minimalistic Публикувано Март 24, 2009 Публикувано Март 24, 2009 Здравейте Имам едно идиотско питане, но просто последно съм бил на солфеж преди 15 години и не е останало много в главата ми... Та мъча се да свиря тук една соната на Скарлати, но пущината пълна с морденти (не знам дали на български така се казва, но на англ. е mordent и се означава с /\/\/). След кратка справка с википедията се оправих. Но стигнах някакъв момент, в който имам акорд (от 2 тона) със същия орнамент отгоре. И въобще нямам идея как се свири това нещо. Орнамента само за най-високия тон ли важи или за целия акорд? Хората са се опитали да ми помогнат - над акорда имам в скобки 3 пръста, с които трябва да го изсвиря, ама... Моля някой да сподели как да го подхвана това нещо, че не мога да си продължа със сонатката, пък е много готина... и то точно тия орнаменти я правят готина. мерси предварително Цитирай
CyberGene Отговорено Март 24, 2009 Отговорено Март 24, 2009 Свири се само горният тон обикновено. Щом са ти дали три пръста, то явно това е последователността от пръсти, с които да изсвириш мордента на горния тон, примерно 3-4-3. Но пък на Скарлати сонатите често са с учебна цел, така че е възможно да е и на двата тона. Ако имаш написани пръстите едно над друго в две редици, тогава може би е на двата тона. Цитирай
minimalistic Отговорено Март 24, 2009 Автор Отговорено Март 24, 2009 мерси за бързия отговор само един доуточняващ въпрос - мордента на най-високия тон се изсвирва преди или по време на акорда? disclaimer: не си вадя хляба с това, просто си свиря за кеф след 15 годишно прекъсване (5г като дете съм ходил на уроци)... та сори за малоумните иначе въпроси ) Цитирай
CyberGene Отговорено Март 25, 2009 Отговорено Март 25, 2009 Ами както ти харесва повече Зависи как звучи по-добре - ако не е писано друго Цитирай
jordanil Отговорено Март 25, 2009 Отговорено Март 25, 2009 (Редактирано) и да вметна-ако /\/\/) е написано с пресечена черта-мордента се свири с половин тон под основния-пример: фа/ми/фа,като "фа"е тона от петолинието! нарича се "пресечен" Редактирано Март 25, 2009 от jordanil Цитирай
Recommended Posts