Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем със захранването на ефектче


Recommended Posts

Ами купих си втора ръка една настъпикутийка, но има малък дефект, който ме изнервя понякога - когато включа адаптер 9 волта, лампичката за индикация светва, но сигнал почти няма - чува се едвам-едвам ако усиля ампа на макс. На батерия всичко е екстра и нямам дертове. Така или иначе не харчи много от батерията, но за репетиции е по-добре да навържа жиците. Някаква идея какъв може да е проблемът, и дали и как може да се направи нещо по темата? Става дума за MXR Blue Box.

 

едит: проблемът не в адаптерчето. държи останалите ефекти без проблеми, а точно тази кутийка я пробвах и с друг адаптер (който също бачка).

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само предположение :music336:

 

Подобен проблем съм имал с някои педалчета на БОС - по-точно компресора CS1 и драйвчето SD1. Когато работи на батерия всичко е ОК, но като го пуснеш с хубаво 9V стабилизирано захранване при SD1 светодиода свети слабо и звука става като при поизтощена батерия (не е лошо ;) ), а CS1 освен, че свети слабо и звук почти няма.

 

На някои от педалчетат на БОС (преполагам и други фирми) слагат вграден еднополупреиоден изправител, които действа само при бключване на захранването:

 

CS2PG2.jpg

 

Когато си работи на батерия, диода D2 и R38 не "играят", но при включване на захранване тока тече през тях. Целта на това е предпазна от една страна - ако включиш по грешка адапетер за променливо захранване ефекта да не изгори. От друга страна, ако ползваш евтино нестабилизирано захранване, напрежението на празен ход няма да е 9V (на табелката на подобно захранване пише примерно 9V/250mA), а ще е примерно 12 - 13 волта при консумация на ефекта 5-10mA. При такъв ток падът върху резистора R38 е около 2,5 - 4 волта.

 

При стабилизирано захранване от 9V обаче какво става - при SD1 консумацията е около 5,5 mA или около 2,6V пад върху резистора R38, а има и пад върху диода D2. Лично аз съм махнал и резистора и диода на моя SD1, а на двама приятели съм махнал R38 на CS1-то. Купиха си хубави захранвания за педалчета и с тях компресора не бачка :virtuoz: .

 

 

Не знам дали проблема на товя педал е в това, но ... все пак да споделя наблюденията си.

 

ПП При другите БОСове проблема със защитата на ефекта от некоректно захранване е решен по-различно.

Редактирано от fire_garden
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.