pampi Отговорено Юли 2, 2009 Отговорено Юли 2, 2009 За струните - парцалче с WD40... Абе WD40 не ти ли ги омазнява, бре? Аз него го ползвам да си смазвам веригата на колелото. Веднъж попадна малко по диска на спирачката ми и няма да ти казвам колко време й трябваше да почне пак да спира. Та мисълта ми е , не става ли някаква супер мазна работа по грифа от него? Естествено ако говорим за един и същ препарат... Цитирай
fluti Отговорено Юли 3, 2009 Отговорено Юли 3, 2009 Ами малко омазнява, но ако те дразни после може да ги забършеш със сух парцал. Важното е, че разтваря и изчиства всякакви мръсотии и мазнотии. Пък и не е толкова лошо, че стават мазни, доколкото съм чувал и от Fast Fret стават мазни струните - на някои хора им харесва така. Цитирай
pampi Отговорено Юли 3, 2009 Отговорено Юли 3, 2009 ^ Ясно. Не е за мен тая работа, по добре да си сменя струните : ) Веднъж си бях намазал ръцете с крем, че нещо се бяха прецакали и хванах да посвиря малко по някое време. Е няма да ти казвам как ме дразнеха мазните струни от крема. От тогава мисля, че омазняването и струните не трябва да стоят в едно изречение : ) Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 3, 2009 Отговорено Юли 3, 2009 Пък и не е толкова лошо, че стават мазни, доколкото съм чувал и от Fast Fret стават мазни струните - на някои хора им харесва така. Добре, де... като се омазнят струните не натежават ли малко повече, или са го измислили препарата така че да е много лек? Цитирай
fluti Отговорено Юли 3, 2009 Отговорено Юли 3, 2009 Дет' се вика - да натежат, да натежат - колко да натежат? Едва ли повече отколкото са били с мръсотията полепнала от долната им страна преди почистването. Естествено, че по-добро от нови струни няма. Просто това са някакви начини за почистване и запазване на струните за по-дълго време - за хора, които не им се дават толкова често пари за нови струни или пък просто ги мързи да ги сменят често (да не говорим че смяната често е свързана с неприятни емоции - ако китарата е с Флойд Роуз например ) Цитирай
7thString Отговорено Юли 3, 2009 Отговорено Юли 3, 2009 (Редактирано) Аз лично ползвам кокосово масло- продава се по няколко левчета по аптеките, мисля, че на Икаров беше. Хубавото точно на този продукт е, че съдържа само и единствено маслото, без разни добавени химии. То и за кожата на ръцете е полезно, ама тематиката е друга- с него чистя струните редовно преди и след свирене: намазвам или капвам(защото кокосовото масло има стайна температура на топене) малко върху намачкана на няколко слоя салфекта, след това стискам много здраво всяка струна поотделно и търкам докато падне всичката мръсотия и струната лъщи като нова. Така успявам да удължа поне 2 пъти живота на струните- ако оставиш кир, мазнотии и други боклуци да преседят, веднъж почне ли да яде струната, няма спиране. Също през известно време пак с кокосово масло, но с груба хавлиена кърпа изстъргвам мръсотиите от фретборда. Ако нещо упорито протестира срещу премахването си, го изстъргвам с кредитна карта, перце, или в най-най-краен случай- много внимателно с макетно ножче. После стабилно намазвам целия фретборд с маслото. От първия път когато я направих тази процедура, досега, дървото винаги е изглеждало много свежо и "живо". Но тази процедура я правя значително по-рядко- на няколко месеца, и при охлабени струни- не съм сигурен дали са ми основателни притесненията, но си мисля, че ако го наквася много, може да се размекне и огъне. П.П. дърво НЕ се чисти със спирт!!! Редактирано Юли 3, 2009 от 7thString Цитирай
fluti Отговорено Юли 3, 2009 Отговорено Юли 3, 2009 И аз ползвам кокосово масло за фретборда - 2-3 пъти годишно, за да не се изсушава и нацепва дървото. Иначе навсякъде по нета за тази цел се препоръчва т.нар. "лимоново" масло, което доколкото разбрах не е точно от лимон Из форума бях чел и за смачкани орехови ядки в кърпичка - даже го бях пробвал, но ми се струва, че ореховото масло, получено по тоя начин има склонност да гранясва и грифа може да замирише лошо след време. Цитирай
Trysth Отговорено Юли 3, 2009 Отговорено Юли 3, 2009 7thString, кокосовото масълце за самото тяло става ли? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 3, 2009 Отговорено Юли 3, 2009 (Редактирано) Ако е лакирано тялото няма ефект. Ползва се най-вече за фингърборд, когато не е лакиран. Освен това с времето това масло гранясва, което в случая с фингърборда едва ли има значение, но ако е намазана цялата китара - знам ли, може да замирише . А за струните - от опитите ми да мажа струните с подобни масла съм забелязал, че понеже натежават допълнително, губят от звъна си. Иначе за лакирани тела, мисля, че водата е перфектното средство - влажен парцал, който не е груб и не наранява лака.Е, ако има дупки в лака, може и да не е добра идея, защото може да надигне леко дървото в близост до дупчицата. Редактирано Юли 3, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Icarus Отговорено Юли 3, 2009 Отговорено Юли 3, 2009 Свиря с чисти ръце, забърсвам преди и след свирене с меко памучно парцалче, вадя китарите си от калъфа само когато свиря, и нямам проблеми. Когато сменям струни ако не ме мързи строшавам малко орехи и с изцеденото от тях масло забърсвам прагчетата и фингърборда. Това е. Цитирай
checho Отговорено Юли 3, 2009 Отговорено Юли 3, 2009 И аз ползвам кокосово масло за фретборда - 2-3 пъти годишно, за да не се изсушава и нацепва дървото. Иначе навсякъде по нета за тази цел се препоръчва т.нар. "лимоново" масло, което доколкото разбрах не е точно от лимон Из форума бях чел и за смачкани орехови ядки в кърпичка - даже го бях пробвал, но ми се струва, че ореховото масло, получено по тоя начин има склонност да гранясва и грифа може да замирише лошо след време. и аз почиствам фингърборда със смачкани орехови ядки, поставени в кърпичка и досега не съм имал проблеми с лоша миризма какво имаш предвид с това да гранясва, ти мачкаш, мажеш, орехите ги мяташ, а фингърбордът изсъхва след няколко часа, кое да граняса? между другото, откраднах от майка си една копринена кърпичка и сега след свирене бърша струните с нея не остава влакънца по струните, но пък от друга страна не попива много-много Цитирай
7thString Отговорено Юли 3, 2009 Отговорено Юли 3, 2009 Освен това с времето това масло гранясва Точно затуй се използва този тип масло, защото не гранясва и не се окислява. Поне така го хвалят ползващите го Цитирай
RZArector Отговорено Юли 3, 2009 Отговорено Юли 3, 2009 ми аз първо задължително си мия ръцете преди свирене. Вечер задължително почиствам струните с Dunlop Ultraglide 65 и памук. Тялото и грифа ги почиствам с един микрофибърен парцал, но поне досега препарат не съм ползвал. Цитирай
MiroLambov Отговорено Юли 3, 2009 Отговорено Юли 3, 2009 Какво препоръчвате за лакирано тяло и найлонови струни? Незнам с какво ще е най-добре да си почиствам класическата китара.. Цитирай
Recommended Posts