the_gorer Публикувано Август 3, 2008 Публикувано Август 3, 2008 Купуих си HD видеокамера и искам да направя видеоклип към една песен, по която работя в момента. Проблемът е, че искам целият клип да бъде във Full HD (1080p). А това значи, че няма как да обработвам заснетия материал на моята антична щайга. Въпросът ми е: каква е най-оптималната PC конфигурация за обработване на Full HD видео? Под "оптимална" разбирам съотношението цена / производителност. Искам да мога да режа, да слагам ефекти, да преглеждам в реално време и да рендвам Full HD видео БЪРЗО - все едно е обикновено видео. Въобще съществува ли компютърна конфигурация, която да може да прави това? Оказва ли някакво влияние видеокартата при обработване на видео? Мерси! Цитирай
the_gorer Отговорено Август 4, 2008 Автор Отговорено Август 4, 2008 Хайде, моля ви помогнете с акъл. Знам, че с мощна видеокарта, коятоподдържа HD може да стане възможно гледането на HD видеодори на стара машина, но помага ли такава карта и при обработката на ХД, при рендването в програма и т.н. ? Цитирай
aitapeapea Отговорено Август 4, 2008 Отговорено Август 4, 2008 Kартата не може да ти помогне за рендване и монтаж. Необходим ти е възможно най-бърз процесор, а за ефектите Рам. Но при обработка на HD , отново ще ти сече и ще се рендва доста по бавно. На работа работя с двупроцесорен с общо 8 ядра и 8гб рам, та тази машина зе запича ако се вкара HD. Да не говорим че примерно вегаса гърми постоянно за щяло и нещяло. По добре според мен , снимай клипа нормално, кадровай го като за HD и след това направо го рендни като широкоекранно. Не съм голям специалист по въпроса, дано съм ти бил полезен. Цитирай
the_gorer Отговорено Август 4, 2008 Автор Отговорено Август 4, 2008 (Редактирано) ********Двоен пост******** Редактирано Август 4, 2008 от the_gorer Цитирай
Басурендер Отговорено Август 4, 2008 Отговорено Август 4, 2008 ROCKO BG ги разбира тия работи.... Цитирай
the_gorer Отговорено Август 4, 2008 Автор Отговорено Август 4, 2008 Значи е невъзможно да се обработва HD видео дори на компютър с два процесора. Баси мамата, в такъв случай ъпгрейдът на стария ми комп става Безсмислен. Цитирай
the_gorer Отговорено Август 4, 2008 Автор Отговорено Август 4, 2008 ROCKO BG ги разбира тия работи.... Писах му още сутринта, ама засега го нема по нашите ширини. Цитирай
aitapeapea Отговорено Август 4, 2008 Отговорено Август 4, 2008 Значи е невъзможно да се обработва HD видео дори на компютър с два процесора.Баси мамата, в такъв случай ъпгрейдът на стария ми комп става Безсмислен. Не ве човек, възможно е и на обикновен комп. Просто досадна работа , а и обемите са доста големи. Представи си как обработваш един mpeg , горе доло същото е и с HD. Просто сваления материал е по скоро mpeg, отколкото сурово Avi. Oт там насетне ти си решаваш дали ти се занимава с това. Цитирай
karapetkov Отговорено Август 4, 2008 Отговорено Август 4, 2008 Нямаш никакъв проблем, дори с по-обикновен компютър. Само че забравяме *в реално време*. Не разбрах, каква камера и в какъв формат снима. Цитирай
Stereoid Отговорено Август 5, 2008 Отговорено Август 5, 2008 Здравей, проблем с обработката на HDV няма да имаш с двуядрен процесор, добра видеокарта и РАМ, разбира се . Погрешни са разбиранията, че този формат е кой знае колко труден за работа. Все пак размерът му е точно колкото едно АВИ ~13GB за час. На въпроса дали има значение видеокартата или процесора - ами имат, но най-вече зависи от това какви ефекти ще ползваш, дали CPU или GPU /такива, които при риълтайм-а се рендят от процесора или от видеокартата/. Много важен момент, който почти може да те откаже от работата с този формат са настройките за експорт от камерата, a също и на програмата за монтаж. Тях трябва да си ги нагласиш сам по метода проба-грешка. Препоръчвам ти когато вкарваш видеофайловете цели, а не кадър по кадър, те да не са дълги повече от 10 мин. в противен случай се затруднява работата на компютъра. За работа с HD ти препоръчвам да си сложиш Премиера CS3, който има доста възможности и за експортване. Пробвал съм с повечето програми, но за мен това е най-добрия вариант както за импорт, така и за експорт. Отделно е доста подредена. Откъм възможности има какво да се желае, но пък никога не е късно да научиш Афтър ефекта . Вегас не препоръчвам, защото.... по много причини, най-важната за мен е, че прави HDV в някакво .m2t разширение, което после не мога да работя с друга програма. Надявам се да съм бил полезен. Ако има други въпроси - питай. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Август 5, 2008 Отговорено Август 5, 2008 ...размерът му е точно колкото едно АВИ ~13GB за час... Не го схванах това. HD-то повече компресия ли има или как точно? Ако е пак DV формат е много странно 4 пъти повече резолюция да има същия обем инфо... Цитирай
the_gorer Отговорено Август 5, 2008 Автор Отговорено Август 5, 2008 ^ Много благодаря за информацията. Това за тези ефекти, дето се рендват от GPU-то е интересно. Явно е добре все пак да се направи някаква пълна конфигурация, вместо да се разчита само на видеокартата. Цитирай
Stereoid Отговорено Август 5, 2008 Отговорено Август 5, 2008 ...размерът му е точно колкото едно АВИ ~13GB за час... Не го схванах това. HD-то повече компресия ли има или как точно? Ако е пак DV формат е много странно 4 пъти повече резолюция да има същия обем инфо... Не виждам нищо странно, все пак много от HD камерите снимат върху обикновена DV касетка, която за DV и HD запис е с еднаква продължителност - 63 минути. Това от своя страна като цифрова информация е приблизително 12-13 Гб/толкова може да събере касетката/. В противен случай при 4 пъти по-висока резолюция една касетка би трябвало да събере само 15 минути HD запис. В момента единствено при снимане в DVCAM формат продължителността на записа на обикновена касетка е 40 минути. Обяснението на това е в кодеците и начина, по който обработват данните. Цитирай
the_gorer Отговорено Август 5, 2008 Автор Отговорено Август 5, 2008 Моята HD камера е Менте и записва върху обикновена SD карта. Ползва компресията H.264, която ужким позволява да се смачка много, без загуба на качество или нещо от сорта. Знам само, че събира 1 час Full HD видео (1080p) върху SD карта с обем 2 гигабайта. Има възможност да и се сложи карта до 32 гигабайта, което са 16 часа видео. Прави огромно като размери видео, което просто не върви на стари машини като моята (Celeron 2,7 GHz, 1 GB Dual Channel RAM). Цитирай
Recommended Posts