Jump to content
Българският форум за музиканти

Тунинг на една V-oбразна китара


Recommended Posts

Здравейте,

От доста време се каня да тунинговам В-образната си китара.Ще ми я обрисуват цялата :)

Та днес не издържах и реших да я разкостя.Оказа се че ще има проблеми, които ще трябва да дооправям - доста дефекти по тялото , които да запълвам.Идеята ми е да я оставя естествен цвят на дървото+лак+рисунка по цялото тяло+черен опасващ кант(нещо като байндинг).

Чудя се с каквода запълня местата с дефектите.Единия вариант е някакъв кит(здрав) като след това рисунката покрива всички места с кит и така не се виждат.Втори вариант е с парченца дърво, но ми се струва доста трудно, а също ще трябва да намеря и същото дърво.

Какво мислите вие и някой може ли да ми препоръча подходящ кит.

Та другия ми въпрос е, какво е дървото от което е изработено тялото?Така и не се научих да различавам дърветата...

 

Ето и снимки от процеса на работа:

 

5v8lj.jpg

15ocw2c.jpg

2mhsimf.jpg

j09ms1.jpg

r8cajr.jpg

ddnp5f.jpg

27yrjf7.jpg

 

Тук е момента и за въпроса за дървото: Какво е това дърво? (по-тъмния участък е мокър - наплют от мен, с цел да видя как би изглеждал с лак...)

ao5d2d.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прилича ми ва някакъв вид махатон , но не съм ситурен! По точно бих могъл до кажа на място, но това едва ли е важно! Най добре е да залепиш подобен фурнир върху лицето на тялото! Тогева няма да има нужда да се събразяваш със запълнени отвори и да прикриваш с рисунката китвани места! Ще ти е много по лесно свободно да рисуваш!

 

Поздрави,

 

Петър!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Умно решение, но все пак ще има масивна рисунка, която може да скрие много дефекти, така че мисля че е излишна играчка фурнира.Все пак е страхотна идея, благодаря :girl_cray2:

А за дървото - и аз мисля че е някакъв махагон, но не исках да повлиявам отговорите...а и ако не беше, да се червя :godbless:

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен ми мяза на махагонесто. Можеш след като свалиш боята да пошкуриш още малко мераклийската и да си направиш готин кит от пва лепило/епокси смола и талаш от изшкуреното - цветът ще е същият и дори и да не се покрива отгоре напълно от рисунката няма да си личи.

 

Успех!

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да се обиждаш, но китарата изглежда гротеска с тоя страт-ски гриф :)

Предполагам ще запълниш всички дупки и ще и оставиш само бридж адаптера и 1 волюм, зада няма нужда от скрач-плейта. Ако все пак ще има, вземи го смени. Сетих се че наскоро един съфорумник(pioneer306 или нещо подобно) продаваше 2 грифа, единия с банана хедсток. Представих си я така и ми се струва, че ще изглежда трепач.

Успех с начинанието! ;)

 

п.п. Видях на стенатата ти старата ми китарка. Ех, пак спомени ме подгониха... :crying:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе той ако ще и 600 грифая да продава, ама мензурите, мензурите къде ги забравяш? Иначе с друг хедсток би седяло по-яко, няма спор. Според мен обаче би седял още по-добре с чарвълска ревърсд човка :)

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, ама не!!!Пробвал съм я с различни грифове и си става стандартна китара.Такива имам.Този стратски гриф е трепач - супер удобен, супер готин екшън и не го сменям за нищо на света!!!A и звука с В-тяло и стратски гриф е по-различен от другите в-та(определено ме кефи).Според мен даже изглежда готино и нестандартно.

За адаптерите - H-S-S.

Дупките , които остават ги запълних днес с пва и стърготини и да видим какво ще стане като изсъхне и я изшкуря.

 

Влекс, за комбинацията с ривърсд човка и В - погледни на втората снимка, първата от дясно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, след като го пуснах поста ги браузнах и видях, че имаш точно ранди роудс с обърната човка :) Нещо напоследък пиша без да гледам, да ме прощаваш...

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

:greenball:

Ох, момчета доста съм уморен и откликнах доста грубо на градивната критика.Истината е, че наистина много се кефя на тоя гриф.Страшно ми е удобен, лакиран, както ги харесвам и ми "лепне на пръстите" перфекно.Това е причината, поради която не искам да го сменя.Ключовете са Schaller, Kahler заключващо тремоло и сравнително готини адаптери - китарата има идеален хардуеър, просто ми се искаше да променя цвета на тялото... А за визията на грифа с тялото - наистина е доста неортодоксално, но на живо изглежда учудващо добре ;)

Благодаря на всички за участието в темата ;) Моля продължавайте в същия дух ;)

А за кита никой нищо не каза.....Причината да продължавам да питам, е че има доста големи пространства, които се нуждаят ор запълване и не мога да остържа толкова китарата да осигуря за там баласт с пва.Та и ако кита е по-светъл, как да го потъмня?Боя? То сигурно рисунката ще прикрива, но все пак да създам максимално добри условия за работа на половинката ми, която ще рисува :)

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-скоро не боя, ами комбинация от байцове. Примерно орех и махагон (учудващо по магазините върлува байц с надпис махагон и цвят, по-червен от вишнап на Еньовден) биха ти свършили работа. Естествено обръщаш внимание и на факта, че е добре да са на еднаква основа и в случая мисля, че може би ще е по-добре да е водна, ако месиш всичко наедно или спиртна ако байцваш първо стружките. Можеш да хванеш някое трупче по-твърдо и плътно дърво и да си поиграеш с раш пилата, а струшките да ги байцнеш до желания нюанс, след което да забъркаш бъркоча и да мацаш колкото душа ти иска. То принципно не е много желателно да се мацоти с китове, лепила, глупости, ама като не ти се пилят половин-един мм :greenball: Успех!

 

Поздрави,

Влад

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Taкаааа.... изшкурих, запълних дефектите с пва и стърготини(дървен прах), пак шкурих и боядисах външния ръб( нещо като байндинг).Остава да се обрисува , като с рисунките ще се скрият и дефектите.И накрая ще се лакира.

Ето снимки на сегашното състояние.

fvh3iw.jpg

9jdkl1.jpg

etcfwx.jpg

2hs18aw.jpg

 

Извинявам се за ГСМ-качеството на снимките.Скоро продължение....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

След доста дълъг застой има лек прогрес и му се вижда края :icon_shithappens:

Изрисувана е, лакната 6 ръце от познат автобояджия и се позапълниха порите, които бяха адски жадни и сега е грапавичка.Остава само да събера някой лев и да я пратя на лютиер за финално изглаждане и лакване, за да стане "стъкло".За жалост предполагам събирането на пари ще ми отнеме поне 2 месеца.Сложих и онборд преамп , стратобластер, но ще търся да го заменя, че този ми е с доста високи.

Ето я на батко:

30jtiix.jpg

5ajss6.jpg

14e57ax.jpg

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.