metalhammer Отговорено Септември 8, 2005 Отговорено Септември 8, 2005 А смея ли да потитам Боян защо на неговата къстъм китара има само волюм потенциометър и два превключвателя единия стандартен фендерски и едно мъничко це ка ключе ? и все пак поясни какво е Цитирай
AXE Отговорено Септември 8, 2005 Автор Отговорено Септември 8, 2005 Ще помоля да не израждате темата, със сигурност ще имам поне един тон и един волюм. Като не ме кефят, ще си ги държа само на макс - какъв е проблема!? А аз дори се замислям да сложа 2 тона :think: Все пак двата адаптера имат доста различен сигнал, като честотна характеристика. Превключването по средата на песен може да стане доста грубо така Цитирай
разбойник Отговорено Септември 8, 2005 Отговорено Септември 8, 2005 Още един басист да изкаже мнение. В младежкия си порив към невероятен звук съм бил притежател на бас не само без тон, но и без volume . . . . под влияние на стария (~ '93) фретлес на Garry Willis, даже бях намерил същия адаптер като неговия. Не беше много удобно Сложи си каквото пише по книгите, пък най-много да не го ползваш - чудо голямо. Metalhammer, за ТВХ питай Google: Виж тук Цитирай
Bo Yan Отговорено Септември 8, 2005 Отговорено Септември 8, 2005 Метълхамър, гледал си стари снимки. китарата сега е с тон контрол и други адаптери - фенър нойслес. ТВХ-а разбойник го поясни. това е пасивен тон контрол, който работи в 2те посоки - в едната реже високи, в другата ги пуска повече. направих снимки, за да сте сигурни, че няма 6-5. сори, че са малко гадни, ама ги направих набързо с телефона... толкова може... ето по-отблизо Цитирай
Fenix Отговорено Септември 8, 2005 Отговорено Септември 8, 2005 Ще помоля да не израждате темата, със сигурност ще имам поне един тон и един волюм. Като не ме кефят, ще си ги държа само на макс - какъв е проблема!? А аз дори се замислям да сложа 2 тона :think: Все пак двата адаптера имат доста различен сигнал, като честотна характеристика. Превключването по средата на песен може да стане доста грубо така Че к'во ще стане при превключване. Нищо. Звук няма да има, ако от това се притесняваш. Нали *големите* ги ползват точно тъй. То си е измислено. Един мастър тон и 2 волюма... Цитирай
AXE Отговорено Септември 8, 2005 Автор Отговорено Септември 8, 2005 Не бе Единия сигнал (на 60ката) ще има много, ама много повече баси Цитирай
Paldi Отговорено Октомври 6, 2005 Отговорено Октомври 6, 2005 http://forum.muzikant.org/index.php?showto...=15entry77883[ Цитирай
7thString Отговорено Октомври 6, 2005 Отговорено Октомври 6, 2005 Само да кажа, че е много важно как ще ги разположиш на тялото- опитай се да видиш(примерно в огледалото) къде точно ти се мотае дясната ръка, за да не се получи така, че да ти се пречкат после като свириш- много известен проблем при фендерите например Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 7, 2005 Отговорено Октомври 7, 2005 Само да кажа, че е много важно как ще ги разположиш на тялото- опитай се да видиш(примерно в огледалото) къде точно ти се мотае дясната ръка, за да не се получи така, че да ти се пречкат после като свириш- много известен проблем при фендерите например Абсолютно вярно! Много от китарите със "Strat" форма си плачат за преместване на контролите. Супер досадно е да ти се мотка потенциометъра под ръката и да го завърташ неволно по време на свирене, променяйки в неизвестна посока тона на китарата. Мисля, че темата е именно за позиционирането на потенциометрите и превключвателя. Сложи ги по-далеч от пикващата си ръка, като при Les Paul-овете. Цитирай
rummy2002 Отговорено Октомври 7, 2005 Отговорено Октомври 7, 2005 мене ако питаш крадни си една схемичка от РГ или Джем на Ибанец,доста е удачна,аз със моето РГ мога да докарам всякакъв звук от стратокастерски до дебелия гибсонски тон Цитирай
Bobolin Отговорено Октомври 8, 2005 Отговорено Октомври 8, 2005 (Редактирано) Аз лично на времето имах китара на която единият от потенциометрите беше в стил Фендер разположен точно под 1-ва струна. Е направо ми взе нервите. Колкото и да се стараеш неволно го закачаш, поради основната причина, че почти всеки един китарист по време на свирене използва обикновеено 3-ти и 4-ти пръст на дясната ръка за опора върху тялото на китарата. А точно преди това място като имаш един потенциометър и става доста неприятно. Предполагам все пак, че зависи до голяма степен от постановката и свирене на всеки един индивидуално. За мен от най-голямо значение за удобството в дясната ръка е местоположението на превклчвателя на адаптерите, понеже смятам и съм убеден, че много по-често се налага да превключваш между адаптерите, отколкото примерно в края на парчето да си врътнеш волума за да не бръмчи китарата. Смятам, че превключвател тип Gibson е далеч по-удобен от да кажем тип Fender. При първия много по-лесно, бързо и незабелижимо можеш да превключиш адаптерите. И никак не е случаен факта (за мое най-голямо удоволствие, понеже ми е един от големите любимци), че Джон Петручи и преди с Ibanez и сега с Music Man използва точно такъв и го е поставил и при двата модела на най-удобното според мен място - дръпнат малко по-надолу и леко по-назад под първа струна, така че по време на свирене само с няколко сантиметра продължение на движението да е на пътя на ръката му. А потенциометрите му са издърпани по-назад. Явно при него приоритет на първо място е превключвателя и аз като един никаквец осмеляващ се да коментирам решението му, смятам че това е оптималния вариант. Редактирано Октомври 8, 2005 от Bobolin Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 9, 2005 Отговорено Октомври 9, 2005 Пак разгледах схемата на АХЕ и по-добре го дръпни този потенциометър N1 назад. Ако искаш, запази си цялостното разположение на контролите и изтегли цялата хава с два-три сантиметра назад от бриджа. В момента си е кажи-речи Стратокастерска работа, демек - лошо. PS: Какво става с китарата? Боядисана ли е, гласи ли се нещо по нея? Ако има някакви, пък макар и малки промени, да знаеш, че чакаме за снимките! Цитирай
AXE Отговорено Октомври 9, 2005 Автор Отговорено Октомври 9, 2005 Пробвах току що, дали би ми пречил първия потенциометър, ама честно казано не мисля, че ще го опирам. Позицията на ръката и амплитудата, с която свиря, не дават такива признаци. Иначе чакам от някъде да ми изпадне една оборотна китара, за да дам тази за разпробиване и боядисване. Не ми се стои на сухо няколко седмици То аз мога да дрънкам на Alexi_Laiho на талпата (понеже леко така сме съквартиранти вече ), ама ще се изтрепем кой кога да свири :killyou: :green: Цитирай
rummy2002 Отговорено Октомври 9, 2005 Отговорено Октомври 9, 2005 аз съм за Ибанец и Том Андерсон,2 потенциометъра + една галета,или ключ тип Гибсон,а може и едн потенциометър-Еди Ван Хейлън пиниз-многооооо якоооооооо Цитирай
wessy Отговорено Октомври 12, 2005 Отговорено Октомври 12, 2005 7 струнната ми е с 2 волюма и 2 копа за разделяна на адаптерите 6 струнната - 1 волюм, един за делене и един за байпас на волюма (китарата е с 1 хъмбъкър) МетълХамъра е прав според мене тоя тон само дет дразни и реве да са махне Цитирай
Recommended Posts