Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Наложителни ли са слушалките при свирене на барабани

на сцена?

Кога се използват слушалки ?

Питам защото не съм виждал някой да ползва ... а чух, че барабаните били много вредни за слуха.

Отговорено (Редактирано)

Слушалките на сцена или в студио изпълняват ролята на монитори,т.е. от там чуваш останалите инструменти,също може и себе си или някакъв вид миди подложка с метроном ако записваш в студио.Идеята е,че целия звук направо влиза в ушите ти без да се губи нищо,докато при мониторите на пода звука се разсейва в пространството и трябва да се усилват повече за да чуеш това което искаш,а така пък се вкарва звука в микрофоните на барабаните,което в студио е крайно нежелателно.И не си прав-много барабанисти ползват слушалки на сцена,а в студио е задължително.Даже все по-малко стават тези,които залагат на монитори на пода при живо свирене.Да,силният звук е вреден,без значение дали е от барабани или дори MP3 плеъра ти ;)Затова аз винаги ползвам памучни тампони на репетиции или на сцена,които ограничават някои по-неприятни честоти дразнещи слуха.Но също не съм фен на "in ear monitoring"-малките слушалки тип тапа влизащи директно в ушния канал,с каквито свирят ужасно много музиканти по света.Предпочитам големите студийни слушалки,които ползвам на доста ниски нива на звука.Но всичко това е строго индивидуално и с времето всеки умен човек се научава да пази слуха си.

Редактирано от vihro
Отговорено

Барабаните СА много вредни за слуха.

от около 2 години свиря само с тапи и (направо невероятно) спряха да ме болят ушите :slap:!

има хора които са твърдо против - поради незнание, неразбиране, непукизъм за собственото им здраве, снобизъм или теории от типа - "променя ми звука, барабаните трябва да се чуват естествено" и т.н

пояснение към изчерпателното писание на Вихро - има и антифони които изглеждат като слушалки, но все пак са си антифони.

за пазене на собствения си слух, слагам тапи и мониторни слушалки отгоре когато записвам - това работи лично за мен и ми пази слуха

повярвайте ми - да си глух не е особено забавно...

Отговорено
повярвайте ми - да си глух не е особено забавно...

...никак даже.

Помня как един приятел,при това бас китарист,си беше загубил слуха..временно,но той не го знаеше и след многобройни изследвания и месеци никакво свирене и умопомрачителна депресия, се оправи....този път,а следващия?!

Отговорено

ммдааа аз също ползвам in ear монитори на сцена точно заради това което vihro спомена по горе..наистина е голяма дъндания..пък и много често ми се е случвало да улавям "интересни" звуци от монитори на земята :) пробвал съм и обикновени миди но много ме болят ушите от тях..иначе разбира се е строго индивидуално на какви точно ще се спрете

поздрави