Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

Абе искам да ви питам с какъв софтуер си правите платките или ползвате дупчени? Днес си ецнах първата платка, правих лейаута на Eagle и не мисля никога да се върна към варианта с дупчените... Като цяло останах доволен от eagle, безплатна е и се работи добре, но мисля, че може да има и по добри решения?

И още един въпрос: Препоръчайте ми хубав поялник до 100 лева, щот ми иде да се гръмна вече с тея китайски боклуци от Конрад...

Отговорено

Игъл на мен ми е дървена, но пък е проста и лесна за работа. На мен ми идва неинтуитивна нещо.

Аз ползвам алтиум дизайнер - новото поколение на старата протел. Много е готина, само дето е много сложна. С нея съм от 4-5 години и имам още пропуски тук там ;)

Отговорено

След като известно време си късах нервите с Ийгъл, по препоръка на Ники и аз минах на Алтиум дизайнер, макар че все още срещам трудности с това да си рисувам сам елементи, които ги няма в библиотеките. Програмата наистина е супер, но си приготви поне 3-4 дена висене пред компа, за да разучиш основните неща. Можеш да ползваш по-лекия и вариант Протел98 или някоя от старите версии, но не ти го препоръчвам, защото интерфейса не е толкова интуитивен.

За по простички неща аз ползвам Sprint Layout, с която директно си правиш лейаута на платката без да чертаеш схеми. Готиното при нея е, че ако имаш готов разпечатан лейаут, който ако искаш леко да редактираш, можеш да го сканираш и да го импортнеш в програмата. Той излиза на долен лейър, а на горния си чертаеш новата схема.

За поялниците има цяла тема, в която всеки е изказал капацитетското си мнение - фърли едно око там.

Отговорено

Аз също ползвам само Алтиум Дизайнер, преди работех с Оркад, но много дърварски ми идваше, откак минах на Алтиума (от 4-5 години) направо се родих. Обаче си изисква време докато му насвикнеш с чалъмите.

Отговорено (Редактирано)

За платки, които няма да се дават в платкаджийница, а ще ги правя вкъщи ползвам ExpressPCB - безплатна програмка, която леко дървенее откъм графичното "избарване" на платката без прилично количество "ръкоделие", но пък си върви с програма за рисуване на схема, съответно за генериране на нетлист, като и в едитора за платка и в този за схема, правенето на custom компоненти и поставянето им в библиотеки е изключително лесно. За платки в малък тираж, както и за прототипи, за мен това е идеалната програмка. Може и да печата платката на принтер директно в мащаб. Досадно е това, че не може да печати огледално за двустранни платки и обиклновено се налага минаване през графичен редактор за целта. Иначе при едностранни платки, рисувам все едно гледам от страната на компонентите и си печатам на принтера като змей :godbless:.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Aз правя платките с една по-малко разпространена програмка-PIA2_2.Интуитивна е и се научава за минути.Дизайнът се получава мноооого добре,има опции за печат в мащаб,инверсно-за ютията,с нормални и малки отвори за елементите.Колкото до поялниците-имам няколко.ВЕЛЕР-а съм го позарязал,че човките му много скъпички.В завода работя вече много години с един САЛОМОН-терморегулируем и съм доволен.Конрадските поялници са два вида-дето стават и дето не стават.Вторите изобщо няма да ги коментирам,а първите греят много.За тях съм си направил два контакта с вградени регулатори на напрежението-има едни китове на НЕОМОНТАНА-"Регулатор 0-110;0-220V".Ползвам тях и около 110-130 V поялниците се държат добре.Но уточнявам,че с тях работя,когато правя автомобили.Иначе мога да препоръчам САЛОМОН-а,имам спомени че го купих за стотина лева,ако не и по-малко.

Отговорено (Редактирано)
За по простички неща аз ползвам Sprint Layout, с която директно си правиш лейаута на платката без да чертаеш схеми.

И аз ползвам Sprint-а и то не само за прости неща. Не знам дали има по-проста програма от нея, но за сметка на това има каквото е необходимо, а и платкаджийниците приемат файлове направени с нея.

Редактирано от Gregg
Отговорено

Aми явно ще трябва в един момент да взема да я видя тази алтиум... Спринта... пробвах едно временещо не можах да се сприятеля с нея... За моето ниво сега май ще остана с иигъла... За поялник си харесах станция българска - м солдер, са чакам финиикииците... Дано да е читава...