Jump to content
Българският форум за музиканти

Настройка Мост На Електрическа Китара


tikitiki

Recommended Posts

Не разбирам много от китари свиря главно по таблатури на изуст и с риск да стане смешно ще поставя линк с китарата. :)

Encore - Имитация на Fender Stratocaster

Мога ли да настроя чрез компютър мостът на Електрическата китара металните плочки, които опъват струните имам предвид(височината им и дали да са стегнати или по-разспуснати, за да мога да изкарам перфекният звук за тази китара)?

Редактирано от tikitiki
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тия "плочки" са за финна настройка на китарата или - интониране. На всяко седло има по два винта, които се затягатразвиват с.... лимбуси/еврейски звзди/шестограми (различно ги наричат). Целта на тяхното затягане и развиване е съответно да се настрой височната на всяка струна поотделно (ако е необходимо), като затягаш, струната се смъква на долу и обратно, при развиване.

 

А отзаде на моста има по един болт/винт, зад всяко седло, като там всъщност е финната настройка, когато го затягаш или развиваш, съответно той се придвижва напред и назад, като "скъсява/удължава" струната.

 

Най-често финна настройка се налага при смяна на струни, за допълнително и прецизно настройване а китарата.

 

ЕДИТ: Отплеснах се и аз..

 

Можеш и с компютър, да. Като ползваш тунер, по същия начин, както си настройваш китарата от ключовете на главата. Целта, като цяло е, свободна струната и на 12 позиция да имат еднакъв тон. (което е относително, но до колкото може да се направи).

 

ПП: След като удариш 3-4 акорда, проверия пак. :)

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Slide:

като затягаш, струната се смъква на долу и обратно, при развиване.

Обяснението е добро, но знам как се смъква на долу и как се развива, а незнам точно колко смъкната и колко развита да бъде всяка една струна, също така и колко къса или дълга да бъде за да може интонацията й да е приемлива, а не разстроена, за да мога да се уча правилно, а не погрешно. Т.Е. как се настройва моста на Електрическа Китара чрез компютър и с коя програма? Tърсих информация, но открих начин без компютър

; това ли е единственият начин в клипа за затягане и смъкване нищо не се показва. Редактирано от tikitiki
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми то е въпрос на избор колко да са високо и колко ниско до грифа да са струните. Както ти е удобно на теб. Целта е, когато удариш струна, както свободна, така и когато свириш,на която и позиция да е, на която и струна да е, да не опира в прагчетата(позициите) на грифа. Тоя шум му се вика бръждене... щото струната ... бръжди върху прагчето.

 

-Не трябва струните да опират в прагчетата, а колко нагоре ще ги вдигнеш, колкото ти е удобно на теб. Повечето хора предпочитат струните да са им ниско и гледат да ги смъкнат максимално, до колкото е възможно, преди да започнат да бръждят. :-)

 

За интонирането... Включваш китарата към компютъра си (предполагам така свириш), намираш във интернет guitar tuner. (има много безплатни).

И така - започваш да я настройваш. Първо от ключовете на главата, докато я настройш като хората (евентуално според тунера, ако не можеш на ухо). След тва, удряш свободна струна, показва ти тона, после слагаш пръста си на 12-то прагче и удряш струната пак, трябва да показва същия тон. Целта е да има максимално малко отклонение. Ако тона е по-висок, развиваш винта отзаде на седлото и пробваш пак, докато го докараш. Ако пък е по-нисък, натягаш винта.

 

И така, цялата операция на всички 6 струни, до постигане на идеален резултат, до колкото е възможно. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Терминът "Бръждене" имах като пример, но незнаех как се казва. От клипът с интонацията горе долу ми става ясно, но допълнителната информация никому не вреди. Благодаря за обяснението.

Редактирано от tikitiki
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, даже е желателна. ;) А то тук за тва е форум. :)

 

БТВ, каква е китарата от снимката? И също, можеш ли да кажеш нещо за адаптерите й?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не намирам какъв е смисълът каква е китарата? Същата е като тази Fender, но грифът и главата също са и червени. Няма тремоло лост, а на главата буквите не са Fender Stratocaster ами Encore и е Корейско производство. За адапторите нищо не знам, но съм доволен от тях с леки забележки към по тънките струни(високи тонове). Чуват се по слабо, но сигурно това е нормално за този клас китара. От любопитство й разстроих интонацията, а бръжденето си го имаше още при самото закупуване. За това зададох тема в този форум, ако мога сам да я нормализирам, защото имам желание да се уча и да разбера теорията на музикалният инструмент китара. :)

Редактирано от tikitiki
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не бих си играл при положение че не разбирам 4ак толкова с тея работи защото като я осереш после ше се 4удиш как да я върнеш както си е била :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Но от друга страна ако не почнеш да пипаш няма как да започнеш да разбираш. В нета всичко пише. Реално, ако си средно сръчен и внимаваш няма как пък да направиш нещо непоправимо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.