Jump to content
Българският форум за музиканти

Няколко въпроса :)


Recommended Posts

Здравейте на всички!

 

Искам да ви попитам няколко въпроса.. Прези известно време започнах да свиря на китара, но в последствие реших, че не това е моето призвание.. и искам да свиря на бас :D

Един познат ми подари една стара и доста изстрадала бас китара.. Кремона или Орфей (не мога да преценя..)

Проблемът е, че за да я вкарам в правия път трябва да хвърля доста парички по нея.. струните й се разплитат.. адаптера е ръждясал.. втория адаптер просто го няма и зее една дупка.. амп-овете нещо не работят, а единия направо е откъртен..

Може би малко козметични освежавания като една боя също няма да се отрази зле..

Въпросът ми е - дали да се занимавам с това.. или просто да си купя нова бас китара? И без това скоро време имам РД, така че и спонсори ще се намерят :punk_guitar:

 

Вторият ми въпрос е.. Някой от вас, който има наблюдения или притежава акустичен бас.. може ли да сподели какво е усещането?

Страшно голям фен съм на unplugged сериите от MTV, и акустичния бас определено ми е страст. Поразгледах няколко темички във форума и макар да бяха доста старички горе долу схванах идеята, че няма много избор в БГ за подобни инструменти..

 

Въпросът ми е дали звука, който вадят на чиста акустика е достатъчно силен и плътен, защото на мен предимно за акустични изпълнения ще ми трябва.. :) Като ходим по разни купони с колегите няма само те да свирят по кухарките, а аз да лапам мухите я! :hysterical:

И горе долу към какви цени да се ориентирам за едно такова нещо..

 

БлагоДаря предварително!

Поздрави,

 

Александър :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. дали да стягаш или да вземеш нещо бюджетно - бих избрал второто защото докато извадиш звук от тая тояга дето имаш не се знае колко време, пари и нерви ще похабиш

 

2. акустичен бас - имам такъв и то точно за купони и дрънкане в къщи. Ми потъва по купоните в общата какафония, но важното е че си налиния .. ехехех. кефи доста

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Тя китарата и сега вади някакъв звук.. но е много измъчен и гаден.. мен май просто ми е гадно, че ми я подариха и аз ще я зарежа толкова грубо да изгнива в някой ъгъл вкъщи.. ама като се замисля старият й собственик как се е държал с нея.. май не трябва да ми пука особенно много..

 

2. Може ли да ми дадеш малко информация за китарата.. какво точно представлява.. може би някоя снимка :) Колко парички и от къде си я взел? Доволен ли си като цяло.. такива неща :)

 

БлагоДаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трудно ще намериш акустичен бас, който да има достатъчно силно ниво, така че да става за свирене с (примерно) 2 кухарки и пеене без да е включен в усилвател.

Освен това имай предвид, че на сцена акустичните басове са доста податливи към микрофония, т.е. ако смяташ да свириш с банда някакви "електрифицирани" музики - рок, поп, метъл и т.н. е по-добре да имаш приличен "нормален" инструмент, а едва след това да мислиш за акустичен.

 

Вземи си нов инструмент, според мен и то колкото се може по-скоро. Дори да е някой отявлено китайски (зависи от бюджета с който разполагаш) пак ще е по-близо до истината от старата тояга, а и ще ти даде възможност да посвириш на него някоя друга година - докато решиш дали ще се занимаваш сериозно с бас и изградиш предпочитания към марки, тип инструменти и пр.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

....вземи си нов бас, този стария Орфей/Кремона само ще те спъва и повече ще те измъчва отколкото да свириш на него...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хами,да видим,по 1вия въпрос...абе купувай нов бас,ама гледай какъв е да не се разминеш с някой талашитен скуайър.По 2рия въпрос,хмм,ами да ти кажа акустичен бас за мене няма,това си е контра басса.Ако сравним резонантните кутии на контра басса и "акустичния бас",ще видим че имат голямо разминаване в размерите и неможе да произведе подобаващ звук,това си е мое мнение де :)

Иначе успехи с каквото и да се захванеш :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Споделям мненията на Разбойника и на Калоян Кирилов относно акустичния бас. Размерите на резонантната кутия наистина не могат да определят нещо кой знае колко мощно като акустичен звук. И аз съм тествал, замислял съм се да взимам акустичен бас, но не е същото като да стиснеш талпата в ръце и да се почувстваш басист, ако мога така метафорично да се изразя. Или трябва да вземеш семи-акустик, или да имаш микрофон пред баса, който да минава през нужната техника, за да усетят, че те има. Има ли дори една акустична китара и един вокал, който лее текст с пълно гърло под влиянието на алкохол на някое купонче, само ще си го носил с теб този акустичен бас.

Акустичните Стагове не са стока според мен. Тествах, гледах, опитах да направя компромис, но уви не успях да го купя, защото сърце не ми даде :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

БлагоДаря за отзивите :thumbs_up:

 

И аз май се спрях на идеята, да си взема нов бас просто.. :thumbs_up: Стария няма да го мъча, просто му е дошло времето да си умре на спокойствие :thumbs_up:

За семи-акустичните басове обаче не знам.. в смисъл на мен наистина ми е голяма краста да имам такъв инструмент :) Макар че всички от вас се изказаха негативно.. 100% ще поразгледам какво се предлага в магазините из София.. Най малкото искам със собствени уши да чуя звука, дето го вадят.. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

реших и аз да взема отношение, по конкретно за частта, касаеща акустичния бас. Имам точно такъв инструмент (марка "Stagg"), който е всъщност моят първи и единствен бас, на който се уча от около 7-8 месеца. Разбирам, че не мога да претендирам за особена компетентност, откровено съм си начинаещ, но пък ме притесниха малко почти изцяло негативните мнения, като точно "Stagg" беше открито заклеймен. Неоспорим е фактът, че с акустичен бас не могат да се постигнат големи децибели, при тези ниски честоти, няма как, просто трябва действително да е голям като контрабаса. Но това съвсем не означава, че той въобще не се чува, все пак нали си там и свириш на него. Човек му свиква, дърпа струните малко по-силно и може реално да предостави съвсем не лоша основа за другите инструменти в някое акустично трио примерно (бас и две китарки; бас, китара, тарамбучка), басът определно ще се чуе и ще украси музиката много. Пробвал съм го на практика - става, особено за идеята. На акустичния бас могат също така да се приложат и други техники на свирене (освен дърпането с пръсти, както правя аз), като слапове или слайдове, и пак - резултатът е далече от електрически бас с усилвател, но от друга страна определено се разбира какво правиш, ефекта се постига :icon_shithappens: Вече отделно акустичният бас си има качества като мобилност и е много подходящ за репетиции, това са си преимущества пред елекрическия.

Обобщавам - акустичният бас е специфично нещо и има редица ограничения, но в същото време е много яка вещ, която на хората, които си падат по акустична музика и небрежни свирни в домашни условия може да донесе много много радости.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах акустичен Стаг (най-евтиното на пазара - около 400лв.), свирих по купончета, на открито и какво да ти кажа... ти се чуваш, но другите не те чуват, колкото и да се напъваш да дърпаш(аз карах само на слапове, белким някой ме чуе, но ти писва след 3-4 парчета). Ако решиш да го пуснеш в усилвател - ми зле е, това за микрофонията при евтините басове го имаше и при мен, въпреки че беше с активна електроника. Та в крайна сметка го продадох де, но си мисля, че някой ден бих си сглобил акустичен бас при някой лютиер с доста голямо и дълбоко тяло като това нещо. Може да е вариант и за теб?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

^

 

Виж, не искам да те разочаровам с нищо от казаното. Като за начало басът е инструмент, не вещ :) Вещ е нещо, което можеш да използваш за подпиране на прозорец или врата на гараж. Почти всеки един музикант или начинаещ в родината ни е минал през марка Стагг и след време сам стига до изводите за нея. Не искам да се отпускам в подробности, защото не е това темата, а и има поне още 100 такива за конкретната фирма. За край на темата Стагг от мен, като ще помоля да се СПЕСТИ като нататъшни коментари, ще кажа, че един Стагг ще излезе като ремонти и подобрения колкото един евтин Ибанец и пак няма да може да му стъпи на малкия пръст като звучене. Стагг е бюджетна марка инструменти за хора без пари, без знания за инструменти, без никаква друга опция.

 

Към човекът, който отвори темата. Отиди до магазина, тествай какво ти предлагат и купи акустичен бас. Това са стъпките, които трябва да предприемеш относно твоята идея и запаленост. Ние не сме ти нужни в конкретния момент. Това е което имам да кажа за финал от мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.