Jump to content
Българският форум за музиканти

корозия на струните


ConspX

Recommended Posts

Напоследък се потя доста и струните хванаха лека ръжда(кой ме би по главата да не си купя препарат за струни), ако ги намажа с нещо пободно сега, след като вече са копозирали, дали ръждата ще падне, горових с г-н гуугъл и пише, че препарата се нанася, за да ги предпази, но никъде не се казва дали препарата помага за премахването на корозията, та премахва ли препарата ръжда или само ги пази, интересно ми е това откакто почнаха да ръждавеят ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

 

Няма да се плашиш - за хубаво или лошо струните на китарата се сменят, и то не чак толкова трудно (отнема 5-10мин). Препаратите удължават живота на струните, затова е добре да започнат да се нанасят веднага след като сложиш нови струни. Но това не е лекарство, за да премахне съществуващата ръжда. Затова купи един комплект струни + препарат (аз от години ползвам Fast Fret на GHS и съм доволен) и действай.

 

 

Успех,

 

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

вземи си нови струни , не се излагай :)

 

абе то добре ама тези са от миналата сряда :) даже се гордея, че имам Ernie Ball 10-52 струни, пазя си пакетчето даже :D :D :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

вземи си нови струни , не се излагай :)

+1 :)

Те, за да ги хване ръжда, 99% вече и като звук не стават, фалшивеят и прочее ... не си е работа. Препаратите от потъмняване и ръжда може и да спасяват, но от другите неща - не.

Евтим често препоръчва един струни, дето се намират при Капъша - Cobra. И аз едно време си взимах от тях и мога да потвърдя, че са много добро и икономично решение (преди по 6 лв. вървяха, сега не знам колко са, но сигурно пак са с поне 2-3 лева по-евтини от стандартните марки). По-добре се прежалвай за тези левчета и имай свеж звук на всеки 2-3 месеца. Поне според мен си струва.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе то добре ама тези са от миналата сряда :) даже се гордея, че имам Ernie Ball 10-52 струни, пазя си пакетчето даже :D:D:D

ами има едни с някакво си покритие точно за защита от корозия и потъмняване, мисля че се води ANTI_RUST технология или нещо такова. Малко по скъпи но ще ти са от полза, а в комбинация със препарата за който казваш може би ще удължиш още повече живота им

 

пп. А и кутийката им е по яка от на Ernie Ball :) ще си я пазиш с още по голяма гордост

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

вземи си нови струни , не се излагай :)

абе то добре ама тези са от миналата сряда :D даже се гордея, че имам Ernie Ball 10-52 струни, пазя си пакетчето даже :D:D:D

:) , това сега го прочетох. Е, това вече не си е работа. За съжаление обаче масовите Ърни Бол, които се продават у нас (а май и не само у нас) понякога имат тази склонност. Препоръчвам преориентация към други марки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Нужно уточнение тук е, че животът на струните (говорим за качественият живот с оптимална звукова характеристика) се измерва с часове свирене, а не с астрономически месеци. Препаратите за струни правят точно това - от среден живот 20 часа свирене става 25-30, което хич не е малко. Де да имаше струни, които издържат 3 месеца........... :)

 

Една седмица упорито свирене си е доста добър резултат за издръжливост на струните. При мен те се скапват за около 3-4 дни, което си е точно около 20 часа свирене, което е най-често гарантираният оптимален звук на струните, без значение от марката. Има и разни марки като Еликсир, които предлагат по-скъпи струни, с по-дълъг живот, което е едно компромисно решение...

 

 

П.

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не знам обаче преди да си сложа Ernie Ball бях с едни мизерни български по 50 ст. струната, късаха се на 2 седмици, при свирене от порядъка на 3 часа на ден, беше началото на лятото това, на всичкото отгоре ръждясваха за 2 дена и аз си мислих че китарата ми фалшивее, а тя дефакто си е перфектна, друго което беше, че китарата се разстройваше много бързо, а сега съм забелязъл с новите струни не съм я настройвал 2 пъти в седмицата при свирене по 5 часа на ден, иначе сега като скъсат, айде пак по xxxx и тоя път си взимам и фаст фрет, хората много ми го препоръчват

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^Безспорно! Под 2-3 месеца имах предвид по-скоро относително аматьорски режим на свирене - 2-3 пъти седмично по 1-2 часа и предимно вкъщи или нещо от рода, какъвто ми се струва е случаят с повечето хора във форума. Иначе за професионален музикант, който свири всекидневно и то по двойно и тройно повече, безпорно няма такъв филм.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хммм, да, с това пояснение си прав, но пък ако свириш 2-3 пъти седмично по час едва ли ръждата ще ти е чак такъв проблем :)

 

 

Любопитен факт е, че в някои договори за дългосрочни гигове (например 6 гига седмично по 4 часа в продължение на 3 месеца) има параграф, който задължава музикантите да поддържат музикалните си инструменти си във възможно най-доброто състояние - например струните на китарите да се сменят на 20 часа свирене. В повечето случаи работодателят купува един кашон със струни за целта :)

 

 

Поздрави

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

6 гига седмично по 4 часа в продължение на 3 месеца

 

В повечето случаи работодателят купува един кашон със струни за целта :D

 

 

е дай ми ги двете клаузи и съм на седмото небе от радост :):):D

а ако се добави и едно ESP M II вече съм спокоен че мога да умра :D :D :D

Редактирано от ConspX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хммм, да, с това пояснение си прав, но пък ако свириш 2-3 пъти седмично по час едва ли ръждата ще ти е чак такъв проблем :)

Абе, доста често си е проблем - някои струни, особено от тия, дето се продават в България, и само от стоене ръждясват :D , да не говорим, че, дори след едно-две пипания, с малко повече влага и прах в околната среда (в т.ч. разбирай типична родна репетиционна :D ) ръждата атакува със страшна сила. А, дори и да се свири рядко (което не означава задължително, че свирещият не е добър музикант, а просто, че толкова време има за тази цел), трябва да се свири качествено!

 

Любопитен факт е, че в някои договори за дългосрочни гигове (например 6 гига седмично по 4 часа в продължение на 3 месеца) има параграф, който задължава музикантите да поддържат музикалните си инструменти си във възможно най-доброто състояние - например струните на китарите да се сменят на 20 часа свирене. В повечето случаи работодателят купува един кашон със струни за целта :D

Ех ... :):D . Пък има и едни такива хора с още по-големи договори, дето си имат и китарни техници покрай кашоните ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^При такъв режим, повярвай, на втората седмица ще се молиш да умреш :)

????????????????? :) Последния ми договор беше 8 месеца,при тези условия.......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.