външния вид избрани от съпругата, така че да са в тон с пердетата?
:oops::hysterical: :hysterical:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите опити с правене на ампове(за музика, хай-фи) установиха, че лампата си е напълно ОК, много красиво звучи, но е по-скъпо удоволствие, усилвателя с биполярни транзистори понякога осезаемо замъглява високичестотния спектър, поради често много дълбоката си, но не твърде бърза и често малко или много дефазирана обратна връзка, но за моите уши, на моите непретенциозни колони, най чисто и неоцветяващо ми зазвуча един JFET/MOSFET бърз усилвател, който имаше не твърде дълбоки обратни връзки, които за високи честоти бяха по-скоро локални.

Схемата беше проста - JFET диференциална двойка с 78xx за генератор на ток и токово огледало горе, МОСФЕТ драйвери и МОСФЕТ крайни, няколко маломощни биполярни транзистора и обратна връзка.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз се каня някой ден да изпробвам по-обстойно това:

 

http://www.susan-parker.co.uk/zeus.htm

 

Намислил съм да заменя трансформаторният фазоинвертор с активен - класическо диференциално стъпало с двоен триод... не че ще доловя кой знае каква разлика на моите непретенциозни озвучителни тела, но... би било итересно да се комбинират "двата свята" :) . Иначе съм доволен от транзисторният ми Quad 405-2. Да се спори дали лампите или транзисторите са по-добри наистина няма смисъл... толкова би имало и да се препираме кое задвижване е по-добро - на задните или предните колела :D . Всичко си има плюсове и минуси и е по-желано в едни и нежелано в други ситуации.

 

:thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Three times Hurray for Lady Susan Parker!!! В контекста на темата, като е жена да не е по-лоша от мъжете? Като я бива, бива я и толкоз! ( By the way, басистката на Jeff Beck също я бива. Гледах концерта на Clapton/Beck в Япония/2009. Жена, ама свири !)

 

^ Директното заменяне на драйверния трансформатор с парафазно или катодинно лампово стъпало не е много удачно решение, по редица съображения. По скоро добавяне на ламБа отпред може да е интересно... Но темата не е за това.

Нека се придържаме към стила на Биролюб Bassurender :Piano: ! Да се забавляваме, а не да спорим!

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ХАХА

 

Цитатчето е много силно. Даааам! Аз лично съм чел сериозно количество подобни изказвания в една друга сфера на електрониката, докато за няколко години се подвизавах в т.н. нАучни среди. Има много солиден брой не много добре подговтени хора (не го казвам със злобна нотка ни най-малко), които гръмко слагат унукални изказвания, къде зле преведени от западни статии в IEEE (където също не рядко се срещат гафове добре замаскирани зад пет редови формули и "познания" по висша математика), къде някоя измишльотина в стил по-горното "не случайно вече нито една фирма по света не проектира и не произвежда подобни лампови устройства" говореща за сериозно невежество, тъй като очевидно се произвеждат. А после ние четем - к'во да правим! :greenangel: Както споменавава и колегата Parni Valjak за крайните становища ... по крайните становища ще ги познаете!

Редактирано от fire_garden
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.