Jump to content
Българският форум за музиканти

ПОМОГНЕТЕ!


Recommended Posts

Значи скоро си купих китара-Stagg Les Paul.

Свири супер,но едно нещо ме дразни-фред бъза!

четох какво ли не в интернет и всичко ми се струва толкова сложно,а не мога да си позволя лютиер...

Моля ви,може ли някой да ми даде съвет какво да направя за да се махне това бръмчене?

Бръмчи по пощи всчки прагчета...не брамчи само ако ударя струната много,ама много леко...иначе направо :):dance::P

 

 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не знам на стага какъв му е бриджа, но ако вдигнеш струните, ще го намалиш. Това е най-лесното решение и безопасно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В смисъл как да ги дигна?

От моста ли?

Защото ако е от там ще стане непоносимо да се свири (за пръстите) защото трябва да се вдигнат наистина много за да се махне бръмченето...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами виж, по принцип съвсем никакво биене на струните по прагчетата не е нужно да се гони. Просто трябва така да нагласиш струните, че при не много силно свирене тоновете при изключена китара да се чуват ясно. Така или иначе всеки има моменти, в които блъска много силно и струните "плякат" по грифа.

 

Вече ако е нужно да нагласяш металния прът (truss rod-а) - също не е толкова голяма философия - намираш съответния имбус за гайката и, в твоя случай - отпускаш съвсем малко - например 1/5 (една пета) оборот, няма опасност да повредиш китарата. След това настройваш и виждаш как са струнитите за да прецениш дали трябва още въртене. Ако трябва - оставяш китарата да си почине до утре и пробваш пак.

 

Тънкостта е да не се престараеш нито с вдигането/свалянето на струните, нито с въртенето на truss rod-а, защото при него и малки движения оказват значително влияние.

 

Това е. С малко повече търпение всичко ще се нареди, ако изобщо е само в това проблемът. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гайката на truss rod-ът се намира под едно пластмасово капаче на главата на китарата при ключовете. Поне предполагам, че на твоята трябва да е там. Функцията му е да подсилва грифа на китарата, за да може да издържа опъна на струните, който в зависимост от дебелината им и настройката е 40-50-60 (че и повече) килограма общо. Със затягането и отпускането на тази гайка ти регулираш колко той да противодейства на опъна на струните. Ако го отпуснеш прекалено много, грифът ще се извие напред, не особено видимо, разбира се, което обаче ще доведе до това, че струните ще са много високо от грифа. Ако го затегнеш прекалено много пък, truss rod-ът може да "опъне" толкова, за грифът да се извие, обаче назад, което ще означава, че струните неизбежно ще се удрят в грифа и ще бръждят.

 

Затова най-общо казано трябва да нагласиш truss rod-а така:

 

Хващаш китарата и натискаш с двете ръце на 1во и 14то прагче на шеста струна, да кажем. Т.е. да използваш струната като идеална права, която да ти помага за нагласянето. Така натисната, на 7мо прагче под струната трябва да има съвсем малко разстояние, колкото да прекараш лист по-дебела хартия, образно казано (около 0,3 мм). Ако струната опира в междинните прагчета, значи грифът ти е извит назад и ще трябва да отпуснеш truss rod-а. В обратния случай, ако това разстояние е много голямо, тогава трябва да го затегнеш. Това се прави най-често ако се слагат по-дебели струни в по-висока настройка.

 

Ако това е наред, просто тогава остава да нагласиш височината на струните от моста. Един от недостатъците на такъв тип мостове, като твоя е, че не можеш да нагласяш всяка струна по отделно, но като цяло става пък по-лесно.

 

С обяснения аз мога само с това да помогна. Останалото е наблюдателност :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък първо го съветвам да си поиграе със бриджа, защото ТОМ бриджовете се вдигат и спускат много по-лесно, а последствията за това не са чак толкова страшни, каквито биха могли да станат от играчка-плачка с тръс рода... Първо отпусни от бриджа така, че да видиш с минимален бъз как ще се свири и ако не става така действай и с тръс рода, след като първо върнеш бриджа обратно, естествено...

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. ВАЖНО!!! Ако се стигне до регулация то тръс рода ВИНАГИ оставяй китарата да почине ПОНЕ 3-4 часа ако си нервен и не можеш да се сдържиш цял ден, за да видиш какъв е резултатът - това не е боднеш пръчка, пиеш вино. Дървото трябва да се отпусне и да се огъне в друга посока - изисква си време...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо погледни дали грифа е крив. Като сложиш пръст на 1-во прагче и на прагчето където грифа се свързва с тялото, провери какво разстояние имаш между струната и прагчетата в средата, като почукаш отгоре. Ако струната прилепва плътно, може да се наложи да регулираш тръс-рода. Трябва да имаш съвсем малко разстояние между струната и праговете.

 

http://www.taylorguitars.com/global/pdfs/t..._adjustment.pdf

 

Ето, тук е показано. Ако грифът е огънат назад, трябва да го отпуснеш, като въртиш обратно на часовниковата стрелка, съвсем малко. Хубаво е да си отбележиш с молив върху гайката от какво положение почваш, за да може после да върнеш обратно, ако нещо не ти харесва.

 

Напиши в google - truss rod adjustment, ако ти е необходима още информация. Преди да пристъпиш към тая процедура се убеди, че наистина е необходима.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря!

Явно ще трябва да се пипа тръс рода,защото като увелича екшъна максимално,бръмът може и да намалява малко,но става непоносимо да се свири...пръстите ми стават на...

Благодаря пак!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

защото като увелича екшъна максимално
Нормалния екшън е 1,5 - 2 мм измерено от върха на 12 прагче до струната - 6-та и 1-ва ,ако при такъв звънка тогава си играй с тръсрода,но не е добре да се върти повече от 1/8 оборот наведнъж,и както се каза-изчакваш да видиш резултата.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди да връткаш това-онова, провери дали и прагчетата са на едно ниво. Може да са монтирани "едно към гьотере" и да стърчат едно спрямо друго. В такъв случай ще е наложителен рефрет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.