Ivanjello Отговорено Май 14, 2006 Отговорено Май 14, 2006 Постановка: При свирене на духови инструменти тялото трябва да се държи в естествено положение-изправено.Главата трябва да бъде също изправена,да не е наведена напред назад встрани.Гърдите са слабо изправени напред.Мускулите на лицето,ръцете и цялото тяло трябва да се освобождават от излишно напрежение и стягане.Тези изисквания улесняват до голяма степен звукоизвличането. Дишане: Различаваме следните видове дишане: 1.Гръдно(костално) 2.Диафрагмено(коремно) 3.Смесено(гръдно-диафрагмено) Гръдното дишане се обуславя от свиването и разпускането на междуребрените мускули,вследствие на което гръдния кош се разширява при вдишване и се свива при издишване. Диафрагменото дишане се осъществява чрез диафрагмата,която представлява куполообразен мускул,който отделя гръдната от коремната област.Върхът на купола е към гръдната част.При издишане купола на диафрагмата се издига нагоре и обемът на гръдната кухина се намалява. Смесеното дишане е съчетание на гръдно с диафрагмено дишане.През време на свирене горните два начина се смесват-гръдното дишане се подпомага от диафрагменото и обратно.Използването на смесено дишане при свирене на духови инструменти се препоръчва най-много,понеже при него вземат участие както диафрагмата,така и всички останали мускули на дихателния апарат и се поема голямо количество въздух. Възпроизвеждане на тона: Възпроизвеждането на тона започва с произнасянето на сричката "ту".Езикът допира с върха си предните зъби.След произнасянето на тази сричка езикът се отдръпва назад,освобождава пътя на въздушната струя,коята навлиза в наустника(мундщука) и привежда в трептение въздушния стълб на инструмента.Изнасянето на езика повторно напред и допирането му предните зъби затваря въздушната струя и тонът престава да звучи.При началните занимания,когато устните се изморяват или изтръпват,свиренето трябва да се прекрати за 10-15 мин. Цитирай
Ivanjello Отговорено Май 14, 2006 Отговорено Май 14, 2006 АААААААА щях да забравя за нотите: до-0 ре-1-3 ми-3 или 1-2 фа-1 сол-0 ла-3 или 1-2 си-2 до-0 диезите са: до-1-2-3 ре-2-3 ми- фа-2 сол-2-3 ла-1 си- до1-2 Дано да са ти от полза Цитирай
Rocko Отговорено Май 14, 2006 Отговорено Май 14, 2006 (Редактирано) Морелооооо,слушай ся батко ти който го е духал 12 годинки Първия звук се докарва като сложиш мундщука на устните и опиташ с глас и силна струя да изговориш в него "тпрууууу" После....колегата ти обясни за някои тонове,аз пък ще ти ги кажа всичките,като имаш предвид , че на първа клапа е показалеца,на втора средния най-използван пръст и на трета безименния Почваш ДО-свободна/т.е. без клапи/ ; ДО диез - 1,2и3клапи ; РЕ-1и3 ; МИ бемол- 2 и 3 ; МИ - 3 ; ФА - 1 ; ФА диез-2 ; СОЛ-свободна ; СОЛ диез - 2 и 3 ; ЛА - 3 или 1и2 ; СИ бемол - 1 ; СИ - 2 ; и До- свободна....вече навлизаш в следващата октава където е малко по-различно....ДО диез - 1и2 ; РЕ вече е само 1; Ре диез 1и2 ; МИ-свободна!!! ; и нагоре до СИ, като се научиш да стигаш до там е същото Ае успех СОРИ , ама не съм видял че колегата ме е изпреварил.....нищо,различното в следващата октава е от мен Редактирано Май 14, 2006 от Rocko Цитирай
Ivanjello Отговорено Май 14, 2006 Отговорено Май 14, 2006 Благодаря ти че ме допълни при тубата машинките са различни и малко се обърках но принципа е същия постоянство и упоритост успех на всички. Цитирай
trompetista pd Отговорено Юли 9, 2006 Отговорено Юли 9, 2006 Mene ve4e zabite sa mi krivi ve mom4eta Ne se boi Цитирай
Scooper Отговорено Юли 26, 2006 Отговорено Юли 26, 2006 малка поправка...за следващата октава... до диез може да се вземе и само с 3-та машинка, ре с 1-ва, ре диез със 2-ра, ми свободно и нагоре са както в по-долната октава Цитирай
gumzata Отговорено Декември 23, 2006 Отговорено Декември 23, 2006 Какво стана MORELLO? Върви ли свиренето? Наистина вслушай се в съветите на колегата над мен защото те са много важни много истинни! Жалко че нямаше коя да ми ги даде преди 12 години Цитирай
gumzata Отговорено Декември 23, 2006 Отговорено Декември 23, 2006 А и Scooper също е много добро музикантче нищо че не е на тромпет то баритончето също майсторлък иска Цитирай
thekiller Отговорено Декември 26, 2006 Отговорено Декември 26, 2006 дишането наистина е много важно.на скоро един французин-духач беше дошъл в музикалното,да прави майсторски клас и аз от любопитство отидох да видя за какво става дума.и той главно показваше как правилно се диша и издишва. Цитирай
Recommended Posts