mravka Публикувано Февруари 27, 2009 Публикувано Февруари 27, 2009 Здравейте, имам проблем... ЗНАЧИ ... правиме изолация в едно помещение,което се намира на Ал.Невски(СОФИЯ).Добре сичко беше ок,но когато стигнахме до тавана се натъкнахме на проблеми...Правиме я с минерална вата ,директно с дюбели в стената ,като я придържаме с мрежа и върху мрежата мислиме да сложим плат(звуко-изолиращ,такъв като в театрите и т.н.).Обаче за тавана ни се вижда прекалено трудно,понеже я правиме с 2-3 пласта мин.вата ,знам че по принцип оригиналния вариант е с гипсокартон и профили, освен минералната вата , но ние решихме да го направиме по -просто и по-евтино.Всякаква помощ,коментари и съвети биха дошли добре . Ето и малко снимки: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=34...mp;pid=10791390 Цитирай
username Отговорено Февруари 28, 2009 Отговорено Февруари 28, 2009 Здравей. Ето какво мога да кажа по темата: виждам, че правите изолацията на няколко пласта. Ако използвате вата с различна плътност за различните слоеве това значително би увеличило ефективността. Също така е добре да разминавате слоевете при застъпване (да не съвпадат фугите). За тавана това, което си мисля, че може да ви улесни е да използвате дъски или някакви други линейни елементи, с които да закрепите ватата по-стабилно, защото така само на по 1 точка не знам колко ще е устойчива. Надявам се да не пушите в това помещение, защото цигареният дим се пропива много добре в плата и изолацията и става истинки лисичарник. Друг кофти момент е прахолякът, който с времето ще се набие в тая изолазия. Това поне не е толкова страшно ако удряте по една прахосмукачка от време на време. Цитирай
Trysth Отговорено Март 1, 2009 Отговорено Март 1, 2009 Ако са няколко пласта, според теб как трябва да са подредени (примерно с по-голяма плътност към стената, с по-малка към помещението и т.н.) ? Цитирай
capri Отговорено Март 1, 2009 Отговорено Март 1, 2009 би трябвало да е точно така (по-голяма плътност към стената, с по-малка към помещението) защото ако е обратното, специално аз не виждам смисъл от тази с по-малката плътност, но може и да греша ... Цитирай
mravka Отговорено Март 1, 2009 Автор Отговорено Март 1, 2009 Мерси за проявеното внимание, значи това с плътността въобще не се бяхме сетили,но ни се струваше.че по плътна вата няма да попива звука толкова добре.За цигареният дим съм напълно съгласен,спряхме да пушиме откатко влизаме една сутрин и смърдеше на няма смисъл какво (тва в началото),също тъка разминаваме ватата да не се образуват фуги,но на някои места това е неизбежно ,като ъглите примерно ,но там се опитваме да набутаме пар4ета.За тавана си бяхме мислили с профили,но незнаем как ще стане username ти каза с някакви дъски или нещо подобно ,но как ще се закрепят без да пречат на ватата на стените ? Поздрави ... Цитирай
Trysth Отговорено Март 1, 2009 Отговорено Март 1, 2009 mravka, би ли споделил (ако искаш на ЛС) от къде и за какви пари сте купили ватата и плата? Цитирай
vlex Отговорено Март 1, 2009 Отговорено Март 1, 2009 Направете си стъпаловидни парчета и ги наредете като пъзел - 2-3-ма държат, а 4тият пробива и слага дюбели. По-лесен начин не ми идва на акъл. А как да хванете парчетата едно за друго за стъпаловидното снаждане - като почнем от лепила и стигнем до телове - методи много А ква жега ще ви е лятоска, не ми се мисли Поздрави, Влад Цитирай
mravka Отговорено Март 2, 2009 Автор Отговорено Март 2, 2009 Верно е ,че става много задушно,иначе изолацията държи както топло ,тъка и студено ...както каза capri едно климатиче и никфи проблеми.... vlex бате,нема ти казвам като почнеш да я натискаш кфо стаа,ще се отровиш от прахоляка дето изспуска...тъй че не ми се струва тфа вариант тфа с рязането пак не е оферта,с лепило първият пласт ама другите...? май с летви е най -добре ама... ??? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 3, 2009 Отговорено Март 3, 2009 Добре, де, за по-ефективна изолация(в смисъл да не се чува отвън) не е ли по-добре все пак да има вътрешни стенички върху ватата, върху които пък(отвътре) да има вече звукопоглъщащ материал(за да няма реверберация вътре). Не съм се занимавал с това никога, но гледах по архитектурни списания, че точно така го правят и имаше някакви таблици на коефициенти на звукопоглъщане. При това, стените не бяха закачени директно за външните стени, а посредством меки подложки и връзки, за да не се предава механичната вибрация от вътрешните стени на външните. Цитирай
vlex Отговорено Март 3, 2009 Отговорено Март 3, 2009 Еми, мравка, не знам колко ви е плътна ватата... Тогава летви наистина са разумно решение и да подпъхвате. Поздрави, Влад Цитирай
mravka Отговорено Март 4, 2009 Автор Отговорено Март 4, 2009 @Evtim Djerekarov значи и аз тъка знам ,че най-добре е стена(изолиращата вата+гипсокартон) пред стената и между двете стени да има разстояние(мъртва зона),което спира ниските честоти ,понеже суб бассовете клатят всичко наред,затова и както каза ти е най- добре с меки връзки и задълже да не са от метал!!! Нашият вариант е компромисен и евтин,а спестява и място,защото много би се смалило помещението ако се прави по този начин.Ватата доколкото знам поглъща до 25 дб,в помещението няма да има резонанс от отразени звуци,което гоним и ние, понеже ще могат да се правят добри записи,но за шума,който ще се чува отвън още незнаем ...Въпреки това мисля,че няма да е нетърпимо и доста ще бъде смекчен.Все пак зависи и от съседите ,до 11 часа невярвам да има проблеми , все пак е и мазе което е под земята.Таванът е проблемен .... vlex ватата е 32 нещо си ...като плътност бая мекичка(оферта е ще попива),другата по плътната ни обесниха,че е за подове.Въпросът е тея летвички,ще вършат ли работа и дали ще предават вибрации ...то и ние натам сме се ориентирали... Цитирай
username Отговорено Март 5, 2009 Отговорено Март 5, 2009 (Редактирано) относно тавана имах предвид това: http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0...edeb9721b/tavan трудно е да се обясни за тва го начертах направо. дано да съм ти помогнал. а иначе за слоевете вата с различна плътност според мен няма много голямо значение как ще ги подредиш. става дума за това, че когато звуковата вълна премине през слоеве с различна плътност затихването и по-голямо. не мога да дам строго научно обяснение сега, но си го спомням от лекциите по строителна физика. Редактирано Март 5, 2009 от username Цитирай
mravka Отговорено Март 6, 2009 Автор Отговорено Март 6, 2009 относно тавана имах предвид това: http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0...edeb9721b/tavan трудно е да се обясни за тва го начертах направо. дано да съм ти помогнал. а иначе за слоевете вата с различна плътност според мен няма много голямо значение как ще ги подредиш. става дума за това, че когато звуковата вълна премине през слоеве с различна плътност затихването и по-голямо. не мога да дам строго научно обяснение сега, но си го спомням от лекциите по строителна физика. Браво, много хубава схемичка! Мерси много за помоща, дано да стане тъка,само ме притеснява с какви дюбели да се закрепят летвите към дъската,защото ако са метални ще се предават вибрации,а пък другите дали са достатъчно устойчиви? Цитирай
Recommended Posts