Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпроси за класическа китара.


Ignos

Recommended Posts

Най-накрая се сдобих с първата си китара!! :girl_cray2: Китарата е класическа и НЕ е нова ами втора ръка. Има някои незначителни, малки вдлъбнатинки и грифът й е леко износен (опитах се да напиша отговор във "ФУКНЯ"-та и евентулано да кача някои снимка, но защо не ми позволява?!). Имам някои сигурно тъпи въпроси, 'щото съм си нечинаещ:

1. Класическата китара по принцип е с найлонови струни, ама човекът, от когото я взех (не го познавам :hysterical:), е сложил три steel и три найлонови струни. Може ли да се сложат само стийл струни примерно и въобще как бихте посъветвали един нечинаещ :greenball:?

2. Знам, че стандартното настройване е E-A-D-G-B-E, но като си купих един електрически тунер и той показа, че е настроена по по различен начин. Та въпроса ми, трябва ли определени струни за различната настройка? Примерно дали всяка струна може да се настрои на А примерно или трябва да е такава, на която пише, че може.

3. На headstock-a (глава май му се вика не съм сигурен :hysterical: ) има една цепнатина и искам да знам дали е сериозна. То обаче, за да кажете ще трябва да кача снимка. Скоро ще има такава.

 

Засега т'ва са въпростие дано има и отговори. :greenball:

 

П.П. Защо не мога да пиша отговори във темата "ФУКНА" и да кача снимки? Дава ми "Съжалявамe, не можете да отговаряте в тази тема".?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти :girl_cray2:

По същество:

1.В струните няма нищо сбъркано.Трите басови са навити.Само метални струни не бива да слагаш, китарата не е пригодена за такива, а и класическите нямат тръс род, който да противодейства на опъна на струни.Има различни комплекти за акустична китара с метални (или само акустична) и за акустична с найлонови струни (класическа)

2.Всяка струна си има определено положение, да.Като си купиш нов комплект, обикновено отделните струни са в отделни пликчета и на всяко пише как трябва да я настроиш.Различни са по дебелина, не друго.3.За този въпрос наистина ще трябва снимка, чакаме скоро :hysterical:

А относно П.П.-то не мога да ти помогна, но нищо не пречи да турнеш 1-2 снимки и в тази тема :hysterical:

Айде поздрави и много свирня

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

екстра са ти струните

теза които казваш,че са стийл - на българки стоманени

 

са също найлонви , а отгоре с метално покритие и трябва да са такива

 

 

 

изключително купувай за тази китара такива комплекти за кладсическа китара - т.н. найлонови.

 

 

 

 

помоли някой да ти покаже как да настроиш китара с тунер - най добре тръгни на уроци

 

и учителят ще ти покаже

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А за цепнатината на главата какво ще кажете? Много ли е сериозно или ще се преживее? Предполагам, че все нещо ще трябва да се направи де...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че е много сериозно, според мен китарата ти е в много добро състояние, но нека някой по-разбиращ от мен да прецени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пукнатината на главата трябва да бъде поправена, и то възможно по-скоро. Колкото и да не ви се вярва опънът на найлоновите струни не е чак толкова драстично по-малък от опъна на металните струни, а при конструкцията и разположението на ключовете на класическите китари, напрежение има по цялата "глава" на китарата. Затова е по-добре да бъде залепено, за да не се случи някой ден неприятна изненада. :hysterical:

 

П.С. Сравнение между един комплект Normal Tension найлонови струни (ТОЗИ) и един комплект "нормални" деветки (ТОЗИ) - разликата в опъна при стандартна настройка Ми, е около 800-900 грама, което на фона на сумарните 37-38 килограма, според мен, е пренебрежимо малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговорите. ;) А иначе да питам, китарата задължително на китарен лютиер ли трябва да я занеса или просто при някои по сръчен човек?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При някой, който знае как и може да поправи това, така че хем да е здраво, хем да не изглежда грозно като закърпено след поправката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.