TopGun Публикувано Февруари 7, 2009 Публикувано Февруари 7, 2009 Имам предвид тия - баритон, тенор бас, може ли някой по разбиращ да ми обясни какво представляват, че в нета само пише от колко до колко херца е звука им, и ако може жив пример Цитирай
Whatever Отговорено Февруари 8, 2009 Отговорено Февруари 8, 2009 Мъжките гласове са бас, баритон и тенор, като бас е най-ниският, след това баритон и най-висок е тенор. Определят се от гласовия диапазон, но и от тембъра. бас -> баритон -> http://www.youtube.com/watch?v=onm7M-XsGYI тенор -> http://www.youtube.com/watch?v=maHETHBi10w...feature=related Цитирай
savov Отговорено Февруари 8, 2009 Отговорено Февруари 8, 2009 (Редактирано) Певческите гласове биват високи, средни и ниски. Към високите женски гласове спадат колоратурен, лиричен и драматичен сопран. Средният женски глас се нарича мецосопран, а ниският - алт. Високият мъжки глас бива лиричен и драматичен тенор, средният се нарича баритон, а ниският - бас. Ето и няколко имена на български оперни певци, добили голямо признание у нас и в чужбина: Борис Христов - бас Асен Селимски - баритон Никола Николов - тенор Катя Попова - лиричен сопран Юлия Винер - драматичен сопран Илка Попова - мецосопран ... Редактирано Февруари 8, 2009 от savov Цитирай
savov Отговорено Февруари 8, 2009 Отговорено Февруари 8, 2009 (Редактирано) Ето и по-подробна класификация на видовете певчески гласове: СОПРАНИ: Колоратурен Лиричен Спинтов Драматичен Мецосопраните биват висок и нисък. Някои наричат ниския женски глас контраалто вместо алт. ТЕНОРИ: Алтино Лиричен Драматичен Лирико-драматичен Буфо БАРИТОНИ: Лиричен и драматичен БАС: лиричен(кантанте) бас-баритон централен бас октавист бас-буфо ---------------------------------------------- Уточняването на точния преход е един от основните белези за определяне на вида на гласа. Редактирано Февруари 8, 2009 от savov 1 Цитирай
TopGun Отговорено Февруари 9, 2009 Автор Отговорено Февруари 9, 2009 Благодаря ви, м/у другото няма да е лошо да я направите важна, има добра и изчерпателна информация Цитирай
LOE Отговорено Февруари 9, 2009 Отговорено Февруари 9, 2009 не виждам смисъл да се прави важна тема за нещо, с което в общи линии всеки е наясно според мен обаче тембъра е значително по-определящ отколкото диапазона, не за друго а защото едва ли има хора, които са закопани само в един диапазон, примерно един тенор може да вземе и тонове, които се намират във високата част на сопрано диапазона Цитирай
savov Отговорено Февруари 9, 2009 Отговорено Февруари 9, 2009 според мен обаче тембъра е значително по-определящ отколкото диапазона, не за друго а защото едва ли има хора, които са закопани само в един диапазон, примерно един тенор може да вземе и тонове, които се намират във високата част на сопрано диапазона Тембърът разбира се, също е един от основните и важни фактори, които помагат за определянето на гласа. Много често обаче тембърът подвежда. Например при по-лек тембър либсват височини, а може да се срещне и по-тъмен тембър с ограничени низини. В такива случаи преходните тонове са от решаващо значение. Надблюдава се и къде гласът отива нагоре-надолу с по-голяма лекота и... Иначе съществуват и т.н. междинни гласове. Цитирай
LOE Отговорено Февруари 9, 2009 Отговорено Февруари 9, 2009 а как би определил глас който покрива всичко от бас до сопрано без 2-3 полутона от всяка страна, звучи средно между баритон и тенор в по-голямата част от диапазона си? Цитирай
savov Отговорено Февруари 9, 2009 Отговорено Февруари 9, 2009 а как би определил глас който покрива всичко от бас до сопрано без 2-3 полутона от всяка страна, звучи средно между баритон и тенор в по-голямата част от диапазона си? ФЕНОМЕН! Цитирай
LOE Отговорено Февруари 9, 2009 Отговорено Февруари 9, 2009 въпроса беше сериозен, а и не е чак толкова феноменално, много хора имат голям диапазон, въпроса е до колко им се отдава да пеят Цитирай
savov Отговорено Февруари 9, 2009 Отговорено Февруари 9, 2009 въпроса беше сериозен, а и не е чак толкова феноменално, много хора имат голям диапазон, въпроса е до колко им се отдава да пеят ОК Все пак говорим за т.н. певчески глас, който няма общо с обемът за който предполагам говориш. Искам да кажа, че когато става дума за диапазон на гласа - има се в предвид чистото и качествено пеене...в смисъл, че не се включват фалцетите, крещенето, преобладаващия топъл въздух в най-ниските тонове и...не говоря за обем на звуците, които човек може да възпроизведе. Иначе съм сигурен, че има хора, притежаващи завидни качества и умения в тия области... Мога само да допълня, че т.н. диапазон на гласа се увеличава с повечко работа и време. Цитирай
LOE Отговорено Февруари 10, 2009 Отговорено Февруари 10, 2009 значи пътво да кажа, че не съм професионален певец, принципно свиря на китара, а пеенето ми е нещо като хоби, и преди известно време ходих на уроци към година действително диапазона ми се разшири, в началото едвам взимах Ми-то което е 6-та струна на китара, в последствие успях да сляза до Си, но за съжаление не го взимам с пълен глас, доколкото знам това е възможно само при доста силни баси, в горната част успях да кача сравнително повече, най-вече че успях да изработя сравнително прилично звучащ миксет, с който успях да заменя по-голямата част от фалцета, който определено не бих ползвал за пеене като основен глас, по скоро като некое тънко и ненатрапващо хармонизирано бек вокалче та след около година мъки чистия ми глас беше около 2.5 октави, и още около октава миксет, тоест към 3.5 октави полезен диапазон, а с разни скимтенета 4 октави ги задминавам без проблеми, но тва вече не е глас, поне не и когато излиза от моето гърло само че файдата от голям диапазон е никаква, даже по-скоро видях доста пречки, като за начало музикалния ми слух не е чак толкова развит колкото ми се ще, а и съм свикнал да свиря на инструменти с фиксирани позиции, и ми идва малко неестествено да заковавам точно всички тонове, особено когато интервалите между тях са големи широк диапазон се отработва много по трудно - поради простата причина, че има много повече място за покриване, и се работи в съвсем друга пропорция т.е. аз съм жив и ходещ пример за глас със голям диапазон, но за съжаление недостатъчно добри певчески умения (по собствена преценка) има и много хора с още по-голям диапазон, и завидни умения, човекът, който често давам за пример - даниел гилденлоу, с над 4 октави глас, и перфектен перформънс дори и на живо Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 10, 2009 Отговорено Февруари 10, 2009 По принцип, при мъжките гласове, класификацията в общи линии касае ГРЪДНИЯ глас. Главови регистри, миксове и фалцети всеки мъж има, и заено с тях диапазонът му е много по-широк, но това не променя класификацията на гласа му, а и всички тези трикове на пеене, макар и да са ефектни, не са приложими навсякъде, а и не стават винаги(зависи от моментно състояние, тонус и т.н.). На практика едва ли има мъж, който да пее наистина добре в повече от 2 до 3 октави, без да започва да звучи "твърде специфично". Класификациите са измислени за оперно и църковно пеене, където има нужда от певци, а не от "звезди", които да внасят "революции" в пеенето. Нагоре гласа може да се научи да пее и да издава звуци до ужасно високо. Надолу вече не е така лесно. Най-много да се поуплътни някой друг тон, но като цяло дори баритонът не може да пее като бас, колкото и да работи в тази посока. Цитирай
savov Отговорено Март 1, 2009 Отговорено Март 1, 2009 Забравихме да споменем и това, че детските гласове се наричат ДИСКАНТИ. Цитирай
Crimson Отговорено Март 6, 2009 Отговорено Март 6, 2009 (Редактирано) Като споменахме детските гласове имам едно питане - вчера в Music Idol единия от братята Аргирови беше жури в предаването(не разбрах кой точно защото гледах откъси).Той направи забележка на майката на едно момченче, което се беше явило като я посъветва да внимават с пеенето на сина и, за да не претоварят гласа му. Интересува ме в какво се изразява това претоварване и какви биха били последиците за момчето? Питам от чисто певческо любопитство. Редактирано Март 6, 2009 от Crimson Цитирай
Recommended Posts