Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте :punk_guitar: Скоро си купих акустична китара от един съфорумник,но забелязвам,че има малък проблем в областта където се захваща грифа.Самия гриф не е отлепен,но е тръгнала да се отлепя страничната стена от корпуса и съответно струните ми се отдалечават от прагчетата,а за начинаещ като мен...прави нещата по-трудни.Вчера ми казаха,че трябва да отида на майстор(имаше специфично име,нещо с 'л',но го забравих) да ми я залепи,но не знам къде около Велико Търново има.Ще съм благодарен,ако ме опътите при някой,който би си свършил работата качествено.

Ето снимки с проблема точно:

dsc07592.th.jpgdsc07591.th.jpg

Отговорено
Обърни се към the_gorer ако той не може да ти я оправи (в което се съмнявам) то поне може да ти препоръча лютиер :)

Вярно,че лютиер се казваше...иначе благодаря :)

Отговорено

Здравей, не познавам лютиери във Велико Търново или региона.

Аз също не се наемам с толкова особен ремонт на акустична китара.

Отговорено

Жалко...благодаря все пак за отговорите.Вероятно при следващо ходене към София ще потърся такъв...

Отговорено

Съжалявам, че не мога да помогна.

Акустичните китари не са ми специалност, въпреки че имам цяла тема за ремонт на акустична китара. Там беше далеч по-лесно всичко.

В твоя случай става дума за много сериозен проблем, който аз те съветвам да решиш с туткал.

Вкарваш туткал и стягаш с дървоселска стяга (ако не се лъжа туткалът също искаше добро стягане).

Тов амога да ти го направя и аз, но нямам туткал а и не ми се рискува по чужда китара.

Иначе, освен с туткал, не виждам как може да се реши този проблем.

Туткалът е най-подходящото лепило в случая, тъй като епоксидната смола ще се нацепи от напрежението на грифа, а PVA лепилата няма да хванат добре в този процеп, понеже е неравен и замърсен от оригиналното лепило.

Отговорено (Редактирано)

Добре,че каза за епоксидната смола,защото най-вероятно с такава щях да я оправям.Знаеш ли от къде може да се намери в нашия район туткал ?

Edit: С помощта на тази тема,мисля да пробвам сам да се справя с проблема.

Редактирано от XeDoX
Отговорено

Мда, гледам, че и други колеги препоръчват туткал.

В никаъв случай не ползвай епоксидна смола или PVA лепило (тия белите от рода на Ц200).

Туткалът е твой приятел.

Още нещо - не слагай метални струни, ако китарата ти е класическа (от снимкат ане мога да преценя точно, но мисля, че си е класическа).

Ако си слагал метални на тази китара, особено дебели метални, проблемът ти е причинен точно от това.

Отговорено

Абе то и при уестърните няма гаранции - отделните модели са направени на тях да се свири само с една определена дебелина струни.

Ако сложиш по-тънки, ще имаш проблеми с интонацията на бриджа, ако сложиш по-дбели, ще имаш същия проблем плюс проблеми със стабилността на грифа.

Твоята май е без truss rod.

Дано да се получи ремонтът. Но след това помни, че дебелите метални струни по кухарките са лоша идея като цяло.

Отговорено

До колкото разбрах от интернет truss rod представлява нещо като арматура,която подпомага по-здравото захващане на грифа към китарата...И понеже все още не съм много на ясно...това ли е truss rod-а ?

imag0035.th.jpg

Отговорено
До колкото разбрах от интернет truss rod представлява нещо като арматура,която подпомага по-здравото захващане на грифа към китарата...И понеже все още не съм много на ясно...това ли е truss rod-а ?

imag0035.th.jpg

Ами не си разбрал много добре.Иначе е арматура ,ама представлява метална пръчка която е поставена в грифа и се натяга или отпуска със ключ шестограм.Всъщност тя върши следната работа ,натяга грифа (което е необходимо за настройка на екшъна при по-дебели струни)или го отпуска и екшъна става по-голям.Екшън се има предвид разтоянието от струните до грифа.