Jump to content
Българският форум за музиканти

Новата наредба за обществения ред


Evtim Djerekarov

Recommended Posts

Понеже е на път да се проеме нова наредба са обществения ред,

 

http://www.econ.bg/news/article147836.html

http://www.express.bg/story/27139

 

аз написах това писъмце до господин кмета:

 

Пиша Ви във връзка с новата наредба за обществения ред на Столична община, която предстои да бъде гласувана през месец Октомври. В нея се предвиджа, освен всичко останало, времето за музициране, преподаване на музикални инструменти и други музикални дейности да бъде съкратено от 9:00 до 14:00 часа и от 16:00 до 19:00 часа, вместо от 8:00 до 14:00 часа и от 16:00 до 22:00 часа, както е записано в действащата в момента наредба.

 

Това е, според мен, доста неразумна мярка, понеже именно времето след 19:00 часа е време, в което музикантите, както и учениците и студентите по музикални специалности имат възможност да музицират, понеже във времето преди това те са или заети на работното си място или са в учебното заведение.

Освен това, хората обикновено не си лягат в 19:00 часа, за да са необходими такива мерки. Може би е разумно да се сложат единствено някакви ограничения върху прекомерно силното свирене след 20:00 часа, но не би трябвало да се налагат други ограничения - да се занимава човек с музика не е престъпление.

 

На практика няма друго време, в което музикантите могат на спокойствие да упражняват музикалните си умения вкъщи. Във връзка с това, мисля, че подобно ограничение граничи с абсурдността, тъй като криминализира музицирането във време на деня, в което останалите ежедневни дейности са позволени и на практика представлява дискриминация срещу музикантите. Освен това, такава санкция нанася и вреда върху изчезващата у нас култура. Предвижданата мярка няма аналог в цивилизования свят.

 

София се очертава да бъде град на новото строителство със съмнително качество без регулация, град на големите ненужни молове, старите рушащи се сгради, дискотеките и публичните домове, но не и град на културата. На практика в града няма и не се предвижда да има специализирани домове, където хората на изкуството да могат да практикуват и развиват своите умения - единственото място, където те могат да го правят е вкъщи.

 

Затова е важно да не се ограничава по този начин домашното музициране и да не се приравнява то с криминално деяние. Надявам се да обърнете внимание на моите аргументи и да направите всичко възможно новоизмисленото ограничение да излезе от наредбата.

 

С уважение:

Евтим Джерекаров

 

 

Понеже сме музиканти, и не искаме да ни се потъпкват правата, нека всеки, който се чувства засегнат да напише писмо до кмета и/или общината.

Разбира се, спазвайте добрия тон, за да ви приемат сериозно(ако прочетат писмата). Не се излагайте с тийн жаргон и латиница, примерно.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали няма да е по-добре да се пусне някаква онлайн подписка/петиция, която после да се прати в комплект с писмото на Евтим? Така поне ще се включат и тези, които не им се пише специално писмо. Ако някой има идея по въпроса, нека каже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^С три ръце съм "За". Не съм от София, не съм и в София, но се чувствам засегнат. И аз като много други хора ходя на работа/лекции и ми остава единствено вечерта да правя нещо приятно- да си свиря на китарата. Остава ми единствено времето след 21 часа и сутрин преди 9. Е, сутрин не ми е до свирене, но вечер се съобразявам с комшиите. Ампа си го усилвам максимум до 1 и малко.

Ако се приеме тази наредба в София е въпрос на време да се разпространи и по другите градове. С нея връзват ръцете на малкото останали хора, които се занимават с музициране (имам предвид стойностно музициране, а не някаква псевдо-музика). Готов съм да се включа в подписки, петиции и всякакъв род протести СРЕЩУ тази наредба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пишете в същата тема в Говорилнята. Няма смисъл от две еднакви теми, особено, когато тази не е специално свързана със свиренето на китара.

 

Темата в Говорилнята

 

Поздрави,

 

 

Петър

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.