Jump to content
Българският форум за музиканти

флойд роуз или Wah педал


jorko123

Recommended Posts

ами значи аз скоро ше си взимам електрическа китара ше гледам да е някоя по-арна и искам да има флойд роуз.Но един приятел дето е малко по запознат ми каза че ще имам доста мъки със смяна на струни,разтройване и сетъп.В сщото време отнякъде дочух че wah педалите са като ръчките само че се ползват с крака :greenball: искам да попитам верно ли е това че 'ръчката' и 'педалчето' са почти еквивалентни?А да и да попитам има ли голям смисъл да съм със флойд и wah едновременно? И последно да уточня,че ще се постарая да взема колкото се може по качествен продукт (колко позволяват финансите де)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е така, какато са ти казали. За Wha-wha не говоря, но pitch shifer-а няма нищо общо като начин на употреба с ръчката на китарата. Общото е, че и двете могат да покачват и понижават тона. Нататък общото свършва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе така е, ама прави бързо вибрато с крак - като изключим, че двете неща имат обща идея - да покачват и смъкват тона, всичко останало по тях е коренно различно и има съвсем различен начин на експлоатация и различни похвати за това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми Жорко, не е вярно :music336:

 

Флойда и ръчката му нямат нищо общо с Wah-Wah (уа-уа) педала. Последния можеш да го чуеш ясно примерно на солото на Enter Sandman на Металика и наименованието му идва реално от това което прави - звука да звучи точно сякаш прави Уауауауа... :greenball:

 

малко е трудно да обясня, това което питаш, без да ти трябват обяснения за обясненията, ама, ще се опитам да пояснявам в скоби там дето излизат нови термини за теб

 

Ефектите, които се постигат с Уами бар (ръчката на флойд роуза) могат донякъде да се направят (някои на 100% други, на по-малко, някои с по-голяма точност, други не) от "крачния" ефект наречен Whammy (това всъщност е малко като Ксерокс - въпросния продукт е на Диджитек и се казва така) - с него можеш да правиш една малка част от нещата, които можеш със Уами бар. По принцип, не само с него, а с всеки pitch shifter/harmonizer (и Digitech Whammy сам по себе си е такъв, виж в гугъла за тях), който има вход за Expression pedal (т.е. пъхаш във ефекта, друг педал, който с крак регулираш) можеш да правиш разни ефекти наподобяващи флойд (flutter, dive bomb, lizard, satch scream, това са само наименования, можеш да погледнеш из нета кой какъв е и дори да намериш как звучи).

 

Относно такъв ефект - ето един пример:

top_L.jpg

 

както виждаш горе вдясно има различни видове наподобявания на ръчката на флойда (която се нарича tremolo arm също). Само че към този педал ти трябва експрешън педал.

Т.е. Споменатия Whammy на диджитек, един вид има вграден в него си експрешън педал, докато за други пичшифтъри/хармонайзъри ти трябва отделен.

 

 

Тези ефекти струват доста пари и реално не са баш като истинско, много от тях скапват звука или го променят в нежелана насока. По-добре си вземи китара с флойд. Другото са гъзарии (тук да поясня, за другите четящи темата, имам предвид да си вземеш хармонайзър, само за да правиш дайв бомбс).

 

дано нещо се разбира от туй дето написах :)

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тия дни (утре, примерно) ще запиша кратко видео относно флойд и Wah-Wah заедно. Съвсем различни неща са :greenball: Whammy педалът е нещо още по-различно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Покойният Даймбег трябва да е бил голям будала, горкият, да се мъчи и с Флойд, и с Digitech Wahammy едновременно ... :)

 

Мисля, че сериозното по темата вече е казано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://media.putfile.com/Wah-and-Floyd

 

Ето я моята едноминутна малоумна заигравка :icon_shithappens: Прословутото ми микрофоче от 3 лева се вижда пред говорителя на голямото кубе, малкото е в ъгъла, ама него нямаше как да го запиша, а компресията на клипчето още малко прецака звука, но не се оправдавам. Мисля, че много добре се чува, когато използвам Wah-то и се чува и вижда, когато използвам флойда.

 

Поздрави,

 

Жоро. :offtopic-001:

 

Забравих да кажа - ако видето не тръгва - давайте с десен бутон и после "Play/Pause", може и "Zoom - Full screen", ако много държите :Р

 

Свирнята е тема на друго предаване :greenangel:

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Покойният Даймбег трябва да е бил голям будала, горкият, да се мъчи и с Флойд, и с Digitech Wahammy едновременно ... :)

 

Ами дай и ние всички да започнем да ги ползваме и двете, щом той така е правил :thumbs_up: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хах мерси на всички които ми разясниха нещата.Иначе аз това whammy го чувам за първи път :) Гледах и клипчето и вече правя разлика.Надявам се да направя добър избор като си купувам китара.Иначе за сега е решено-Флойд.По-нататък вече ще мисля за други джиджавки.Пак балагодаря на всички които ми помогнаха :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично мое мнение, а и съват е, че нямаш нужда от Флойд, след като дори не знаеш какво прави.

Ще дадеш малко повече пари и ще те боли глава всеки път като слагаш струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще те боли главата ако имаш мигрена!

 

Това дали имаш или нямаш нужда от флойд си е твоя лична преценка(която освен на вкус се базира и на това, което си чел/не си чел за системата, влиянието и върху звука и т.н.).

Ако се поинтересуваш, ще попрочетеш и ще започнеш да се оправяш добре с флойда.

Ако не се поинтересуваш, мързи те да се разтърсиш и очакваш всички да ти напишем отначало за флойда - няма да имаш толкова информация при избора си.

Останалото са празни приказки.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.