Jump to content
Българският форум за музиканти

кавал


Recommended Posts

Какво мислите за този инструмент? Ограничен в октавите, но много силен. Присъствен и винаги въздействащ...аз много го обичам, имам в групата си кавалджия, изобщо съм малък фен на духовите инструменти :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за кавала ли?? страхотен инструмент - наситен с емоция и историческа принадлежност! аз лично си представям Родопите от птичи поглед като чуя кавал! представям си дядо ми как е пасал овците като малък и е правил вълшебства с този уж прост инструмент..:cheers::) и на мен ми свиреше - лека му пръст на човека! та кавалът е голяма работа!!! :D аз лично имам един - подарък ми е от едно приятелче - направен е от пвц тръба с дървен мундщук! дава приличен, леко фалшив тон,обаче не се забелязва или по - скоро тярбва да си слухар, за да му обърнеш внимание ! не ми е много ясно едно - моят кавал има една октава - т.е шест дупки ! някои казват, че това е дудук, а не е кавал! каква е разликата? кавалът има наставки ли?;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха, наставки... Точно така. С тяхна помощ леко можеш да коригираш тоналнотозвучене. С дудука не става май!

 

Аз тъкмо се научих да сменям рекистрите с начина на надуване и/или пренадуване... и брат ми си взе кавала да си свири. Ама дано да се науча и аз за напред. Много готин инструмент, но аз го свързвам с Добруджа и Мизия. За Родопите се настройвам с гайда!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

дамм :headbang: правилно - каба гайдата си е тамошна радост и болка :) винаги съм искал да се науча да свиря на гайда -веднъж даже почнах да си търся учител :) не знам дали си от софия - имаме си тук един луд гайдар ( свири понякога пред НДК ) с едни чанове на кръста - често, като изпадне в творчески ( силно стимулиран от алкохола ) делир и започва да подскача в такт на импровизациите си, чановете подхващат тежките си звуци..хората спират, снимат...а той затворил очите, надува бузи....танцува! Луд, Луд Гайдар! та веднъж го запитах дали може да ми дава уроци? той се усмихна, каза разбира се, няма проблеми! питам къде? той - е, как къде, на улицата! е, стигнахме до момента в който споменах , че нямам личен иснтрумент..той каза, че за двеста лева щял да ми направи гайда по поръчка :0е, така си и останаха нешата! ..някой ден :) :) :)

е, моят дудук няма наставки , а и колкото да духам под различен ъгъл, все същото дърво си е..искам да кажа пвц си е :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много приятен инструмент, но единствения ми опит да изкарам звук от него завърши с бъзици от страна на компанията :headbang: Нещо не ми стана ясна технологията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз познавам един човек,който си направи кавал от подръчни материали и изнесе концерт на него :godbless::ph34r::godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а аз се сетих за нещо:godbless:имаше едно време една група във пловдив.казваше се дизолейшън.от пловдивсата част на форума се сещат предполагам за какво говоря.имаше един уникален кавалджия:ph34r:казваше се жоро,но почина преди доста години:godbless:наистина беше уникален за възраста си!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
а аз се сетих за нещо:bravo:имаше едно време една група във пловдив.казваше се дизолейшън.от пловдивсата част на форума се сещат предполагам за какво говоря.имаше един уникален кавалджия:bravo:казваше се жоро,но почина преди доста години:bravo:наистина беше уникален за възраста си!!!

Ужас, хората как си отиват... Аз много исках да се науча да свиря на този топъл инструмент, но за жалост тъкмо се научих да надувам и да усещам струята и трябваше да го връщам. А инструмента е жесток... И Теодосий Спасов е жесток, макар и да не е единствения кавалджия, но е много точен като човек и музикант... какво друго освен :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

кавалът е голяма работа!!! :bravo: аз лично имам един - подарък ми е от едно приятелче - направен е от пвц тръба с дървен мундщук!

@steven, с тоя дудук по купони и автобуси що шоу сме правили :bravo: Особено солото на "химна" :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За кавал не знам, но мога да ви помогна с информация за учител по гайда :bravo: :bravo: Веднъж се разхождах по центъра с приятелката и видях за пореден път онзи пич с гайдите и чановете ( обикновено свири при НДК, но аз го видях в градинката пред университета '' Кл. Охридски '' ) - беше изпаднал в екстаз, затворил очите, свири като Бог и танцува..имаше нещо вълшебно..макар че заради външния му вид , човекът приличаше повече на вещогер, правещ заклинания :bravo: :bravo: е, както и да е де ! свърши си сета :bravo: и седна да отпие глътка люта ракия..аз се приближих и го попитах за името му - Петър Бонев, отговори той. После се заприказвахме, аз му обясних, че винаги съм искал да науча гайдата, на него очите му светнаха ( не толквоа от ракийката :bravo: ), каза ми, че с удоволствие помага на млади таланти и че дава мило и драго за изкуството! след това м изненада, като ми показа два негови албума на CD.. :bravo: защо не ги продаваш? а той - ааа, аз да не съм тук заради това - пари си пе4еля, тук свиря !!! :dance::bravo: условията му бяха :bravo: :bravo: - да си имаш инструмент ( за 00 лв беше готов да ми изработи лично според моите параметри ) и да идваш на уроци не къде да е, а на улицата !! :bravo:

да си негов ученик е своеобразен компромис с доброто поведение сред непознати хора ( защото все пак всички знаем как се държи Бонев :bravo: :bravo: ), обаче той е доста добър :bravo: мисля, че в крайна сметка това е от значение!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@steven, с тоя дудук по купони и автобуси що шоу сме правили :bravo: Особено солото на "химна" :dance:

 

 

хахахаха

:bravo::bravo::bravo: яко хеви метъл! и кавалдйийски кавъри на попадйийски класики :bravo: :bravo: по автобуси и общежития, навсякъде, де може и става без извинение!!!! дам, лиспва ми, но пак ще го направим, нали?? :bravo:

 

едит : за гайдата исках да напиша 200 лв, извинявам се за грешката!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хахаха наистина ли? не го знаех, но не ме и очудва!този човек е пълен със страности и от там черпи вдъхновение! различните хора винаги са специални! :bravo: :bravo: ами не знам какво го е накарало да се махне от престижен пост като този, но мога да се досетя :dance: важното е да се възприема изкуството натурално! а '' Лудият гайдар '' е извор на такова!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за кавала ли?? страхотен инструмент - наситен с емоция и историческа принадлежност! аз лично си представям Родопите от птичи поглед като чуя кавал! представям си дядо ми как е пасал овците като малък и е правил вълшебства с този уж прост инструмент..:P :P и на мен ми свиреше - лека му пръст на човека! та кавалът е голяма работа!!! :) аз лично имам един - подарък ми е от едно приятелче  - направен е от пвц тръба с дървен мундщук! дава приличен, леко фалшив тон,обаче не се забелязва или по - скоро тярбва да си слухар, за да му обърнеш внимание ! не ми е много ясно едно - моят кавал има една октава - т.е шест дупки ! някои казват, че това е дудук, а не е кавал! каква е разликата? кавалът има наставки ли?;)

stephen - то за Родопите по-скоро гайда, бе - какви кавали в Родопа?

 

Пък и някак си не върви като саунд за Родопите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Кавалът е разпространен главно в южните части на страната-Тракия (главно източна, по рядко в Западна или Странджа) и Родопите, че и из по-вътрешните части на Пиринско. По-рядко може да се срещне из Мизия и Шоплука-там ползват по малките дървени духови инструменти(дудук, двоянка и пр.).

Аз,лично, като чуя за кавал се сещам специално за едно хоро от Ямболско-разновидност на "Трите Пъти", което ме хвърля в екстаз... Въобще... КАВАЛЪТ си е КАВАЛ. Неземна музика...

Редактирано от CorvusCorax
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.