supersexy Публикувано Януари 20, 2009 Публикувано Януари 20, 2009 Така имам доста сериозен проблем!!!Немога по смъртно да пея пред други хора!На това му се казва срам !Някои ако може да помогне някак!Незнам как може да се помогне ама моля Ви се!Много ме е срам пред други да пея като съм сам няма проблем ама има ли някои край!Помощ моля Ви! Избягвай писането само с главни букви, приятелски съвет. Цитирай
circles Отговорено Януари 20, 2009 Отговорено Януари 20, 2009 Хм... най добре да се изкаже някой вокален педагог по темата.. иначе с певците които съм свирил този проблем се решава с по някое и друго питие преди шоуто.. Да не се прекалява обаче, че се получава верно шоу за страничния наблюдател... Цитирай
savov Отговорено Януари 20, 2009 Отговорено Януари 20, 2009 Питиетата наистина помагат! Иначе, не знам дали и педагозите имат точна рецепта за преодоляване на този проблем...предполагам, че е важно да се подхожда индивидуално, според характера на човека и т.н. Струва ми се обаче за вярно твърдението, че когато изявата не е самостоятлна(с група, състав), притеснението по някакъв начин намалява...не знам дали се дели на членовете или пък нещо друго...но така или иначе-човек се притеснява по-малко, когато изпълнява музика с други хора на сцената или където и да е другаде. Това важи по принцип и за повечето дейности и инициативи с които човек се залавя. Е... при груповия секс може да се спори... Друго, което се сещам да кажа по темата е, че човек свиква с всичко....и не виждам причина това правило да не важи и за пеенето пред публика!?! Така, че ако наистина ти се пее - все някога трябва да започнеш да го правиш и пред други...и с времето ще свикнеш...и дори ще ти хареса. Колкото по-рано се престрашиш - толкова по-скоро ще преодолееш проблема! Дерзай! Цитирай
supersexy Отговорено Януари 21, 2009 Автор Отговорено Януари 21, 2009 (Редактирано) Да обаче savov проблема явно ще си остане в моя случай защото имах преди време шанса да е с публика (няма да споделям къде защото направо ми се плаче като се сета че не успях )и там се изложих абе направо непях !Но сега вече няма да имам такъв шанс поне до 3 години което е още по зле !Вярно в къщи и на места с приятели пея наистина и сте прави че е някак по спокойно с някои които познаваш все пак някакво спокойство се чувства тогава !Но с приятелите не ми е достатъчно !Искам и някъде по така да пея !Ама това ще видиме по нататък !Все пак мерси че опитахте да помогнете ! :godbless: Редактирано Януари 21, 2009 от supersexy Цитирай
SoulSound Отговорено Януари 21, 2009 Отговорено Януари 21, 2009 хей здр.Не знам дали мога да ти помогна(тоест не знам дали ще успея),но ако наистина искаш да го превъзмогнеш,знам какво е и ти предлагам да се свържеш с мен в скайп.Аз съм webkuku.Само се представи в инфото защото на непознати, им тегля шута.Ще ми пишеш и ще видим какво можем да направим.Ако си навит да експериментираш и да се пребориш с това-действай. Цитирай
KhanAttila Отговорено Януари 22, 2009 Отговорено Януари 22, 2009 Така имам доста сериозен проблем!!!Немога по смъртно да пея пред други хора!На това му се казва срам !Някои ако може да помогне някак!Незнам как може да се помогне ама моля Ви се!Много ме е срам пред други да пея като съм сам няма проблем ама има ли някои край!Помощ моля Ви! Регистрирал си се с nickname "supersexy", а после казваш, че береш страшен срам пред публика... Ако наистина имаш такъв проблем и действително искаш да си помогнеш, това няма как да стане като молиш безпомощно разни непознати в интернет пространството да направят нещо, което само ти можеш да сториш. Та на молбата ти (която така написана, никак не е мъжка постъпка според мен): приеми, че първите ти живи изпълнения ще са издънки - това е напълно естествено, защото нямаш никаква представа какво те очаква и какво точно трябва да направиш. Разбери, че дори и в най-лошия възможен случай няма да потънеш в земята и да изчезнеш, а просто ще си научил нещо за това как НЕ се прави. Освен това е факт, че публиката няма да те накара да се чувстваш зле, ако си ИСКРЕН (т.е. не се правиш на такъв какъвто не си и не криеш, че си новак). Даже напротив, вероятността всичко да мине приятно е много по-голяма отколкото обратното. Има само един начин: колкото и да си притеснен, колкото и да си изнервен, колкото и да ти се пикае, колкото и да ти е пресъхнала устата, поемаш дъх, стъпваш мъжката на сцената и запяваш. Тези хора са там заради теб и това е повод за голяма тръпка и положителна превъзбуда. Погледнеш ли всички напред и изречеш ли нещо пред микрофона, всичко ще е наред и ще видиш колко неоснователни са били всичките ти предубеждения. По-смело и по-мъжки, ей! Цитирай
Lee Отговорено Януари 22, 2009 Отговорено Януари 22, 2009 (Редактирано) Аз го имах същия проблем когато започнах да се занимавам с музика. В моята школа ни осигуряваха много участия по концерти,фестивали и т.н. На повечето това им помогна да разчупят сценичното си поведение, но аз си останах дърво и половина и познай познат ми е провала заради притеснение. По този начин няма да си помогнеш, посто ти трябва време и пеене. Като тегля чертата... 7-8 години се занимавах в школата, като през това време участията не са спирали. Така и не успях да се отпусна и да спра да треперя. Едва, когато започнах работа с групата ми нещата лека полека започнаха да се оправят. Необходимо ми беше да съм в спокойна среда и да няма стрес около мен. Без да искам и без да усетя нещата се получиха. Наскоро пях на много голям концерт и беше адски яко преживяване, не се притеснявах и грам, чувствах се комфортно на сцената.Тези неща идват с времето и с много пеене пред публика, не се съсредоточавай толкова в проблема си.Ако имаш възможност за изява не я пропускай, дори предния път да не си се представил перфектно. Момента с НЕпритеснението при някои хора (както при мен) идва с много пеене, с много изява и хъс Не се тревожи как те възприемат хората отсреща, мисли си за това, което би искал да бъдеш и се бори да го постигнеш, защото си заслужава. Не позволявай на психическите бариери да те откажат. Просто ти трябва още малко увереност и малко самочувствие, това е. Не се страхувай от чуждото неодобрение! Желая ти много успех, пиши нататък как се развиват нещата! Пропуснах да отбележа, че аз започнах да се занимавам с пеене на 13 години-една специална възраст,когато започваш да осъзнаваш нещата и да изпитваш срам. Винаги съм си мислела,че ако от малка бях по сцените няма да съм такъв пън. Мисля,че и това оказва влияние. Като голям е по-трудно да преодолееш тези състояния. Редактирано Януари 22, 2009 от Lee Цитирай
kisska Отговорено Януари 27, 2009 Отговорено Януари 27, 2009 (Редактирано) Аз в началото реших, че е момиче :| сорри.. а за проблема със публиката.. не съм много навътре в нещата, но е логично че е лесен за решаване - смелост и вяра в себе си (но разбира се трябва да имаш и покритие) Мен лично ме е срам и пред приятели да пея, дори понякога се съмнявам във възможностите си Редактирано Януари 27, 2009 от kisska Цитирай
Svet Отговорено Януари 28, 2009 Отговорено Януари 28, 2009 Алкохола му е майката! Винаги ти идва пауър и муза за изява Цитирай
LOE Отговорено Януари 29, 2009 Отговорено Януари 29, 2009 нищо не идва от алкохола, по скоро някой неща си отиват - притеснението понякога е от тях, проблема е че от алкохола си отиват координацията и цялостната нагласа на организма - който държи на добро представяне не пие Цитирай
bulby Отговорено Февруари 3, 2009 Отговорено Февруари 3, 2009 Според мен алкохола вреди на пеенето. Поне на мен лично ми пречи, дори и малки количества - като пия и се чувствам много по неуверен и с по-слаб контрол. Ако някой има проблем със самочувствието и не може да си отпусне гласа пред публика, това е проблем, който не трябва да се решава с алкохол. Цитирай
Manolev Отговорено Февруари 3, 2009 Отговорено Февруари 3, 2009 Той алкохола викат, че бил благодат, ама напиването си е простотия. За жалост, мисля че е общо-валидно. Ама зависи,де! Ако е един, някак може да се закърпи положението, ама ако е цялата група. То цялата сцена става комуна изведнъж... Има младо поколение на родината, що за пример сме? Цитирай
Mandalay Отговорено Февруари 4, 2009 Отговорено Февруари 4, 2009 (Редактирано) Алкохолът не е трайно решение на проблема. Освен това, ако си наистина толкова нервен, алкохолът може да те закопае съвсем. Ако не усещаш подобрение и си поръчаш още едно и после още едно и в един момент няма да можеш името да си кажеш, камо ли да пееш. Това, което помага най-много е съзнателното изправяне срещу страха и... физическата загрявка. В много случаи сценичната треска се изразява в мускулно напрежение. Това се преодолява със загряване на мускулите, като спортистите. Другото, което можеш да опиташ е да се запишеш в любителска театрална школа. Там ще се сблъскаш отново със сценичната треска, но ще имаш цяла трупа около себе си, ще черпиш опит от тях, ще излизаш по-често на сцена, макар и не винаги с публика. Усещането, че те наблюдават актьорите и режисьорът също трябва да се преодолее. Допълнителен плюс на тая система е, че дори нещо да забиеш, винаги ще се намери някой да те покрие (е, случва се и да не успее никой, но това е рядко) освен това няма да се излагаш като певец Редактирано Февруари 4, 2009 от Mandalay Цитирай
hand_of_doom Отговорено Февруари 4, 2009 Отговорено Февруари 4, 2009 Не че се занимавам упорито с пеене (сега се преквалифицирам в китарист), но и аз съм имал няколко изпълнения на сцена (последното беше преди около 1 година). И тук не ставаше дума за напълно непознати, а за цялото ми даскало, което е още по гадно, защото издъниш ли се => ще те бъзикат до дупка Та и на мен ми е познато така нареченото "спичане", когато излезеш на сцената и публиката почне да реве. И аз съм се чувствал неловко, но съм установил и няколко коза, които много лесно биха ти решили проблема: Урок №1: Гледай нанякъде в пространството без да се взираш в нещо. Ако погледът ти попадне в публиката за известно време, рискуваш нечия реакция да те разсее. Урок №2: Самочувствието е много важно в подобни моменти. Ако самият ти вярваш в себе си и в успеха си, ще ти е по-лесно. Урок №3: Ако изпълнението ти е свързано с изяви в шоупрограми и подобни (например Ден на Таланта в даскало и от този род), евентуална грешка може да се приеме откъм забавната страна Това също би те успокоило. Допълнителен материал: И на мен са ми предлагали от групата ми да пием по една бира преди участие (не съм пробвал какъв е ефекта, но в домашни условия като хвана китарата на 1 бира и някак си по върви), не знам дали помага. Но ако не си сам на сцената и тези дето са с теб се дънят мноооого по-яко от теб, хич да не ти пука! Айде, успех и дано съм помогнал! Цитирай
Recommended Posts