Jump to content
Българският форум за музиканти

Alternate Picking


Използването на alternate picking при солиране  

112 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

когато можеш да свириш едно нещо със чувство, лекота и правилна ритмика, така че всички около теб да те гледат като бог, не мисля че на някой ще му пука къв пикинг използваш или така нататък ... НА КОЙТО КАКВОТО МУ Е УДОБНО ... тая анкета замязва малко на темата "кой какви перца ползва" ... и смисълът е ? никакъв ... ако ще и teeth picking ползвайте, като не може да отлепите и 2 ноти няма смисъл ... учете си ги тези неща, прогресирайте, но дискусията им е излишна ....

 

Дискусията никак не е излишна.

Темата, доколкото ми се струва, не е да си "мерим" пикингите, а всеки да сподели доколко ползва един конкретен начин на свирене (аlternate picking) в личния си стил и, по-важното, какви проблеми е срещал с този стил и как (ако изобщо) ги е преодолял.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 60
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Все пак никой не може да те научи да държиш вилицата.

Да бе, те хората се раждат с идеята как се държи вилица... То заради такова мислене, като българин седне с англичанин на маса, изглежда като неандерталец...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми имаше един даскал по китара който точно тва проповядваше... Все пак никой не може да те научи да държиш вилицата.

Lekov: радвам се че има съгласни с мене...

(:

Темата си ме кефи...да се опознаем де... :thumbs_up: Икономисвам когато свиря по 3 тона на струна (от 1-ва към 6-та), а обратно не ми се получава добре и почвам да си "стържа" даун, ъп, даун, ъп (а после като чуя какво съм записал си казвам ...Ау, каква мазня... :thumbs_up: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То това последното май се получава при повечето хора, както и при мен. Без значение какъв пикинг ползвам :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами виж сега, аз понеже не ги чуствам нещата много, имам нужда да ги мисля тези работи :) , както и доста други хора тук, явно. Но ти разбира се далеч не рябва да го правиш, щом не те кефи. Прави музика, няма нищо по хубаво от това :D .

:) Кольо, кога ще се научиш да пускаш хубави теми... :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам да жуля алтърнейт повечко, да го упражнявам, защото акцентите се получават по-добре. През повечето време обаче като не се концентрирам свиря някаква мазня между суийп, алтърнейт, легато и знам ли аз какво още. И координацията при алтърнейт на по-бързи пасажи я нямам за нищо. Все едно двама свирим на китарата, а не свиря само аз. Вдигна ли темпо над 16-тини в 140 ако щеш и на една струна (типичен безсмислен шред на три до пет прага), се получава някава ненормална мазня.

Мдам, алтърнейта ми има нужда от някоя друга годинка за изглаждане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оффтопик (донякъде) -

 

Най-обичам някой като почне да ми говори за доста езотеричната концепция 'свирене с чувство'. Мисля, че трябва да отделим отделна тема и да дискутиреме, що аджеба е то и има ли почва у нас, и какво е 'свиренето без чувство' и как различаваме едното от другото.

Аз свирех с много силно изразено чувство като бях на 10 и нищо не изсвирвах като хората, защото ме бяха възпитали на разни погрешни хватки...ама чувството беше по скоро на самоомраза ... и се радвам, че остана в миналото, след като с доста труд успях да си изградя що годе добри навици.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Ами, то наистина е малко оф-топик, ама да си кажа моето виждане.

Значи, ако имаш желанието и възможността да се обучаваш системно и методично, посвещавайки адекватно време на това, има шанс техниката да бъде овладяна до такава степен, че да се прилага свободно и се превърне в "спонтанно" (не ми хрумва по-добра дума в момента) изразително средство. От това по-хубаво няма. Обаче, ако времето, постоянството и техническите заложби са неодстатъчни, има риск целенасочените опити тя да се прилага да доведат до едно стягане и напъване, което да ти поутрепе очарованието на солата, вместо да ги направи по-атрактивни. Затова според мен е по-добре да се свири както може с кеф, отколкото по-технично, но със зор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен темата беше много полезна, защото ме накара да се разровя в Wikipedia(примерно) и да науча кой пикинг как се нарича :rulez:

Иначе в анкетата избрах отговора че не се замислям , но като прочетох кое как се нарича си дадох сметка че ползвма , най вече един от възмобмите методи , а именно Alternate picking. Далеч не съм блестящ китарист , но този начин на мен специално ми е най лесен, най много бързина ми позволява, и се случва без да го мисля(което най-вече ме привлича в него). Имам далечен спомен че когато в началото мъчех китарата (и околните) ,"свирех" само надолу с перцето, но бързо се преориентирах (но с това околните не останаха много по-доволни :D ).

Сега след като обогатих малко китарния си речник(ама много малко) опитах, начините които рядко или изобщо не използвам.

 

Sweep picking- доста по трудно ми е след като съм свикнал нагоре надолу, най вече по-бавно става всичко(не мога да си представя да свиря тремоло така, например популярната мелодия от Криминале)

Economy picking- трагедия, много ми е трудно :greenangel:

Alternate Picking- аз винаги май него си ползвам като се замисля , и така си ми е най удобно. Навярно има много забележки и по него , но ще се старая да ги намаявам прогресивно. :)

Все пак ще упражнявам всичките и ще търся случаите , когатао всеки един е най удачен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен олтрърнейт пикинга е базова техника, абсолютно задължителна за всеки съвременен метъл/шред китарист. Основната причина поради която го предпочитам пред суиип-а е че осигурява по-голяма стабилност, поради непрекъснатото движение на перото нагоре/надолу. На мен лично ми отне около година целенасочена работа, може би по 3-4 часа на ден да го овладея до степен до която да не се бъркам като свиря(силно казано) бързи сола, и да си ги праскам чист олтърнейт без суиипо/легатото. Вече тайминга и качването на скорост са процеси върху които все още работя и още доста има да поработя.

Най големият ми проблем беше при свиренето на цели скали примерно от по три тона на струна, примерно ако започнем от 6та по посока 1ва струна - когато трябва да отида от 5та на 4та(или 3та на 2ра), последният удар е бил на ъп строук и тогава се налага да отида на долна струна с даун строук, съответно разстоянието което трябва да премина с перото е най-голямо. В общи линии и това го коригирах до някаква степен(все още се появява чат пат, когато не съм добре разгрял) с свирене на скалички от по три тона на струна, на 4 или на 6 струни и с разни секвенции от по 6 тона на струна, така при всяко преминаване на долна струна се изминава горе-споменатото разстояние.

 

Алтърнейт-а го ползвам основно за ритъм и в сола където имам пилене на някакви секвенции скали и прочие, по-бавни неща и за арпежите. Иначе при бързи пилажи арпежите си ги свиря с суиипче и/или легато и тейпинг когато се налага. В момента се опитвам в някой по сложни секвенции из между олтърнейт пикинга да вмъквам и суиипчета и като цяло работя над по-универсалното приложение на суиипа не само за стандартните форми на арпежите.

 

Само искам да вметна, че хората(най-вече тези който свирят бързи неща), които не се замислят каква техника ползват обикновено са - или мега добри и просто това им е станало абсолютно инстиктивно в резултат на години копане, или начинаещи. И според мен няма начин човек да овладее олтърнейт пикинга до степен в която свири изчистено и прецизно без да седне да свири упражнения(с съответната насоченост разбира се, няма универсални упражнения).

 

 

Моите 5 стотинки :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено, че е базова техника - едва ли има човек, който да се нарича рок китарист, да ползва перце и да не свири предимно с alternate, погледнато като цяло (в общата съвкупност от разлагания, ритъм партии, рифове и сола). По мое рабиране в темата ставаше дума конкретно за плътен пикинг в бързи солови пасажи, изключая последователното пилене на единични тонове.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Alternate Picking- аз винаги май него си ползвам като се замисля , и така си ми е най удобно. Навярно има много забележки и по него , но ще се старая да ги намаявам прогресивно. ;)

 

 

Сега гледах видеото на кольо_к за Alternate picking и разбрах колко мнооооого съм далеч от доброто владеене на пикинга ;)

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, първо поздрави на всички, тъй като съм нов тук :)

По отношение на пикинга, алтернейт не ми е особено присърце по простата причина, че не си падам особено по свиренето на сола, а тази техника за мен някак си ходи ръка за ръка със соло китариста по душа :). За шред разбира се, но рядко се впускам в такива забавления :).

Ако свиря класика или джаз (което да си призная откровено не съм правил много отдавна), алтеренейт пак ми приляга и изглежда логично и някак си интуитивно.

Като любител на консистетния, плътен и сравнително тежък насечен ритъм даунстроук ми е любимия и най-често ползван пикинг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фактически при свирене на ритъм (за метъл говоря) е задължително да се ползва алтернейт, това е единственият начин бързите рифове да звучат достатъчно чисто и ритмично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eто защо Марк Нофлър не ползва перо-за да не изпада в ситуации като нашата :D Свиренето с пръсти намалява главоболията :girl_cray2: .Сега по темата, хехе.Алтернейт пикинга наистина е най-удачен при свиренето на не едно и две неща, но същевременно е и (поне за мен) най-трудна за усъвършенстване .Друг е въпросът, че ако си се задълбал в някое соло не мислиш за техниката на пикване :) Единственият начин е да се усвои много добре, за да е напълно автоматизирано.

П.С.:Бра'а Кольо, много полезно :):godbless::cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.