Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да поддържаме нашите мили дървенца с подръчни матрияли


carnalsoul

Recommended Posts

За струните - парцалче с WD40...

Абе WD40 не ти ли ги омазнява, бре? Аз него го ползвам да си смазвам веригата на колелото. Веднъж попадна малко по диска на спирачката ми и няма да ти казвам колко време й трябваше да почне пак да спира. Та мисълта ми е , не става ли някаква супер мазна работа по грифа от него? Естествено ако говорим за един и същ препарат...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 58
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ами малко омазнява, но ако те дразни после може да ги забършеш със сух парцал. Важното е, че разтваря и изчиства всякакви мръсотии и мазнотии. Пък и не е толкова лошо, че стават мазни, доколкото съм чувал и от Fast Fret стават мазни струните - на някои хора им харесва така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ясно. Не е за мен тая работа, по добре да си сменя струните : )

Веднъж си бях намазал ръцете с крем, че нещо се бяха прецакали и хванах да посвиря малко по някое време. Е няма да ти казвам как ме дразнеха мазните струни от крема. От тогава мисля, че омазняването и струните не трябва да стоят в едно изречение : )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пък и не е толкова лошо, че стават мазни, доколкото съм чувал и от Fast Fret стават мазни струните - на някои хора им харесва така.

 

Добре, де... като се омазнят струните не натежават ли малко повече, или са го измислили препарата така че да е много лек?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дет' се вика - да натежат, да натежат - колко да натежат? Едва ли повече отколкото са били с мръсотията полепнала от долната им страна преди почистването.

 

Естествено, че по-добро от нови струни няма. Просто това са някакви начини за почистване и запазване на струните за по-дълго време - за хора, които не им се дават толкова често пари за нови струни или пък просто ги мързи да ги сменят често (да не говорим че смяната често е свързана с неприятни емоции - ако китарата е с Флойд Роуз например :) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз лично ползвам кокосово масло- продава се по няколко левчета по аптеките, мисля, че на Икаров беше. Хубавото точно на този продукт е, че съдържа само и единствено маслото, без разни добавени химии. То и за кожата на ръцете е полезно, ама тематиката е друга- с него чистя струните редовно преди и след свирене: намазвам или капвам(защото кокосовото масло има стайна температура на топене) малко върху намачкана на няколко слоя салфекта, след това стискам много здраво всяка струна поотделно и търкам докато падне всичката мръсотия и струната лъщи като нова. Така успявам да удължа поне 2 пъти живота на струните- ако оставиш кир, мазнотии и други боклуци да преседят, веднъж почне ли да яде струната, няма спиране.

Също през известно време пак с кокосово масло, но с груба хавлиена кърпа изстъргвам мръсотиите от фретборда. Ако нещо упорито протестира срещу премахването си, го изстъргвам с кредитна карта, перце, или в най-най-краен случай- много внимателно с макетно ножче.

После стабилно намазвам целия фретборд с маслото. От първия път когато я направих тази процедура, досега, дървото винаги е изглеждало много свежо и "живо". Но тази процедура я правя значително по-рядко- на няколко месеца, и при охлабени струни- не съм сигурен дали са ми основателни притесненията, но си мисля, че ако го наквася много, може да се размекне и огъне.

 

П.П. дърво НЕ се чисти със спирт!!!

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз ползвам кокосово масло за фретборда - 2-3 пъти годишно, за да не се изсушава и нацепва дървото. Иначе навсякъде по нета за тази цел се препоръчва т.нар. "лимоново" масло, което доколкото разбрах не е точно от лимон :)

Из форума бях чел и за смачкани орехови ядки в кърпичка - даже го бях пробвал, но ми се струва, че ореховото масло, получено по тоя начин има склонност да гранясва и грифа може да замирише лошо след време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ако е лакирано тялото няма ефект. Ползва се най-вече за фингърборд, когато не е лакиран.

Освен това с времето това масло гранясва, което в случая с фингърборда едва ли има значение, но ако е намазана цялата китара - знам ли, може да замирише :).

А за струните - от опитите ми да мажа струните с подобни масла съм забелязал, че понеже натежават допълнително, губят от звъна си.

 

Иначе за лакирани тела, мисля, че водата е перфектното средство - влажен парцал, който не е груб и не наранява лака.Е, ако има дупки в лака, може и да не е добра идея, защото може да надигне леко дървото в близост до дупчицата.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свиря с чисти ръце, забърсвам преди и след свирене с меко памучно парцалче, вадя китарите си от калъфа само когато свиря, и нямам проблеми. Когато сменям струни ако не ме мързи строшавам малко орехи и с изцеденото от тях масло забърсвам прагчетата и фингърборда. Това е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз ползвам кокосово масло за фретборда - 2-3 пъти годишно, за да не се изсушава и нацепва дървото. Иначе навсякъде по нета за тази цел се препоръчва т.нар. "лимоново" масло, което доколкото разбрах не е точно от лимон :no:

Из форума бях чел и за смачкани орехови ядки в кърпичка - даже го бях пробвал, но ми се струва, че ореховото масло, получено по тоя начин има склонност да гранясва и грифа може да замирише лошо след време.

и аз почиствам фингърборда със смачкани орехови ядки, поставени в кърпичка и досега не съм имал проблеми с лоша миризма

какво имаш предвид с това да гранясва, ти мачкаш, мажеш, орехите ги мяташ, а фингърбордът изсъхва след няколко часа, кое да граняса?

 

между другото, откраднах от майка си една копринена кърпичка и сега след свирене бърша струните с нея

не остава влакънца по струните, но пък от друга страна не попива много-много :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен това с времето това масло гранясва

 

Точно затуй се използва този тип масло, защото не гранясва и не се окислява. Поне така го хвалят ползващите го :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ми аз първо задължително си мия ръцете преди свирене. Вечер задължително почиствам струните с Dunlop Ultraglide 65 и памук. Тялото и грифа ги почиствам с един микрофибърен парцал, но поне досега препарат не съм ползвал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.