pepata Публикувано Февруари 21, 2009 Публикувано Февруари 21, 2009 (Редактирано) Първо да кажа , че съм новак свиря и си записвам за кеф (хоби) Искам да питам как се постига това даден инструмент (да речем китара) да звучи в ляво и дясно не бързайте да се смеете искам да кажа когато аз записвам някакъв риф и после си го слушкам го чувам с челото а когато слушам да речем тази песен http://www.4shared.com/account/file/887081..._Me_A_Sign.html чувам китарите който свирят едно и също с еда и съща бленда съвсем ясно и отчетливо от ляво и дясно (най - добре се чува това на рифа в началото) аз си помислих , че това се постига като просто се копира същия запис на друга писта и им се даде широка панорама дясно и ляво ама уви нещо не ми се получи чувам си същата работо ще съм много много благодарен ако някои ми каже как да постигна същия ефект както в песента която съм дал Редактирано Февруари 21, 2009 от pepata Цитирай
antonium Отговорено Февруари 21, 2009 Отговорено Февруари 21, 2009 Записваш два еднакви рифа. Единия го слагаш в ляво, другия в дясно. За да се получи широка панорама, трябва да има макар и малки разлики в лявото и дясното. Ако лявото и дясното са абсолютно еднакви, нямаш широка панорама и нямаш стерео. Цитирай
Telerig Отговорено Февруари 22, 2009 Отговорено Февруари 22, 2009 Това което търсиш е стерео ефект. В кратко той се изразява в разликата във времето през което сигнала от източника стига до едното ухо и другото. Ако запишеш една писта и я копираш в ляво и дясно и сложиш слушалки няма да имаш стерео тъй като двата канала ги чуваш без разлика във времето тъй, че леко ги размърдай пробвай и да обърнеш фазата може да се получи добре. другият вариант без да ги разместваш е да запишеш два пъти с леко различен звук ако искаш или дори и с една бленда даже да е то си има минимални разлики в свиренето и става готино... има и други моменти които може да се напишат по темата доста но като за начало мисля, че ще ти е от полза това...успех! Цитирай
pepata Отговорено Февруари 22, 2009 Автор Отговорено Февруари 22, 2009 леко ги размърдай пробвай и да обърнеш фазата може да се получи добре. А като размърдам да речем левия канал няма ли да е неритмично ще мога ли да помоля да кажеш как се обръща фазата понеже съм нов и нямам идея как става Цитирай
antonium Отговорено Февруари 22, 2009 Отговорено Февруари 22, 2009 Ти ще ги разместиш в рамките на няколко милисекунди (20-30, а може и по малко). На самия трак трябва да имаш опция за обръщане на фазата. В нуендо е по този начин. Цитирай
pepata Отговорено Февруари 22, 2009 Автор Отговорено Февруари 22, 2009 (Редактирано) Много благодаря става чудесно точно тава което искам Редактирано Февруари 22, 2009 от pepata Цитирай
Heartman Отговорено Февруари 22, 2009 Отговорено Февруари 22, 2009 Много благодаря става чудесно точно тава което искам И аз благодаря защото имах същия въпрос ама чрез тази тема и по учените съфорумци разбрах за китарната картина.Имам само един въпрос като сложиш двата записа по панорамите ляво и дясно друга китара записва ли се в центъра (средата) примерно за по-плътен звук? Цитирай
antonium Отговорено Февруари 23, 2009 Отговорено Февруари 23, 2009 Това зависи от стила. Ако третата китара свири нещо различно от двете панорамни, е ок. Ако е инструметнтал, също би могло. Но ако свири едно и също с панорамните - по-добре да няма- ще стане претрупано. В средата също така имаш бас, каса, голяма част от солобарабанчето и вокал. Има голяма вероятност да си пречат. По-плътния звук се получава от доброто смесване на инструментите, а не от претрупаване на много китари, които свирят едно и също. С две думи, само панорамни са ок. Не ги слагай на 100% в ляво и дясно. А примерно между 30 и 60%. Цитирай
yellow nEuphoria Отговорено Февруари 23, 2009 Отговорено Февруари 23, 2009 в средата Соло китарата Цитирай
yellow nEuphoria Отговорено Февруари 23, 2009 Отговорено Февруари 23, 2009 Ако те интерсува още нещо, питай... Цитирай
MR_STENCH Отговорено Февруари 23, 2009 Отговорено Февруари 23, 2009 @Heartman, както каза antonium броят на китарните тракове зависи доста от стила и желаното звучене. Вариантът с още една партия в средата е добър ако се гонят плътни китари За сериозни резачки и разни Groover-ски изпълнения ритъм китарите могат да са на 4 дори и повече трака... доста плътен звук се получава от две напълно разделени в ляво и дясно и още две с различна бленда на по 60 - 70% отместени. Като, пак искам да подчертая, че става въпрос за отделно изсвирени партии а не просто копиране на един и същи трак Успех в записването и миксирането ! Цитирай
yellow nEuphoria Отговорено Февруари 23, 2009 Отговорено Февруари 23, 2009 Heartman, ако записваш със софтуерни симулаций, като дублирваш ритъм китарите, подбирай други кабинети или само размърдай микрофона, после като се преплитат през средата става трепач пък ако пуснеш и с малко закъснение десния, то много малко му трябва.... Цитирай
Heartman Отговорено Февруари 24, 2009 Отговорено Февруари 24, 2009 Ами със софтуерни записвам и сега си намерих импулси и става страшно яко.Ще пробвам вариантите които споменахте,мерси отново за съветите! Цитирай
Recommended Posts