jorko123 Публикувано Ноември 15, 2008 Публикувано Ноември 15, 2008 (Редактирано) идеята ми е когато китарата се пренесе от студено към толло бързо(тоест от вънка където е 10 градуса до вкъщи където е двойно по топло) се изпотява самото дърво.Тоест появява се един влажен слой който днес ме изплаши... и искам да питам дали е много опасен този слой че много си обичам китарката и ме е страх от унищожаването на инструмента...аз разбира се веднага я изчистих със сух парцал(дънлоп ) махнах струните почистих и фретборда че той направо беше мокър.. общо взето я изчистих много добре но все пак да питам много ли е опасно това явление че се изплаших..е то ясно че дървото се надува от вода но все пак да питам.. П.С.:парцала беше сух Редактирано Ноември 15, 2008 от jorko123 Цитирай
MiroLambov Отговорено Ноември 15, 2008 Отговорено Ноември 15, 2008 На мен ми се случи като бях на морето , само я избърсах и си я прибрах.Половин година по-късно й няма абсолютно нищо...(става въпрос за класическа китара....) Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 15, 2008 Отговорено Ноември 15, 2008 По принцип еднократното краткотрайно намокряне не кара дървото да се изметне. Това се получава или когато китарата стои на влажно, или на твърде сухо. Едва ли от такива неща ще усетиш някакви повреди по китарата, особено ако се грижиш за нея добре. Ако китарата не е особено скъпа, притесненията ти са по-скоро прекалено големи. Цитирай
Басурендер Отговорено Ноември 15, 2008 Отговорено Ноември 15, 2008 Вземи си калъф или кейс и не я вади в кухнята където се вари боб.Този проблем не е само за китарите , а за всяка техника и инструменти. Естествено ,че може да нанесе щети.Най-малко на струните.. Цитирай
lizardman Отговорено Ноември 15, 2008 Отговорено Ноември 15, 2008 Дървото си е дърво, дръж я на завет . Аз не бих я подлагал често на големи температурни промени моята. Цитирай
SviStyle Отговорено Ноември 15, 2008 Отговорено Ноември 15, 2008 Нищо и няма.Това е повърхностна влага(конденз) и не е опасна, лесно се изпарява и не пречи(надявам се е лакирана тарабата, а лака предпазва).Добре е да я позабършеш или просто да я оставиш да се "климатизира", тогава конденза изчезва.По-лошо е да я държиш за по-дълго на влажно място или я оставиш мокра в калъф(куфар)за няколко седмици(е ако престои така, след месец може и гъби да понабереш). Цитирай
Harvester Of Sorrow Отговорено Ноември 15, 2008 Отговорено Ноември 15, 2008 Аз имам подобен проблем, само дето при мен при такава промяна се появява влега по струните и става много неудобно за свирене. Може да ми вярвате, което ме съмнява, може и да съм идиот, което е вярно, ама такъв проблем наистина имам. Цитирай
Heartman Отговорено Ноември 16, 2008 Отговорено Ноември 16, 2008 Нищо и няма.Това е повърхностна влага(конденз) и не е опасна, лесно се изпарява и не пречи(надявам се е лакирана тарабата, а лака предпазва).Добре е да я позабършеш или просто да я оставиш да се "климатизира", тогава конденза изчезва.По-лошо е да я държиш за по-дълго на влажно място или я оставиш мокра в калъф(куфар)за няколко седмици(е ако престои така, след месец може и гъби да понабереш). Бравос!Щях да кажа че никой не се е сетил за думата конденз ама .... вземал си ми думите от устата :) Цитирай
Maluc_Secko Отговорено Ноември 16, 2008 Отговорено Ноември 16, 2008 И аз го имах този проблем.Единственото решение е като я разкарваш някъде задължително с калъф или куфар и след като се пребереш я оставяш за максимум 1 час в калъфа да се климатизира и да се намали температурната разлика и така като я изкараш няма да ти се изпоти. Ако много бърза6 да свириш може много малко да отвориш куфара или кълъфа. Цитирай
jorko123 Отговорено Ноември 17, 2008 Автор Отговорено Ноември 17, 2008 ха.. мерси за съветите и са останалото аз я водих на лютиер щото си мислих че грифа е изкривен и се сетих там и го питах и него и той вика че няма проблем така че всичко е тип топ. мерси пак Цитирай
Recommended Posts