Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ за смяна на адаптери


Recommended Posts

Решил съм на моя Squier Affinity Strat (SSS) да му сменя адаптерите със Fender Tex-Mex. Дотук добре, но досега никога не съм ръчкал по електрониката на китарата... с една дума нов съм в тия сфери. Нямам познати, които ще могат да ми свършат качествено тази работа, а и просто не ми се носи китарата до София, а и калъф нямам за нея даже (и това ще трябва да копувам). Освен това незнам колко ще ме бавят и искам аз да си свърша тая работа.

 

Намерих схемата на електрониката на тази китара (ЦЪК) и като я разгледах мисля, че ще се справя с тези три адаптера. Пък и знам, че ако сам не пипнеш няма да се научиш.

 

Имам обаче няколко въпроса:

 

1. Като гледам, за да извадя пикгарда ще трябва да махна струните. Гледах в едни клипчета как само ги отхлабват и го измъкват изпод тях, но ще надраскам лака така. Крие ли някъв риск за грифа махането на всички струни? Ще трябва ли да отхлабвам тръсрода?

 

2. При подмяната смятам да сменям адаптерите един по един, т.е. махам нек-а и по същия начин свързвам новия нек пикъп (само бялото/жълтото кабелче към 5 степенния превкл.). По същия начин с мидъла и бриджа. Накрая свързвам и трите черни кабела (на трите адаптера) към съответната клемичка на потенциометъра на "волумето". Правилно ли съм разбрал начина на свързване от схемата?

 

3. Текс-мекс адаптерите нали по същия начин се свързват като тези дето са си на китарата сега. Става на въпрос че са си с по 2 кабела и т.н.....

 

4. Гледам Афинитата са с по-тънко тяло, по-тесен гриф и т.н. и се питам нали няма несъответствие и в размера на леглата на сегашните ми адаптери и новите, които ще си взимам?

 

5. Какво ще ми трябва още освен поялник, припой/калай и отверки?

 

Освен това предполагам, че има доста тънкости, които незнам по отношение на всички тия процедури по отваряне на китарата, махане на старите и слагането на нови адаптери. Ще помоля по-разбиращите с каквото сметнат за необходимо да ме посъветват. Всяка нова информация ще е добре дошла.

 

Мерси предварително :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Занеси я на някой, който може да ти свърши работа. Иначе въпросите ти ще се размножават геометрично. Разбира се, има отговори.

Ако все още не си купил адаптерите, помисли дали наистина искаш да го правиш.

Преди месец бях свидетел на Скуаер булет с такива адаптери и резултатът не беше никак мечтаният(като звук).

В случай, че не си ги взел, аз бих те посъватвал да слагаш адаптерите САМО ако си 100% сигурен, че твоя страт е от елщовите, а не тези от по-азиатски дървета или ламинати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти.Първия ми въпрос е дали някога си запоявал нещо преди?Ако не си тогава по-добре я занеси на някой по-опитен.Защо точно на тези tex-mex се спря, да не си фен на Jimmie Vaughan?Като видях какъв избор си направил се поразрових малко и според мен с малко късмет със запояването би могъл да се приближиш до това звучене.Тялото на китарата ти е от alder а neck е от maple, както и китарата на Jimmie Vaughan.При неговата китара обаче има особеност във свързването на електрониката.Ако до тука съм бил поне малко прав ето ти малко инфо - http://en.wikipedia.org/wiki/Jimmie_Vaugha...ex_Stratocaster

http://www.fender.com/support/diagrams/pdf...0139202APg2.pdf

От pdf-то нещо би трябвало да ти прави впечатление.Обърни внимание на middle.Успех :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Тръсрода вероятно ще се "изметне" (силно казано) назад (и то при случай, че смяната на адаптрите ти отнеме повече от ден), ще върне предишната си форма след като сложиш струните отново (ако са същия размер, разбира се...и ако не си държал тръс рода под вода ;) ).

 

2. Не виждам какво има да свързваш, ако вече е свързано - просто сменяш адаптера - отпояваш -> запояваш на същите места.

 

3. Хаха, добре е, че чета въпросите и отговарям преди да съм прочел цялата тема. Ползвай гугъл, гъгъл казва 2 кабела, тоест същото свързване.

 

4. Питай гугъл какви са размерите на текс мекс адаптрите - ако са съшите на като твоите предполагам, че проблеми няма да има... като гледам май няма разлика в размерите.

 

5. Контакт за поялника? Иначе, ако ще променяш нещи по схемата ще трябва жица :) .

 

За да отвориш китарата, ще трябва да развиеш винтчетата и толкоз. Главите на тон и volume контролите се махат с качествено дърпане (поне аз така го правя, за друг начин не знам).

 

Ако си уверен, че ще се справиш и че този ъпгрейд ще помогне за звученето според мен трябва да скачаш :thumbup: . Е, аз поне бих.

 

Толкоз от моя гениален акъл. Време за спане!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По отношение на запояването ще се справя. Мога да кажа, че все пак имам някакъв опит в кабелджийските истории.

 

Иначе Джими Вон ме кефи, но не мога да кажа, че съм му чак "фен". Иначе специфичния звук на тези адаптери много ми харесва. Но ще ги свържа по стандартния начин, а не както Джими Вон (на бриджа да може да му се регулира тона, а на мидъл адаптера не). Разбирасе бих си сложил Noiseless като на Клептън, но не са ми по джоба.

 

А иначе по мнението на Евтим: не съм сигурен дали е от елша. Води се Squier Affinity Strat MN BK и попринцип се води официално, че е елшова, но доколко моята е такава незнам. Иначе не е от тия дето са в пакет. Знам, че няма да стане Фендер, но при всички положения ще има осезаема положителна разлика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е от елша, ще има разлика. Ако не е - пак ще си звучи като кашон, даже по-ясно ще личи "кашонът". Даже и от мексикански страт пак ще е далече, ако не е от хубави материали. Е, поне адаптерите можеш да ги преместиш после, де.

За запояването - тези адаптери имат черна и цветна жица. Черните се запояват отзад на волюм потенциометъра - където сега ти е запоена едната жица на сегашните адаптери. Цветните се запояват на ключето. Проследи и си запиши кой адаптер къде е запоен и ги свържи така. Спази местата на адаптерите(пише си кой за коя позиция е).

За елшата - по принцип афинитито трябва да е елша, но съм виждал и неелшови. Пак малко на късмет е. Особено за тия, които си взимат изцяло боядисани китари. Бил съм свидетел, как в китара която изглежда дървена, като копнеш малко с длетото и "лъсват" лепените листове шперплат.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Затова, за да няма изненади отвори капака за електрониката отзад и изчегъртай мъничко от боята, ако има такава, за да видиш каква текстура ще се покаже (говоря за напречната страна на фрезованата дупка). Не се знае колко голям ефект ще има. Колкото до тръс рода - нищо му няма - това е интервенция за 15 минути, няма къде да се измята грифа... За останалите неща в общи линии ти се отговори.

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.