Jump to content
Българският форум за музиканти

В търсене на правилната кухарка


daniel.hristov

Recommended Posts

Здрасти,

 

В последно време се реших да си купувам по-свестна акустична китарка. Общо взето ме интересуват стандартни dreadnought бози, бюджета е до 1000-1500 лв. От нещата на които съм подрънквал за подобни пари ме зарадваха Taylor 310 и някакво Larrivee (не помня модела). Не ми се ходи далеч с цел купуване китара а държа на тест-дрън. Питанките са:

- Taylor, Martin, Larrivee благинки в България продават ли се някъде?

- Някакви други идеи в тая звукова (и ценова, въпреки че не отказвам и по-евтини китари :)) категория?

 

Поздрави, дидо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не. В БГ аз поне не съм виждал нито споменатите китари, нито сходни като клас инструменти.

Taylor 3-та серия е между 2 и 3000 кинта в зависимост дали е 310, 314 и т.н. :) Ако я има някъде за 1000 лъва бих си купил веднага като добро допълнение към наличните :thumbdown:

В този ценови клас са 110, 210 & Бейби Тейлър, които не са лоши китари никак, но 3-та серия са доста по-добри. Същото е валидно и за Мартин - в този ценови клас влиза и Martin 000X1 и още няколко, които не са изцяло от солидно дърво.

Ямаха L серията си заслужават също едно прослушване. В Динакорд в София/Дружба имаше няколко от най-ниското ниво на същата тази серия, които са също в този бюджет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си, този Тейлър верно е по-скъпичък :) При това положение май ме интересува ме по-скоро да има звука на Тейлър 310 отколкото да се вмести в бюджета (ще се събират още парички явно).

 

За ямаха не се бях сещал - май ще ги проверя тези дни тези за които говориш ...

 

Поздрави, дидо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук се боя, че ще ти отговоря стандартно - ако искаш звука на Тейлър 310 - купуваш си Тейлър 310 :rolleyes:

Аз персонално много харесвам K. Yairy dread-овете, но тя е различна от Тейлър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно си прав ама за жалост не знам какво искам (горе съм малко неясен - този Тейлър е само пример за китара която много ми хареса). Нямам достатъчно опит с този клас кухарки за да знам точно какво търся и ми се ще да чуя идеи (т.е dread-ове в тази категория).

 

Yairy не съм хващал - предполагам и тях не ги продават никъде наблизо?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление не. Даже са малко по-трудно издирваеми. То и там имаше неква сага около брандовете, кое е Alvarez, Yairi и K. Yairi. Последните (К. Yairi) са ръчна японска изработка и са отлични, според мен разбира се, инструменти.

На поносими за качеството си цени (но пак някъде от към 2000 лв нагоре), но пък доста евтини в сравнение с това което представляват като цифри високия клас акустични инструменти (Robert Anderson, Kevin Ryan, Collings, Baranik, Greenfield и т.н.).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То всъщност имаме ли тема, а а ко не имаме ли хора, които могат да ни пообразоват за подбора на една аксутична китара, за какво трябва да се слуша и следи ? Защото и аз съм доста бос в областта а обмислям сходна покупка като тази в темата.

 

В този ред на мисли, добри инструменти в ценовия клас, който си споменал (за Даниел, става дума, è докато пиша Сънчо е бил по-бърз с клавиатурата) са Seagull - канадски китари, които са доста добри, аз се загеждам по тях, но се съмнявам, че има къде да ги пробваш в България. Но имат доста добри и разнообразни модели в ценови клас 1000 - 1500 лева.

Редактирано от fLiSk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Даниел,

 

 

Преди няколко месеца бях в твоето положение - търсене на акустична китара в този ценови клас (дори тръгнах от доста по-ниска горна граница). Исках нещо, което да ми остане като стойностен инструмент за напред, но същевременно нямах ясна идея какво търся и нямах опит. Знаех, че е важно предната царга (top) да е от истинско дърво и че в общия случай стените и задната царга не са толкова крититни (може да са от добър ламинат). Не държах на електро-акустичен адаптер. Обиколих магазините, които са цитирани по-горе и просвирвах каквото има на база слух и удобство. Накрая отидох до xxxx и си харесах Guild GAD-40CE (сега са дъщерна компания на Фендер). Китарата веднага ми направи впечателние, особино сравнено с всичко останало, което пробвах (Фендер, Ямаха и др.). Цялата е от естествено дърво и има пиезо. Колебах се няколко часа дали да вдигна бюджета и накря се реших. Засега не съжалявам. Не знам сега дали имат подобни инструменти от среден клас, но винаги може да се провери.

 

Поздрави,

 

 

Боян

 

П.С.

Възки:

http://www.guildguitars.com/instruments/se...rtno=3810405821

http://guitars.musiciansfriend.com/product...MF&ZYXSEM=0

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Благодаря на всички за съветите - прослушах до каквото се докопах от предложените варианти. Тази седмица си взех Garrison G-50 CE и засега съм доста доволен ...

 

Поздрави, дидо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.