fracture Отговорено Септември 8, 2005 Отговорено Септември 8, 2005 Ето ти няколко имена: Jaco Pastorius Victor Wooten Billy Sheehan Les Claypool списъка си плаче за допълване ... постарай се да намериш и чуеш нещо от тях - ще разбереш че баса си е музикален инструмент като всеки друг, със своите си качества, това че на някои метал банди, баса не се подучува - хич да не те смущава и обърква. Моя баща има музикално образование и си е изкарвал хляба с музика, мултиинструменталист, когато веднъж ме чу как се мъча да дрънкам по струните, каза че няма да мога да се науча да свиря - ама на, продължавам. Сега по въпроса за някаква програма, дето да ти отделя траковете - не знам за такава, но си търси таблатури - в интернет има бол, но е добре да поназнайваш и нотите. По въпроса за ноктите - сам ще прецениш колко да са ти дълги, като поизчупиш няколко, ще усетиш колко да им е оптималната дължина - опита му е майката.
MaPuHcKu Отговорено Септември 8, 2005 Отговорено Септември 8, 2005 (Редактирано) [off topic] Предлагам да си пуснем тема, в която да обсъдим на кой колко са му дълги ноктите, колко често си ги реже, дали после си ги дооформя с пиличка и да сложим анкета, примерно какъв номер е пиличката или ножички срещу нокторезачки. :green: [/off topic] Сега сериозно, чуй и Marcus Miller, ако искаш и Stanley Clarke, може и John Patitucci (дано да не му сбърках името ), а има и едно две парчета на една турска банда - Laco Tayfa, пича дето свири на баса там също доста добре показва за какво става дума. За други имена не се сещам. Ако те кефи баса, хващай го и го изяждай! И на мен баща ми ми разправяше че баса нямал сола и т.н. глупости, но проблема е в това че той няма информация, не че няма способни и талантливи басисти. А! Може да се поинтересуваш и от Mark King. Айде със здраве и успех! Редактирано Септември 8, 2005 от MaPuHcKu
Лелдорин Отговорено Септември 8, 2005 Автор Отговорено Септември 8, 2005 Ето ти няколко имена:Jaco Pastorius Victor Wooten Billy Sheehan Les Claypool списъка си плаче за допълване ... постарай се да намериш и чуеш нещо от тях - ще разбереш че баса си е музикален инструмент като всеки друг, със своите си качества, това че на някои метал банди, баса не се подучува - хич да не те смущава и обърква. Моя баща има музикално образование и си е изкарвал хляба с музика, мултиинструменталист, когато веднъж ме чу как се мъча да дрънкам по струните, каза че няма да мога да се науча да свиря - ама на, продължавам. Сега по въпроса за някаква програма, дето да ти отделя траковете - не знам за такава, но си търси таблатури - в интернет има бол, но е добре да поназнайваш и нотите. По въпроса за ноктите - сам ще прецениш колко да са ти дълги, като поизчупиш няколко, ще усетиш колко да им е оптималната дължина - опита му е майката. дръпнах на victor wooten.това е джаз нали?не го знам.мене ме интересува бас китарата в метъла/рока а за ноктите имам предвид дали ми трябват с тях да свиря или с възглавничките на пръстите или там както се казват
fracture Отговорено Септември 8, 2005 Отговорено Септември 8, 2005 (Редактирано) аз пък съм фен на death metal-a, ама се прекланям пред Wooten, искаше да занеш дали баса става за нещо повече от прости мелодийки ... Ако те интересува баса в рок/метъла - слушкай Billy Sheehan, баса в Dark Angel също е готин, Crimson Glory - Astronomica, много яко изразен бас, eто ти едно име, май трябва да кажа ИМЕ - Steve DiGiorgio (Sadus, Control Denied, Testament, Iced Earth, Autopsy, Death) ... А за ноктите - пробвай и с възглавничките на пръстите и с ноктите, анализирай какъв е звука, кое е по подходящо за случая. Редактирано Септември 8, 2005 от fracture
Лелдорин Отговорено Септември 8, 2005 Автор Отговорено Септември 8, 2005 ясно а за ноктите-в школата ми по класическа/акустична китара пише че ако звука се издава с възглавничките на пръстите се получава по-тиха и мека звучност и липсват някой багри на звученето,присъщи на свиренето по нокътния начин
npace Отговорено Септември 8, 2005 Отговорено Септември 8, 2005 хмм класическата китара като дисциплина е много, ама като като казвам много, значи МНОГО различна от бас-китарата, особено за рок музиката. проучи за различните начини да свириш с пръсти и особено разгледай slap bass, което е доста добро според мен
MDFk Отговорено Септември 9, 2005 Отговорено Септември 9, 2005 @прасе - отново ще ти го кажа - дай от начало. :read: С нокти бая по-трудно се дърпат струни 2-3 пъти по дебели от тези на китарата, просто сигурно ще е леко болезнено даже. Използват се възглавничките на пръстите - имай предвид че ще ти се появят мазоли,и в последствуе ще се втвърдят там, точно като пръстите на лявата ръка при китарата. По твой избор можеш да свириш с 2, 3 или 4 пръста, макар че за последното е нужно пръстите на ръката ти да са много еднакви по дължина - т.е. безименния да е минимално по-къс от средния и показалеца. Иначе ако не е, но свириш така, ще усетиш че тона извлечен от безименния е по-слаб. Винаги редуваш пръстъте! 1,2,3 или 1,2...без.,ср.,пок... Ае впрочем тази кратка лекцийка трабва ли ти изобщо.... ..да не разправям работи дето си ги знаеш....
jeremy Отговорено Септември 9, 2005 Отговорено Септември 9, 2005 Заеби т'ва дето ти го е казал баща ти.за програмата не мога да ти кажа но за свиренето с пръсти има различни техники и с върха на пръста с нокът и с възглавничката.ти като започнеш да свириш сам ще ги разбереш тия работи.иначе мога да ти дам на Юли Марков школата .
Лелдорин Отговорено Септември 9, 2005 Автор Отговорено Септември 9, 2005 я кажете ето тези 2 бас китари стават ли?а джереми ако можеш дай я тази школа ако е в компютърен вариант имейла ми е leldorin@abv.bg
Vlad Отговорено Септември 14, 2005 Отговорено Септември 14, 2005 Лелдорин, не мога да разбера много добре защо се захващаш да свириш на класическа китара, ако искаш да свириш метъл на бас? Не е ли губене на време? Ако просто искаш да получиш някаква нотна грамотност - това става и на баШкитарата.
Demiurg Отговорено Септември 16, 2005 Отговорено Септември 16, 2005 НЕ ти препоръчвам бас (осовено за рок-метъл) с един адаптер ! Освен ако не е Musicman
jeordie14 Отговорено Ноември 14, 2008 Отговорено Ноември 14, 2008 ако искаш да чуеш долу-горе как трябва да звучи баса в рок и метъл музиката има няколко начина : 1. Слушай малко от старите парчета на Marilyn Manson (може да е извратен обаче баса играе голяма роля в групата му) 2. На Windows Media Player има контроли с който определяш настроиките на чистота (може да си избираш звука да е по остър,затъпен да се чува баса пове4е и др.) 3. Ако тфа не ти е помогнало на любимите си песни намираш таблатури (ама тфа ф краен случай !!! ако по4неш само по табове няма да си добър в налучкването ) късмет и покажи малко снимки на баса като го земеш
разбойник Отговорено Ноември 14, 2008 Отговорено Ноември 14, 2008 Темата е от 2005 Погледни следващия път когато решиш да отговаряш.
vhcs Отговорено Ноември 15, 2008 Отговорено Ноември 15, 2008 Темата е от 2005 Погледни следващия път когато решиш да отговаряш. по-добре късно от колкото никога ... еехехехех
Recommended Posts