Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте!Ей ся се регистрирах за да питам нещичко...

Ми значи пея и обичам да пия биричка ,примерно по 1 литър на ден,та много ли пречи това ?

И другия въпрос,когато започна да пея отначало не се получават нещата,но после след като малко ме заболи гърлото почвам да пея по високо и по добре ,нормално ли е това ? Така ли става с всички след като се разпеят ?

Тъпи са въпросите ама ... :) Айде рооок енд ролл!

Отговорено

Направо не знам, как още не се е намерил някой съфорумец да ти каже, че гърлото НЕ ТРЯБВА ДА ТЕ БОЛИ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ!!! Щом те боли, значи не правиш нещата, както трябва и можеш доста да се попренаправишсекс. Относно бирата - мнения много. Преди пеене газираното дразни, но по прицнип не вреди на гласа, кой знае колко. Ама не трябва да те боли. Човек се разпява, за да дойде във форма И ДА НЕГО БОЛИ!!!

Отговорено

Болките в гърлото не са нормално явление при пеене.

Всъщност всеки тон трябва да излиза без напрежение и напълно свободно. В противен случай започват проблеми с гърлото и недай си Боже с гласните струни, който при някои хора са много уязвими.

Гърлото трябва да е напълно отпуснато при пеене, без стягане /което довежда до ранно пресипване на гласа или други усложнения/.

По принцип преди пеене избягвам употребата на всякакъв род газирани напитки, не само бира, защото гласа ми пада от тях.

Отговорено

Да ,но мен не ме боли толкова след пеене(след пеенето ми се променя гласа за 1-2 часа,става по дрезгав) ,ами докато пея и 5-6 сек. след като спра.

Отговорено

Болките означават че бъркаш сериозно докато пееш. По-добре отиди на вокален педагог ако не можеш сам да разбереш какво не е наред, в противен случай рискуваш да си нанесеш увреждания за цял живот.

Отговорено

Мхм...ами не знам...аз имам едно предположение,обаче трябва да ми кажете дали има някакъв смисъл.Значи микрофона с който пея е много скапан,пулта също,барабаниста чука прекалено силно(естествено) :) ,и за да се чувам трябва да се напъвам бая.Не се дера,само от време на време си правя гласа по-дрезгав.Та може ли от прекаленото викане да става така ?

Отговорено

Натискът, както и тези дрезгави моменти(ако са извлечени неправилно) едновременно причиняват това. Ако продължаваш в същия дух очаквай неприятни резултати.

P.S. Какво стана с доброто старо "усилване на микрофона, така че барабаните да не заглушават вокала"?

Отговорено

НЕ ТРЯБВА ДА ТЕ БОЛИ ГЪРЛОТО!!! ако ще пистолет да ти опират в топките в никакъв случай не пей ако започва да те боли гърлото! първо, това значи, че пееш на грешна позиция, инак казано - на гърло. а това води до мнооого много проблеми, които на всичкото отгоре са гадни. 2. на бас че не ти е приятно да те боли :recourse: и аз бях така и хем си знаех че е опасно ама на - дебелата ми глава отказваше да приеме. та почнаха разни проблемчета с гърлото. та хубаво че госпожата по музика ми каза СТОЙ! та вече се пазя

а иначе като стана въпрос за заглушаване на гласа от барабани и други... значи пях в една група ама всяка дума на китариста беше "ВИКАЙ бе момиче" е да ама аз не виках и те така и не ми чуха гласа ии отказаха да ме признаят като вокал. та и на други места ли вокалите не се чуват или вие се сещате да усилите микрофоните?

Отговорено

УОУ! Ами аз казах нещо за пулта и микрофона... :) Пък гърлото ме боли само 1 час след пеенето,после минава ,толкова ли е зле ? Нямам възможност да ходя по учители,наистина искам но няма как.Пък и не е чак болка за умиране...а м/у другото пея от няколко месеца (4-5) и нищо фатално не ми се е случило на гърлото...да не би това което чувствам да не е просто умора на самото гърло...ъъъ :)

Отговорено

Със сигурност е умора и наистина трябва да си обърнеш внимание.Дори малко да те заболи гърлото по време или след пеене-значи,че нещо не е наред,да не говорим за 1 час болки след пеене.

Казвам ти от личен опит-случи ми се няколко месеца да си претоварвам гласа,незнаех как да се пазя и една вечер отивам на работа и хоп-гласът ми изчезна изведнъж-изплаших се дали изобщо ще мога да пея след това.Пийвай си бирица,обаче имай едно на ум.

• 2 weeks later...
Отговорено

Да страшно е проблемите може и да не дойдат след 4 месеца а след година. не е 100%задължително да ходиш на уроци ама поне не си стягай гърлото като пееш и не се напрягай :rolleyes: