Jump to content
Българският форум за музиканти

сетъп на нова китара


Recommended Posts

взех най-после жадуваната китарка :rolleyes:

 

Cort X-6.

но се нуждае от малко сетъп. попрочетох темите, но някои неща не ми станаха ясни. регулирах си успешно височината на бриджа и на адаптерите, и интонацията на струните, но имам други въпроси.

 

 

1. има допълнителна пружина в комплекта. явно е за тремолото. въпросът ми е дали е резервна или се слага допълнително, за да е по-твърдо тремолото?

 

2. много са високи струните при 1-во прагче. регулирал съм височината на бриджа, но поради (според мен) високия нът разстоянието между свободна струна и праговете е твърде голямо. обмислям леко изпиляване на каналите на нът-а. със заключване е и не знам дали е възможно, но мисля да пробвам. някакви препоръки как и с какво?

 

3. при 6-та струна и по-рядко при 5-та се получава понякога странен бръждящ звук. получава се при по-здраво свирене. смених струните - същата работа. после помислих, че бръждят струните по позиции и вдигнах бриджа доста за проба. не се оправи, а и бръжденете се получава и при свободни 6-та и 5-та. това ме навява на мисълта че причината не е нито в нъта, нито в прагове или гриф, а е в седлата (мисля че така се казваха) в които лягат струните при бриджа. възможно ли е? не е болка за умиране - получава се рядко и то при нетипично за мен здраво свирене, но все пак ме дразни... виждам че седлата са еднакви и мисля да пробвам да ги разменя и да видя дали ще има резултат.

 

4. китарата постоянно се разстройва. дори без да пипам тремолото изобщо след кратко и нежно свирене пак се разтройва. направи ми впечатление, че разстройването винаги е в посока надолу, съвсем леко е и е почти равномерно за всички струни. заключването съм го стегнал яко и не мисля че е от него. да не би например тремолото просто да "уляга" малко и след време да спре това разстройване? ако е така и пружината в комплекта е за втвърдяване, може би ако я сложа ще намаля този проблем? и да - знам че китарата е евтина и "какво тремоло искам да имам за китара от 350 лв" но все пак, при положение че дори не го докосвам не мисля че нормално да се разстройва.

 

ей, аз голям роман написах :hysterical: сори, професионално изкривяване. давайте мнения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Пружината по принцип се слага, когато сложиш по-дебели струни - за да компенсира по-големия опън.

Сега ако я сложиш, тремолото ще потъне в тялото.

2. Мисля, че леглата за струните в нъта, трябва да са приблизително на същата височина като прагчетата (но не по-малко!). Можеш да провериш с нещо дълго, тънко и право, като го опреш на нъта, 1-во и 2-ро прагче. Или просто натисни струната на 3-то прагче, така че да опре във 2-ро и гледай дали има разстояние м/у струната и първо прагче. Ако има сравнително голямо разстояние - значи ти е висок нъта. Може да пробваш с пиличка да издълбаеш каналчетата. Но внимателно и с мисъл! Всъщност сега като се замислих, по-добре да не пипаш самите легла, защото няма да ти се заключват добре струните, а да свалиш целия нът и да изшкуриш основата му. Евентуално, ако има подложка, може да пробваш без нея. Ако стане много нисък, може да сложиш тънка ламаринена подложка.

3. Това не знам какво е. Можеш ли да определиш откъде горе-долу идва този звук? Може да е някакъв резонанс, на мен ми се е случвало примерно да бръждят топчетата на краищата на струните, които стърчат от ключовете (аз ги слагам с топчетата към ключовете).

4. Като сложи новите струни, поразпъна ли ги? По принцип, когато се сложат нови струни, трябва да се разпънат: първо настройваш, може да не заключваш нъта - хващаш струната по средата, опъваш я силно и я пускаш да плякне върху грифа. Така за всички струни по няколко пъти. После пак настройваш.

Сложи и малко гъста смазка (графитна смазка, грес, някои препоръчват и балсам за устни) на местата, където тремолото се опира в носещите болтове.

Също, когато настройваш китарата, когато си готов и си заключил нъта, натисни ряко тремолото към тялото на китарата и го отпусни, после донастрой окончателно с винтовете за фина настройка. Т.е. финалната настройка винаги я прави след натискане на тремолото надолу.

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички тия неща, които си описал се дължат на новите струни. Новите струни бръждят и дрънчат повече от обикновено, а също така изглеждат по-високи от нормално. Колкото и странно да се стори на някои хора, новите китари много често идват с нови струни :drummer: Понеже гледам че си от Пловдив може да се разберем нещо и да наминеш да я видя и да я оправя, ще смажем каквото трябва и т.н... Не мисля, че има какъвто и да е проблем по хардуера, просто е въпрос на сетъп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пипах един друг модел на Корт и заводския сетъп беше 99% пърфект! Определено останах повече от приятно изненадан от китарката.

Според мен могат да се оправят нещата. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2. много са високи струните при 1-во прагче. регулирал съм височината на бриджа, но поради (според мен) високия нът разстоянието между свободна струна и праговете е твърде голямо. обмислям леко изпиляване на каналите на нът-а. със заключване е и не знам дали е възможно, но мисля да пробвам. някакви препоръки как и с какво?

Сакън недей! Нътът не е толкова проста работа, колкото изглежда, и рискуваш да прецакаш не е едно и две неща. С времето ще свикнеш на височината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмм, може и да греша, ама аз имах почти същите изживявания преди около 8 години с първата Ямаха ЕРГ 121 и тя се оправи лесно - оставих я да улегне малко (нямам предвид че не съм свирил на нея, а че не й пипах сетъпа повече). Та така, не знам от колко време ти е китарката ама й дай малко време да ти свикне и мисля, че ще почнат да изчезват фроглиемите дето си ги споменал :)

 

А ако са все още там след около месец е по-добре да оставиш някой дето разбира да погледне :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...недей да пилиш нъта за нищо на света...ако наистина се налага я занеси на лютиер да свърши тази работа...шанса да я прецакаш ако го правиш сам и нямаш опит клони към 99%...за да не ти разстройва...първо с поредица от дайвбомби раздвижи пружините понеже имат нужда да се отпуснат малко...новите не връщат добре...в пълен блясък ще работят след някой друг месец...неизбежно е...освен това се увери че тремолото ти е успоредно настроено...ако е по-високо или по-ниско няма начин да не ти разстройва...настройката му е кошмарна...но е жизненоважно...добрата новина е че прее*аната настройка веднъж като я направиш после е лесно...лошата новина е че при смяна на струни често пъти се налага лека корекция...затова на повечето китари с тремоло задната им плочка е свалена...

 

ПС: добре дошъл в клуба на двойнозаключващото тремоло

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.